Jammer dat het kwik is gestegen tot bijna veertig graden en zweet in parels van haar voorhoofd drupt, no way dat ze in die ‘sloot’ springt. Vriendin Nuria zegt het met een lach, maar tegelijkertijd meent ze elk woord. En zij is niet de enige die haar neus ophaalt voor ons zwembad. Vooral volwassen kijken bedenkelijk, wanneer Marvy en Pippa vragen of ze een bikini of zwembroek bij zich hebben.

Kermit en zijn posse

Oké, de wanden van ons waterbak zijn niet fris blauw betegeld, maar gestuct met grauw cement en aangeslagen door alg en de bodem is bedekt met dikke laag drab. Ook huist een bende kikkers in de spouwmuur en achter de verborgen ruimte onder de veranda. In die zin heeft Nuria gelijk, maar wij noemen onze ‘sloot’ liever een natuurbad.

Natuur zwembad

In de winter van 2015 – een half jaar voor onze emigratie naar Spanje – woonden we hier een weekje ‘proef’. Tijdens een kerstborrel met de nieuwe buren (en tevens eigenaren van de masia) opperde ik voorzichtig de wanden van het zwembad donkergroen te verven. Om het natuurgevoel te benadrukken. Want ik begrijp al die niet zwemmende volwassenen die bij ons logeren best. Die groezelige aanblik en slordig geverfde blauwe randen boven het wateroppervlak, nodigen niet echt uit tot een plons. Buurman Pere verslikte zich bijna in zijn cava. ‘Groen? Maar dan zie je niet meer dat het een zwembad is.’ Nee duh!

Zuiver bronwater

Inmiddels ben ik gewend aan ons natuurbad. De wanden en bodem mogen dan smerig ogen, onze bak is gevuld met 24/7 koel en superfris bronwater. Zonder toevoeging van chloor of andere chemicaliën, die eczeem stimuleren en je haar veranderen in een geel bosje touw. Onze masia hoort namelijk toe aan een landgoed van 36 hectare, met duizenden sinaasappel- en mandarijnenbomen, die dagelijks water krijgen uit onze bak. Veel water. 300.000 liter om precies te zijn. Klokslag middernacht slaat de pomp aan tot enkele uren later een ander systeem de onuitputtelijke bron onder het huis aanspreekt.Brrrrr, zelfs hoogzomer voelt het bronwater tintelfris.

Schijn bedriegt

Kinderen maakt het geen drol uit, water is water. Vroeger doken ze net zo makkelijk in de Beemsterringvaart, het kanaal bij Purmerend,  het IJsselmeer en de Noordzee. Wat denk je dat daar in zwemt/drijft? Nee, dan die plaatjes van luxueuze tropische zwemparadijzen. Smoelt goed, maar schijn bedriegt. Afgelopen maand las ik namelijk een onderzoek naar zwemwater in de krant. Wat blijkt?  Elk openbaar zwembad bevat minstens 75 liter urine. Nou dan duiken wij toch liever in onze schmutzigfrisse plomp.De bodem van ons natuurbad was lang bedekt met een dikke laag glibberig slib. Volgens buurman Pere het resultaat van twee jaar de boel de boel laten. Afgelopen paasvakantie prikten we met de buren een dag om ons zwembad op te frissen. Nu mag niemand meer klagen.Na uren wachten – het water staat laag genoeg en het ergste vuil weggespoeld – mogen de meiden eindelijk helpen.

Kijk nou, een geheime ruimte onder de veranda. Kijk, daar zwemt de kikker.Hebbes!De meisjes nemen hun schrobtaak uiterst serieus.

In de geheime ruimte onder de veranda blijkt een hele bende kikkers te wonen. Inmiddels is de familie geëmigreerd naar een meertje in een natuurgebied op vijfhonderd meter van ons huis.

De bovenste rand nog even met een hogedrukreiniger…

… en dan vullen maar weer.Plons!

Geef een reactie / Deel jouw reistips

4 comments

  1. Wat leuk om te lezen dat jullie nog een natuurlijk zwembad hebben! Enige foto’s, met zo’n bebladerde achtergrond bijna artistiek! Ik hoop dat julile nog veel van jullie zwembad zullen genieten deze zomer!

  2. Bon Dia Joris de Witten, Beetje late reactie, maar ik heb een excuus, want ik was op vakantie. En nee, ons zwembad is niet gevaarlijk. Wij wonen op een sinaasappelplantage van 36 hectare. Ons zwembad is de watervoorziening voor alle bomen in de gebied. Klokslag middernacht wordt ons zwembad leeggepompt, 300.000 liter, gaat allemaal voor de ‘plantjes’. Een uur later slaat de volgende pomp aan en wordt ons zwembad weer gevuld met water uit de ondergrondse rivier, die onder ons huis stroomt. Ons natuurlijke zwembad is dus een soort van ijskoud meer, maar dan in een rechthoekige bak. En GEEN stilstaand water, dat inderdaad een bron is voor ziektekiemen.

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!