Pannen dampende paella, hele kreeften, schalen met goedgevulde pastasalades, mega plaatpizza’s, schalen vol botifarra, potten olijven, kisten met cava, bakken met ijs, uit de kluiten gewassen watermeloenen, gekleurd porselein, kristallen glazen, damasten tafellakens, olielampjes, supersonische koelboxen en zelfs flambeersets worden het strand opgesleept. Met onze tupperwarebakjes, zakken chips, plastic bekers en een strandlaken als tafelkleed, vallen we enigszins uit de toon, maar dat mag de pret niet drukken.

Festes a la platja is echt een heel leuk feestje. Er wordt gelachen en gekust, geproost en getoast, hele families zijn samengekomen om te feesten en te eten.  Opa’s en oma’s worden met rollator en al het strand op gedragen, vrouwen dekken tafels, mannen drinken bier, tieners paraderen langs de vloedlijn, kinderen spelen tikkertje, kleuters spelen op de Ipad in hun buggy en baby’s worden met reiswieg en al achter en onder tafels gezet. Van 0 tot 100, alle dorpelingen zijn present, maar onderweg naar de bar ontdek ook enkele tafels met ‘buitenlanders’.

Tafeltje dekje

Geen idee wat ik kan verwachten als ik de vrijdagochtend een ervoor tafel voor 6 personen reserveer voor het jaarlijkse ‘Sopar Popular i Revetlla a la Platja, amb l’ Orquestra Matinada.’ Maar voor een tientje per tafel en 1 euro per stoel waag ik graag een gokje. De dame van het l’oficina du turisme spreekt geen Engels, maar ze heeft wel een Engelstalig foldertje voor me, waarop staat dat het een picknick betreft en dat ik zelf eten, borden en bestek moet meenemen. Drank mag ook, maar heb je geen zin om teveel te slepen, xiringuitos Morro de Gos op het strand is heel de nacht open.

Officieel start Sopar a la platja om 22.00 uur, maar rond  negenen arriveren de meeste families  om op hun gemak (en als het nog licht is) hun tafel te vinden, mooi te dekken en al het lekkers uit te stallen.

Voetjes van de dansvloer

Van tien tot twaalf is het diner. De plaatselijke band doet intussen een soundcheck. De meiden zingen supervals, maar niemand lijkt zich eraan te storen. Rond middernacht barst het feest los. Discolichten verlichten de houten dansvloer die speciaal voor de gelegenheid op het strand is aangelegd. Spaanse hits en zo’n beetje heel het repertoire van Kenny Rogers komt voorbij. Ach, de sfeer is er niet minder om. In tegendeel. Er wordt gedanst en gesjanst, gechachachaat en gerumbaat en voor ik er erg in heb, word ik meegesleurd in een meterslange polonaise.

Rond half twee ’s nachts houden we het voor gezien. De Catalanen feesten gewoonlijk door tot het ochtendgloren, al liggen hier en daar al kinderen te slapen op een handdoek in het grind. Ook de onze meisjes zijn kapot….en we moeten nog een half uurtje rijden. Maar wat een fiësta, volgend jaar zijn we zeker weer van de partij. Deze keer met al het lekkers van de wereld en aan een mooi gedekte tafel. Kan niet wachten.Santa Llucia Festes a la platjaDe voorbereidingen voor het sopar an el platja zijn in volle gang….Santa Llucia Festes a la platjaMeanwhile nemen de meisjes nog een duik.Santa Llucia Festes a la platjaTafels worden op het strand gezet en A4-tjes met de reserveringen erop geplakt. Klapstoelen krijg je mee op vertoon van je bon. Santa Llucia Festes a la platja

Santa Llucia Festes a la platjaHet is even zoeken tussen al die Catalaanse namen, maar ja hoor: we hebben ‘m, de tafel die ik twee dagen eerder reserveerde Santa Llucia Festes a la platjaRestaurant op het strand! Mijn zus en lief naast me en mijn meiden en nichtje tegenover me. Beter wordt het niet.Santa Llucia Festes a la platjaSjiek gedekte tafels zijn eerder regel dan uitzondering.Santa Llucia Festes a la platjaDus volgend jaar ook voor ons geen tupperware meer!Santa Llucia Festes a la platjaSopar popular is echt populair. Je ziet door de mensen het strand niet meer!
Santa Llucia Festes a la platjaEven vals en luidkeels inzingen voor het minipubliek en dan kan het ‘dak’ eraf.Santa Llucia Festes a la platjaVoetjes van de houten dansvloer. Jong en oud gaat los.Santa Llucia Festes a la platja

Festes a la Platja gaat door tot in de vroege uurtjes. Wij nemen om 01.30 afscheid. Dag partyanimals, dag Santa Llucia platja, dag zee, dag maan. Bedankt voor een fantastisch mooi feestje.

Wat kan je nog meer verwachten op Festes al la platja?

In Catalonië is 15 augustus een officiële feestdag. Catalanen slapen hun roes uit en de meeste winkels zijn gesloten.  In El Perello Mar starten de festiviteiten rondom La Asunción de la Virgen (Maria’s hemelvaart) al op vrijdagmorgen met een opblaasbaar en drijvend waterpark voor het strand van Morro de Gos. Gratis en voor alle kinderen die langskomen.

Zaterdagavond draaien deejay duo Segarra & Melich – de Catalaanse Sunnery James & Ryan Marciano, maar dan minder hip – voor jong en oud de sterren van de hemel met snoeiharde Spaanse hits en tech house. Opwarmertje voor zondag, de belangrijkste dag (0f beter gezegd avond) van Festes a la Platja.

Was jij ooi van de partij op Festes a la platja? Hoe vond je het? Wat heb je gegeten? Zat je aan een mooi gedekte tafel of was het tupperware wat de klok sloeg? Heb je nog een dansje gewaagd?

Praktische informatie

WAT: Festes a la platja de Santa Llúcia
WAAR: El Perello Mar, L’Ampolla
WANNEER: jaarlijks, in het weekend rondom 15 augustus
TICKETS: L’Oficina de Turisme del Perello (houten blokhut, voor de strandopgang)

Tafel voor 2 tot 4 personen: 5 euro
Tafel voor 6 tot 10 personen: 10 euro
Klapstoel per stuk: 1 euro

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!