Pa Amb Tomaquet– letterlijk vertaalt tomaat op brood – is een Catalaans bijgerecht. Men neme geroosterd wit brood en wrijven dat in met knoflook. Snijd de tomaat. Snufje zout erover, scheutje goede olijfolie erop en…. smullen maar.

Rode reisfoto's uit Tarragona | Pan con Tomate
Handig bij het snijden van tomaten. Klik op de foto!

Dit heb je nodig voor tomatenbrood

zuurdesem of stokbrood
4 teentjes knoflook
6 tot 8 rijpe trostomaten
zout
olijfolie, extra verge

De lekkerste tomaten koop je natuurlijk op de ….. En deze Markten in Tarragona zijn zoooo mooi

Zo maak je pa amb tomaquet

Pa amb tomàquet is in Catalaanse restaurants vaak het eerste dat op tafel komt. Met tomatenbrood kun je alle kanten op. Het past bij rauwe ham, worst (botifara, chorizo, fuet), kazen, ingelegd zuur, escalivada, gemarineerde vis en gewoon zo als het komt.

Pa amb tomaquet in een handomdraai

Tomatenbrood staat met stip op nummer één van makkelijke recepten. Eigenlijk kan pan con tomate of pa amb tomaquet in het Catalaans kan eigenlijk niet mislukken. Zolang je de juiste volgorde voor de ingrediënten aanhoudt. Want daarmee komt de smaak het best tot z’n recht.

  1. Snijd zuurdesem of stokbrood in gelijke sneetjes en rooster de plakken aan beide zijden onder een gril goudbruin.
  2. Halveer de knoflookpartjes en wrijf de nog warme toast aan twee kanten in.
  3. Doe vervolgens aan de bovenzijde hetzelfde met een doormidden gesneden tomaat, waar je het vruchtvlees een beetje uitknijpt.
  4. Bestrooit de sneetjes met zou.
  5. Besprenkel elk sneetje tot slot met enkele druppels goede olijfolie.

Dus doe als de Catalanen en besmeren je (stok)brood niet met margarine, maar met de binnenkant van een tomaat. Makkelijk, lekker, gezond en dé manier om van je oude bammetjes af te komen.

¡Bon profit!

Bewaren

Bewaren

2 comments

  1. Lekker ik eet dit s’ochtends maar zonder knoflook ,woon in Estepona

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.