Elk laatste weekend van januari viert Valls Festa de Calcotada. Een mega uienbarbecue / winterfestival voor smulpapen die niet bang zijn voor vieze vingers.

Sliertui

Vrouwen in klederdracht delen plastic lepels uit, gevuld met een stevige oranjerode saus. Knoflook, noten, paprika, azijn, olijfolie, romig en pittig tegelijk. Deze salsa Romesco smaakt naar meer. Verderop schuifelt een metershoge calcot door de straat. Gevolgd door een lachend paard en een gigantische boer, ongetwijfeld de ontdekker van de Catalaanse sliertui.

Winterfestival

Ik hoopte natuurlijk op een gezellig eetfeestje, maar Gran Festa de Calcotada blijkt meer dan een evenement. Echt, ik heb van mijn leven niet zoveel Chinese toeristen bij elkaar gezien. Het is voetje voor voetje door het oude centrum van Valls. Koningsdagdruk. Gelukkig zijn veel etalages speciaal voor de mega uienbarbecue in stijl versierd. Er valt dus genoeg bijzonders te zien.

And the winner is…

Op Placa del Blat strijden dames uit de omgeving voor de titel ‘De lekkerste Salsa Romesco’, op Placa El Pati is Concurs de Menjar Calcots aan de gang. Onder luid gejuich van de duizenden toeschouwers op het plein verstouwen tien lekkerbekken zoveel mogelijk sliertuien. Op Placa Zeta worden de calcots van de deelnemende boeren gekeurd op kleur, dikte en grootte. Tientallen bosjes zijn genummerd. Wie wint dit jaar de trofee?

Uienbarbecue

Speciaal voor de grootse uienbarbecue is Jaume Mercade ingericht als mega barbecueplaats. Lang hoef je niet te zoeken naar dit pleintje. Ga gewoon af op de geur van verbrand hout. Het plein ziet mistig van de rookwolken. Jongens en meisjes in klederdracht snijden en grillen de calcots op traditionele wijze. Voor het slagertje op de hoek van het plein staat een lange rij carnivoren. Allemaal in voor een portie Catalaanse bloedworst. Niemand heeft haast…, nog even en ze mogen eindelijk zelf grillen.

Kliederboel

Op veel plekken in de binnenstad zijn lange picknicktafels neergezet. Gedekt met wit plastic. Inwoners en toeristen behangen met slabbetjes werken schouder aan schouder calcots naar binnen. Als een haring glijden de geblakerde sliertuien naar binnen. Eén ding hebben de smulpapen gemeen: zwarte vingers.

Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Festa Calcotada VallsZwartgeblakerde sliertui smaakt fantastisch met home made salsa Romesco.Een gigantisch calcot komt ons tegemoet.Calcotada VallsVeel winkels in Valls hebben hun etalage aan het thema aangepast.Calcotada Valls

Calcotada VallsDe castellervereniging van Valls geeft het concurs mejador Calcotada een feestelijk tintje.Festa Calcotada VallsVoor negen euro per persoon ben je klaar. 12 calcots in een krant, een halve liter vino tinto, een blikje bier, een sinaasappel, een bakje Salsa Romesco, twee sneetjes wit brood en een slabbetje.Festa Calcotada Valls

Calcotada Valls

Calcotada VallsJaume Mercade in Valls, het plein dat speciaal is ingericht voor de uienbarbecue.Festa Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Calcotada VallsWil je genieten van een calcotada, moet jr niet bang zijn voor zwarte vingers…Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Calcotada Valls

Calcotada Valls

Festa Calcotada Valls

Calcotada VallsAanvallen op een meer dan smakelijk winterfestival ! Bon Profit!

Calcotrestaurants

Ik hoor je denken: wat heb ik hieraan? Het calcotfestival is inmiddels achter de rug, dus nu moet ik een jaar wachten! Zo erg is het gelukkig niet. In en rondom Valls vind je meerdere Calcot-restaurants. Cal Ganxo is mijn favoriet. Dit superknusse calcotrestaurant in Masmolets is van november tot en met maart elke MIDDAG geopend.

Er was eens…

Het verhaal wil dat de groente bij toeval wordt gekweekt door een boer uit Valls, die zijn uien een jaar vergeet te rooien. Na het zaaien ontstaat in het eerste jaar een ui. Als deze niet uit de grond wordt getrokken, gaat hij scheuten – calçots – terwijl de oorspronkelijke ui verrot. Calçots lijken op een  magere prei of een uit de kluiten gewassen lente ui, net hoe je wilt. Van oktober tot en met maart worden calcots geoogst. En alleen in deze periode kun je de groente eten. Tenminste, vers. De uienbarbecue wordt calçotada genoemd.

Catalaanse nieuwe

Volgens traditie worden calçots geroosterd boven open vuur, dat gestookt wordt met takken van wijnranken. Eenmaal zwartgeblakerd, wordt de groente per bos van 12 of 16 in oude kranten gewikkeld. Half uurtje nagaren en klaar is Kees. Op Festa de Calçotada eet je de sliert-uien gewoon uit de krant. In calcotrestaurants wordt de groente volgens traditie geserveerd op een oude dakpan. Nadat je de groente uit zijn zwarte jasje hebt geholpen, dip je hem in die verrukkelijke Romesco-salsa en laat je hem als een Hollandse nieuwe in je keel glijden. Ogen dicht en genieten maar.

Praktische informatie

WAT: Gran festa de la Calcotada
WAAR: in de gehele binnenstad van Valls
WANNEER: Elk laatste weekend van januari

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!