OVER DE WEG

Amsterdam – Tarragona:  1.629,6 km (16 u. 15 min.)
Vanaf de grens loopt een rolweg naar het zuiden van Spanje (AP7). Snel, maar ook duur. Persoonlijk rijd ik liever over de tolweg, omdat de gewone snelweg op sommige stukken tweebaans is en daar nogal wat vrachtwagens rijden. Maar waarom extra betalen als het niet nodig is. Tussen Tarragona en Hospitalet l Enfant is de A7 een kopie van de AP 7.

Tarragona praktisch

DOOR DE LUCHT

Vliegveld Reus ligt op vijf kilometer van de gelijknamige stad Reus, 13 kilometer van Tarragona en 85 kilometer van Tortosa. Het vliegveld is bereikbaar vanaf de T-11 snelweg

Aeroport de Reus: Dit kleine vliegveld, gelegen op 3 kilometer afstand van Reus en 13 kilometer van Tarragona, had in 2008 nog geen 1,3 miljoen passagiers te verwerken, afkomstig van slechts acht luchtvaartmaatschappijen. wordt door Ryanair gevlogen.

BonDiaTarragona onderweg

Reus Luchthaven

Vliegveld Reus ligt op vijf kilometer van de gelijknamige stad Reus, 13 kilometer van Tarragona en 85 kilometer van Tortosa. Het vliegveld is bereikbaar vanaf de T-11 snelweg

Vliegtuigmaatschappijen

 • Jet2.com
 • Jetair Fly
 • Medallion Air
 • Ryanair
 • Thomas Cook Airlines Belgium
 • Thomas Cook Airlines (UK)

Op de luchthaven van Reus zijn de volgende autoverhuurbedrijven te vinden. Deze zitten, als je de aankomsthal inloopt, gelijk aan de linkerkant.

 • Avis, maandag t/m zaterdag van 7:00 tot 00:30 & zondag van 7:00 tot middernacht
 • Europcar, dagelijks van 7:00 tot 23:00
 • Hertz, dagelijks 7:00 tot middernacht
 • National Atesa, dagelijks van 7:00 tot middernacht
 • Sixt, dagelijks van 7:00 tot middernacht

OPENBAAR VERVOER

Treinen

Vanuit Barcelona vertrekt dagelijks een trein richting Tarragona. Van Barcelona naar Tortosa duurt de reis 3 uur.

Busdiensten

Vanaf de luchthaven Barcelona vertrekt elk uur een Hife bus richting Tortosa. Kosten 21 euro voor een enkele reis van 2 uur.

KLIMAAT

Catalonië kent aan de kust een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. In het binnenland zijn de winters, door de verminderde invloed van de zee en de aanwezigheid van bergen, kouder. De Catalaanse Pyreneeën die tot ruim 3100 meter hoog reiken, kennen een bergklimaat. De hoge Pyreneeën kennen ’s winters veel sneeuw en zelfs in de zomer kan er sneeuw blijven liggen. Het aangename klimaat aan de kust en de koude winters in de bergen, op korte afstand van Barcelona, trekt veel zomer- én wintersporttoerisme.

De neerslag in de Pyreneeën valt onregelmatig. Om uitdroging van de lager gelegen gebieden te voorkomen, zorgen stuwmeren (Spaans: embalses; Catalaans: pantalles) voor regulering van de watervoorziening.

WINKELEN

De normale openingstijden voor winkels zijn van maandag tot zaterdag van 9.30 tot 13.30 uur en van 16.30 tot 20.00 uur. Grote winkelcentra en warenhuizen zijn doorlopend geopend van 10.00 tot 21.00 of 22.00 uur. Enkele zondagen in het jaar zijn de grote warenhuizen en supermarkten ook voor het publiek geopend. In de kustgebieden zijn in het hoogseizoen de winkels meestal tot na 22.00 uur open. Apotheken zijn normaal gesproken geopend van 9.30 tot 13.30 uur en van 16.30 tot 20.00 uur, hoewel er in de grote steden ook zijn die vierentwintig uur geopend zijn. Er bestaat een draaiende dienst, die in de apotheek zelf ophangt en in de dagbladen verschijnt, voor avond- en weekenddiensten. Klik hier voor meer informatie over winkelen in de provincie Tarragona. Vanwege de siesta, wat tegenwoordig in plaats van een dutje voor veel Spanjaarden een rustmoment met familie of en lange lunch is, sluiten de meeste winkels tijdens de middag voor een paar uur en blijven langer open in de avond.

FEESTDAGEN

01 januari Nieuwjaarsdag

06 januari Driekoningen

6-13 februari Carnaval (Tarragona)

12 February Saint Eulalia Day

25 maart Goede Vrijdag

9 t/m 16 april setmana santa (Pasen)

23 april Santa Jordi (Dag van de liefde)

16 mei Pinksteren

23 juni – 24 juni la Noche de Sant Joan (midzomernacht is er een vol vuurwerk, vreugdevuren en strandfeestjes)

15 augustus Maria-Hemelvaart

11 september Dia de Catalunya (Nationale Dag van Catalonië)

24 september Dia de la Mercè (dag van la Mercè) – Het grootste, meest kleurrijke en wilde feest in Barcelona – ben in feeststemming!

12 oktober Columbus Day

06 december Dag van de Grondwet

08 december Dag van de Onbevlekte Ontvangenis

25 december Kerstmis

26 december Tweede kerstdag / Sint Stevendag

TAAL

Catalunya is no Spain. Catalaans is voor de Catalanen het heden en de toekomst. Na het overlijden van dictator Franco – die tijdens zijn regime alles wat met het Catalaans te maken had verbood – werd de het Catalaans opnieuw ingevoerd als landstaal. In grote steden en kustplaatsen kun je je als toerist aardig redden met Engels, een beetje Spaans en handen en voeten. Maar verder in het achterland moet je niet raar opkijken als mensen weigeren je in het Spaans aan te spreken of antwoorden. Al spreek je maar een paar woordjes Català, dan zul je merken dat mensen meer open staan. Dus vooruit, we gaan weer een ouderwets lesje stampen.

uitspraakregels catalaans

Uitspraakregels

De Catalaanse taal klinkt veel zachter dan het Spaans en kent meer vocalen. Ook verbinden Catalanen de woorden veel meer met elkaar. Bijvoorbeeld si us plau (alstublieft)  spreek je uit als seuws-plauw.

Zowel de G als de J worden, als ze voor de klinkers I of E staan, uitgesproken als de ‘j’ in journalist.
De C wordt voor diezelfde klinkers als een scherpte S uitgesproken.
De X tussen twee klinkers, als in això, klinkt als ‘sj’.
En in combinatie met een T zoals in gaspatxo als TSJ en de Z als DZ
De R na een klinker, als in diners, wordt niet uitgesproken
De LL zoals in Lluís wordt als Lj uitgesproken en L.L’ zoals in paral·lel als LL

Bewaren