Trommelaars slaan om het hardst, in de verte klinkt trompetgeschal, achter een stacato stampvoetend, rood gekleed leger, zie ik de eerste groene puntmutsen opdoemen. De voorste boetelingen duwen een loodzwaar altaar met daarop een levensgroot Bijbels tafereel. Een vlaag zoetige wierook bereikt mijn neus. Nog voor Processó de la Passió in Tortosa goed en wel is begonnen, ben ik zwaar onder de indruk.

Broederschappen

Processó de la Passió in Tortosa start om 20:00 uur.  Wij arriveren ruim anderhalf uur vóór de eerste van de drie Paasprocessies Avenida de la Generalitat bereikt. Op het plein voor Mercat de Tortosa ziet het zwart van de mensen. Mannen, vrouwen en kinderen, gekleed op hun Paasbest. Grootouders ernaast op uitklapstoeltjes. Iedereen is uitgelaten, ook al weten ze wat gaat komen.

Semana Santa Tortosa

Dat Semana Santa een spektakel is in Andalusië en met name in de steden Sevilla en Malaga is algemeen bekend. Dat Tortosa ook leuk mee doet tijdens Pasen, weten velen niet. Sterker, volgens buurjongen Pedro,zijn de Paasprocessies in ‘ons’ provinciestadje – samen met die in Tarragona – het indrukwekkendst in heel Catalonië. Ja, zelfs belangrijker en grootser dan in Barcelona, waar het geloof volgens Pedro minder serieus is dan hier, in het zuiden.

Ku Klux Klan

Zo’n 500 jaar geleden besloten katholieke broederschappen de gewaden te gaan dragen, met een eigen embleem en in hun eigen kleur. De kappen garandeerden anonimiteit. Vooral tijdens de ‘stille’ tochten – die meestal ’s nachts plaatsvinden – gaat het er soms heftig aan toe. In de hoop op vergeving lopen sommige boetelingen de processie blootsvoets, leggen anderen een deel van de route op knieën af of straffen zichzelf met een leren kwast. Begrijpelijk dat deze mensen de volgende dag niet bij de slager willen horen: ‘Hè, ik zag je gisteravond nog.’

Saamhorigheid

Tijdens de Paasprocessies draagt elk broederschap een Heiligbeeld uit een kerk, eentje waarop Jezus is afgebeeld in één van zijn levens- of lijdensfases. Toch zijn de Semana Santa processies niet alleen visueel indrukwekkend. Er schuilt een veel diepere betekenis achter de urenlange optochten. Speciaal voor de Heilige week voor Pasen keren Spanjaarden terug naar hun geboortedorp,  om daar deel te nemen in de processies, hun plaats in te nemen in de broederschappen of samen met familie en vrienden te eten en de processies te bekijken. Een ritueel dat hen niet alleen dichter bij het geloof brengt, maar ook dichter bij elkaar.

Familie puntmuts. Het blijft een bijzonder gezicht.De puntvormige maskers zien er onheilspellend uit. Het negatieve imago danken ze aan de Amerikaanse Ku Klux Klan, die de maskers in de jaren zestig kopieerde.Voorop stampen de soldaten. Ook zij nemen hun taak uiterst serieus.

Marvy vindt het maar raar, die puntmutsen. De loodzware altaren die de verschillende broederschappen kilometers door Tortosa duwen vertellen samen het Paasverhaal.

De heilige week voor Pasen begint op Palmzondag en eindigt op Stille Zaterdag. De Goede Week of Heilige Week wordt gevierd met processies die de laatste dagen uit het leven en het lijden van Jezus Christus en Maria uitbeelden.

‘Ik kreeg net weer een hele hand caramels mam!’

Om 21.45 uur schuifelt de laatste van de deelnemende broederschappen voorbij, Jezus en Maria voor zich uit duwend. Bijna twee uur stonden de meisjes langs Avenida de la Generalitat in Tortosa en ik heb ze geen één keer horen klagen.

Praktische informatie

WAT: Semana Santa
WAAR: Tortosa
WANNEER: De week voor Pasen, van 9 t/m 16 april
Processó de la Passió zondag 9 april 2017, vanaf 20:00 uur.
Processó del Silenci, donderdag 13 april 00:00
Sant Enterrament, vrijdag 14 april 20:00 uur

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!