Kak maar Tió
amandelen en turron
Kak geen haringen
want die zijn veel te zout
Kak maar turron
want die zijn veel lekkerder
Kak maar Tió
amandelen en turrón
en als je niet wil kakken
dan krijg je een klap met de stok

‘Wat een leuk schaap,’ schrijft vriendin Ilse nadat ik haar een foto van onze Tio app. Geen schaap Ils, maar een stuk brandhout (Tio in het Catalaans).  Volgens traditie schenkt Tio zijn warmte tijdens de kerst (eenmaal met zijn kont in haard). In de loop van de tijd is Tio geëvolueerd naar zijn huidige verschijning: een lachende boomstronk op pootjes. Eentje die als hij geslagen wordt, snoepjes kakt.

Grootneus

Tradities houd ik graag in stand. Er zijn echter grenzen. Een Caga Tio met pijp, bril en stoffig rood-wit geblokte barretina neigt mij iets teveel naar prullaria. Maar als ik bovenstaande grootneus tegenkom – in het tuincentrum van Project Kerstboom – ben ik meteen verkocht.

Volgens traditie zetten Catalanen Caga Tio op 8 december in hun woonkamer. Tot kerst hoort de vermomde boomstronk een beetje bij het gezin.  Kinderen dekken hem toe en verwennen Tio met koekjes en mandarijntjes. Lekkers dat elke ochtend – net zoals de wortels en de suikerklontjes voor het paard van Sinterklaas – op wonderbaarlijke wijze zijn verdwenen. Bij ons staat Tio gewoon onder de kerstboom. Naast een bak met fruit, Mariakaakjes en een berg cadeautjes. Ook Nederlandse tradities houd ik graag in stand.

Zoute haring

Volgens traditie slaan Catalaanse kinderen Tio op kerstavond met een stok om hem aan het kakken te krijgen. Zijn ze lief geweest, kakt de  boomstronk turrón (Spaanse nougat), chocolade en gedroogd fruit. Boefjes worden getrakteerd op uien, knoflook en zoute haring. Wat net zo vaak voorkomt als kinderen die in een zak naar Spanje verdwijnen.

Grotere cadeaus krijgen Catalaanse kinderen pas op 6 januari, de dag van de Tres Reis. De traditie van de Drie Koningen doen we er dan ook nog maar bij. In plaats van Sinterklaasavond, want er zijn natuurlijk grenzen.

Kak Tio Kak

Volgens traditie zetten Catalanen Tio de Nadal (althans degenen in bezit van een open haard) na het kakken met zijn achterste in het vuur en zingen de kinderen afsluitend:

Caga Tió
ametlles i torró
No caguis arangades
que són massa salades
Caga turrons
que són més bons
Caga Tió
ametlles i torró
Si no vols cagar
et donaré un cop de bastó
Caga Tió!

Onze Tio mag van mij lekker onder de kerstboom blijven staan, in plaats van half weg te fikken voor de haard. Er zijn grenzen. Een keer brand in huis vind ik méér dan genoeg.

In de gang van collegi Teresiana woont tijdelijk ook een Caga Tio

Caga Tio kom je in Catalonië echt overal tegen!Caga Tio Temps de TerraBij Temps de Terra slaan Marvy, Pip en de andere kinderen net zo lang met hun stok tot Caga Tio chocoreepjes kakt.Caga Tio Temps de TerraHebbes!

Bon Nadal
Feliz Navidad
Vrolijk kerstfeest allemaal

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!