Pa amb tomàquet, letterlijk tomatenbrood is een Catalaans bijgerecht dat bestaat uit (eventueel geroosterd) brood met daarop gewreven tomaat. Heel vroeger werd pa amb tomàquet gemaakt met sneden geroosterd pa de pagès (een groot, rond tarwebrood van 0,5 tot 5 kilo met een diameter van 20 cm tot 50 cm). De laatste jaren wordt vooral stokbrood en zuurdesembrood gebruikt.

Dit heb je nodig

zuurdesem of stokbrood
4 teentjes knoflook
6 tot 8 rijpe trostomaten
zout
olijfolie, extra verge

Pa amb tomaquet BDT recept

Zo maak je Pa amb tomaquet

Pa amb tomàquet is in Catalaanse restaurants vaak het eerste dat op tafel komt. Met tomatenbrood kun je alle kanten op. Het past bij rauwe ham, worst (botifara, chorizo, fuet), kazen, ingelegd zuur, escalivada, gemarineerde vis en gewoon zo als het komt.

red travelpics rood BDT in beeld

In een handomdraai

Tomatenbrood staat met stip op nummer één van makkelijke recepten. Eigenlijk kan pan con tomate/pa amb tomaquet (zoals dit gerecht in het Spaans/Catalaans op de kaart) niet niet mislukken, zoals je de juiste volgorde voor de ingrediënten aanhoudt. Want daarmee komt de smaak het best tot z’n recht.

  1. Snijd zuurdesem of stokbrood in gelijke sneetjes en rooster de plakken aan beide zijden onder een gril goudbruin.
  2. Halveer de knoflookpartjes en wrijf de nog warme toast aan twee kanten in.
  3. Doe vervolgens aan de bovenzijde hetzelfde met een doormidden gesneden tomaat, waar je het vruchtvlees een beetje uitknijpt.
  4. Bestrooit de sneetjes met zou.
  5. Besprenkel elk sneetje tot slot met enkele druppels goede olijfolie.

Dus doe als de Catalanen en besmeren je (stok)brood niet met margarine, maar met de binnenkant van een tomaat. Makkelijk, lekker, gezond en dé manier om van je oude bammetjes af te komen.

¡Bon profit!

Bewaren

Bewaren

2 comments

  1. Lekker ik eet dit s’ochtends maar zonder knoflook ,woon in Estepona

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!