‘Alsof een engeltje op je tong piest’, zou mijn moeder zeggen. Eens, mijn eerste kennismaking met de zwartgeblakerde sliert-uien is bij calcotrestaurant Cal Ganxo. Ik ben meteen verkocht.

Calcotrestaurant

In Gal Ganxo geen felle tl-verlichting, plastic tafelkleedjes en een schreeuwende televisie in de hoek. Nee, dit kruipdoorsluipdoor calcotrestaurant is knus, warm en bijna onSpaans gezellig. Kunst aan de dikke stenen muren, enorme balken, vintage meubeltjes, lage plafonds. Donker is het ook. In de belangrijkste restaurantkamer, de ruimte met de oliepers, heeft geen ramen. Knus, vind ik. Wil je liever zien wat op je bord ligt, vraag dan om een tafeltje in de ‘zijkamer’ links van de ingang. Deze ruimte heeft een paar kleine ramen en het plafond is hoger.

Ver-ruk-ke-lijk

Gal Ganxo is gevestigd in een mooi gerestaureerde oliemolen uit de achttiende eeuw. En met stip op één mijn favoriete winterrestaurant in de buurt van Valls. Cal Ganxo is namelijk gespecialiseerd in calcotada’s ofwel de uienbarbecue. En dan die romeso saus, naar een geheim recept van oma Cisquesta. Om je vingers bij af te likken.

Winterkost

Calçots kun je vergelijken met een een kleine prei of een uit de kluiten gewassen lente ui. De groente wordt van oktober tot en met maart geoogst. En alleen in deze periode kun je ze eten. Tenminste, vers. Meer over calcots lees je in mijn blog Calcotada, smullen van een bosje ‘Catalaanse nieuwe’

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Calcoltada Cal Ganxo

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Prijzig maar…

Voor een menu (onbeperkt calcots, lamsvlees en botifarra worst, witte bonen en artichokken, crema Catalana met sinaasappel, cava, rode wijn, koffie en thee betaal je per persoon 37 euro. Nederlandse prijzen… maar persoonlijk vind ik het elke euro waard. Ik heb nergens lekkerder calcots gegeten dan bij Cal Ganxo.

Praktische informatie

WAT: Gal Ganxo Restaurant
WAAR: TELEFOON: 0034

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!