Wedden dat je op de laatste dag van het jaar Reus Neus tegen het lijf loopt? Hoewel deze clowneske kindervriend in elk Catalaans dorp en stad een andere look heeft, zie je hem absoluut niet over het hoofd. Home del nassos – zoals hij in het Catalaans wordt genoemd – heeft namelijk een megahoofd en dito gok.

Kindervriend Reus

Hadden onze meisjes eerst zwarte Piet, die tijdens de intocht van Sinterklaas pepernoten uitdeelde, in Catalonië krijgen ze op de laatste dag van het jaar snoepgoed van Home dels Nassos. Catalaanse kinderen zijn stiekem een beetje bang voor deze mythische figuur. Volgens een oude eindejaarstraditie heeft de Catalaanse kindervriend namelijk zoveel neuzen als het jaar telt.

365 Neuzen

Een reus met 365 neuzen, dat lijkt me geen gezicht. Nou wil het geval dat Reus Neus elke dag één neus verliest en dat hij zich alleen op de laatste dag van het jaar laat zien. Weet jij hoeveel neuzen Reus Neus dan nog heeft?

Reus Neus

Wij waren vandaag met vrienden in Reus op zoek Reus Neus. We vonden hem voor het gemeentehuis, waar hij onze kinderen heel blij maakte handenvol caramelos. Eindejaarstraditie geslaagd.

L Home del Nassos Reus

Lekker lekker, caramelos.Fijne jaarwisseling en een spetterend 2018. Tot volgend jaar!

PS. Houd jij van Catalaanse eindejaarstradities? Lees ook mijn blog over Caga Tio, de kakkende boomstronk en de Kakkers in de kerststal.

Feliç any nou!
Feliz año nuevo!
Gelukkig nieuwjaar!

Hatsjoe

PS: Zie je even middernacht op Any Nou – nieuwjaar – een spook door Catalaanse straten van Reus dwalen? Schrik niet: het is een verkouden Home dels Nassos, die zijn 365 loopneuzen heeft bedekt met witte zakdoeken.

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!