Miravet is zo’n dorp dat de gebroeders Grimm vast voor ogen hadden, toen ze hun sprookjes schreven. Net als op tekeningen in sprookjesboeken is Miravet gebouwd op een steile rots in een bocht van rivier de Ebro. Hoog boven het dorp torent een imposant kasteel, dat gebouwd werd door de Moren en in de 12-de eeuw veroverd door de orde van Tempeliers, die er een kerk en een klooster bij bouwden. Met een beetje fantasie zie ik voor me  hoe een gemene draak hier een mooie prinses gevangen hield.

Bloedig verleden

Miravet heeft een bloedig verleden. Door de eeuwen heen is veel gevochten in en rondom het dorp. De grootste slachtpartij vond plaats in 1936, na het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog.  Tijdens deze strijd, die bekend staat als La batalla del Ebro stierven ruim 100.000 mensen. De slag werd gewonnen door Franco aanhangers.

Doen in Miravet

 • Verken Kasteel Miravet (op maandag is het kasteel gesloten)
 • Neem een duik bij piscina Miravet (openbaar zwembad)
 • Scoor bijzondere potten en kruiken bij keramist Ferran Segarra
 • Steek de Ebro oversteken op El Pas de Barca , de nog enige door stroming aangedreven pont in Catalonië
 • Loop, fiets of rijd in maart de Bloesemtocht van Miravet naar Benisanet in maart.
 • Vanuit de historische stad bereik je lopend drie bergroutes die natuur, geschiedenis en landschap combineren. De paden zijn bewegwijzerd. Lila: 3,5km / 160m beklimming. Groen: 8,2km / 350m beklimming. Blauw: 19km / 1300m beklimming
 • GR99 is een hiketrail van ruim 81 kilometer tussen Riumar in de Ebro Delta en Miravet.

Feesten in Miravet

 • Festa de Sant Antoni (17 januari), net als in El Perello laten de inwoners van Miravet vandaag hun huisdier zegenen
 • Festes Majors de Tardor, het herfstfeest in oktober is ter ere van Onze Lieve Vrouw van Genade, de patroonheilige van het dorp. Een vierdaagse fiësta vol parades, concerten en wedstrijden. dansen, concerten, wedstrijden.
 • Mirarock Rockconcert in kasteel Miravet rocken en eten  (8 juli, 23:00 uur)
 • Festa de la cirera Het feest van de kersen en kruiken (2-de zondag in juni)
 • Festes majors d’Estiu Zomerfestival ter ere van de heilige Dominicus, de patroonheilige van de pottenbakkers. Begin augustus Duur: 1 weekend (vrijdag, zaterdag en zondag)
 • Kayakken op rivier de Ebro

Smullen in Miravet

 • Restaurant Pizzo is een familierestaurant naast het openbare zwembad van Miravet. Van buiten ziet het er niet zo gezellig uit, maar vanaf het terras met verneveling heb je prachtig uitzicht op de bergen. Ook het eten is goed. Voor rond de 12 euro bestel je een driegangenmenu inclusief wijn.
 • Restaurant Moli Xim We love cooking, staat er op de Engelstalige website van dit familierestaurant, dat verstopt ligt in de smalle straten van Miravet. Eten kan je hier inderdaad als de beste en daar is de prijs ook naar.  De prijs voor een menu ligt rond de 25 euro.

De bloesem van de perzikbomen (melocotón) zijn de mooiste die ik ooit heb gezien. Rechts ligt de pottenbakkerij van Ferran Segarra.

Kayakken op de Ebro is best vermoeiend, want er staat met toch een stroming.Het dorpsplein in Miravet. Enkele restaurantjes met terras onder de bomen en uitzicht op de Ebro.

Bloedworst proeven? Nee dank u!Miravet BDT ReistipDeze boot is vernoemd naar de Heilige Maagd Maria. 

Miravet BDT reistip

Miravet BDT reistip

Miravet BDT reistip

Miravet reistip BDT (18)

Miravet BDT Reistip

Miravet BDT reistip

Miravet BDT Reistip

Miravet BDT Reistip

Miravet BDT ReistipGedurende de Spaanse burgeroorlog werd Esglesia Vella geplunderd en de beelden verbrand. In de jaren dertig werd de Renaissance-kerk gerestaureerd en vervolgens in gebruik genomen als expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen.Miravet BDT Reistip

Miravet reistip BDT (18)

Miravet reistip BDT (18)Wil je weten vanaf welk punt deze foto is gemaakt? Lees dan ook mijn blog over Kasteel Miravet.

Praktische informatie

WAT: Miravet
WAAR: Ribera d’Ebre

4 comments

 1. Wat een superleuke tip is dit! Vandaag hebben we dit bijzondere kasteel bezocht naar aanleiding van jouw blog. Heel mooi en vooral de klim er naar toe is een speciale ervaring! En daarna een lekker drankje op het plein met zicht op de Ebro.

 2. Carola, Wat leuk, wat goed. Je bent gewoon in de buurt. En net nu wij op vakantie zijn Baskenland. Geniet van de tijd, de natuur, de lekkere keuken en het relaxte leven. PS. Op BonDiaTarragona vind je nog veel meer leuk en fijne reistips. Enjoy. Ps wanneer ben je weer weg?

 3. Ja inderdaad! Baskenland staat ook nog op onze verlanglijst ;-)! We zijn hier tot 5 augustus en we kijken ook zeker bij jouw andere tips! Het is echt heerlijk om de blogs en super tips te lezen! Ik zal het iedereen aanraden die deze kant op gaat. Het is hier prachtig, ik heb zelf langere tijd in Barcelona gezeten, daar gaan we uiteraard ook heen. Morgen waarschijnlijk fietsen. Jullie ook fijne tijd in Baskenland !

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!