Mijn harige baby. De eerste drie maanden van haar leven bij ons, viel ze elke avond op mijn borst in slaap. Tevreden zuchtend. Haar trouwe, bruine kijkers, zes jaar lang verdronk ik erin. En nu is mijn liefste dood.

Moya

Spaanse furie met een sterke eigen wil. Een zwerver, die zich niet liet kooien. Tot bloedens toe bevrijdde ze zichzelf uit de bench. Na een week proberen, hebben we dat onding maar weer ingeklapt. Binnenshuis luisterde Moya als de beste.

Dat plakje worst bleef liggen tot Yuri zei: ‘Pak maar’. Eenmaal in de buitenlucht, kreeg haar instinct de overhand. Kreeg ze de kans, vloog ze als een hinde over hekken. En anders klom ze wel. Zelfs de elektronische halsband weerhield haar afgelopen weekend niet om te ontsnappen. Op jacht naar alles dat bewoog.Rust zacht

rust zacht moyaMag ik? Mag ik? Mag ik nou?

Cruz

Stoer, rustig, sterk, trouw, beheerst. Alleen zijn op de vloer kloppende staart verraadde zijn blijdschap, wanneer hij ons zag. Marvy en Pip gebruikten zijn warme lijf als kussen. Lekker samen voor de open haard. Cruz voelde veilig en vertrouwd.

‘Scheve hark’ noemden we Cruz soms voor de grap. Zijn ietwat mislukte achterlijf maakte hem uniek. Net als zijn idioot grote oren. Ook hem adopteerden we bij Animal Care Espana, twee jaar na de komst van zijn ‘zus’.

Op Rotterdam Airport waar Cruz op 6 september 2013 rond middernacht landde, waren wij, maar ook Moya op slag verliefd. Gekke Cruz ving tijdens het uitlaten ooit tot afschuw van de meiden een veldmuis. Hap, slik, weg.  Of die keer dat hij zich vermaakte met Brompje. Zo blij dat we die momenten hebben gefilmd.

Cruzie jongen. Als pup gered uit een dodingsstation. werden wij je nieuwe baasjes. Bijna vier jaar mochten we van je genieten, totdat ook jij afgelopen weekend- in de kracht van je leven – werd weggerukt uit ons gezin.

Rust zacht

Rust zacht maatjes

Noodlot

“Ik probeer me te verbeelden wat er is gebeurd,” schreef vriend Ben naar aanleiding van mijn bericht over hun noodlottige dood op Facebook. “Het waren natuurlijk Spaanse jagers, ontsnappen zat in hun DNA. Ik ben ervan overtuigd dat ze in volle adrenaline achter die kat aan de autoweg op renden. Peet, ik geloof niet dat ze veel hebben meegekregen van hun lot. Ik denk dat de allerlaatste momenten van hun leven heel gaaf waren en toen plots STOP!”

Ik hoop zo dat je gelijk hebt Ben.

Hartenpijn

Het gemis is op sommige momenten ondragelijk. Overal in huis en in de tuin zien we Moya en Cruz  NIET. Geen gekwispel, geen geblaf, geen gelik van oren, geen gebedel om een stukje brood, geen rondjes rond de olijfboom. Vanuit de keuken staar ik naar hun graf tussen de sinaasappelbomen. Ze liggen er prachtig bij.

Yuri en ik zijn het eens: we gaan voor een nieuwe hond. Een pup. Of misschien wel twee. Nieuw leven, licht en liefde. Het gat dat is geslagen, voelt te groot. Zeker voor de meiden, die sinds onze emigratie net een beetje begonnen te aarden en nu ontroostbaar zijn. Bam, bijna terug bij af.

Maatje

We gunnen Marvy en Pippa, ons gezin én nakomertje Dio  een nieuw maatje. Alles is goed, behalve een jager. We verlangen niet naar een nieuwe Moya of Cruz… ze zijn voor altijd onvervangbaar.Rust zacht Moya en CruzMeerdere dierenasiels in Terres de l’Ebre plaatsten deze poster op hun Facebookpagina. Ruim 100 keer werd het bericht gedeeld. Tevergeefs. Samen met vrienden zochten we heel de zondagmiddag in de heuvels rond ons huis.  Niet wetende dat Moya en Cruz al op de dag van hun ontsnapping ’s avonds op de weg richting L’Aldea samen met een kat werden geschept.rust zachtOp maandagmorgen 27 februari gaat mijn Spaanse telefoon. Een mannenstem. ‘We hebben uw honden gevonden, maar ze leven niet meer.’ Even staat de wereld stil.hondenstrandMijn liefjes walking on water!Rust zacht maatjesZag jij daar nou ook een konijn voorbij rennen?schminkenWie van de drie?Rust zacht

Waar Moya ging, ging Cruz. Maatjes, geliefden, mandgenoten en partners in crime.
Nu zijn ze voor altijd samen.

Rust zacht lieve vrienden

Geef een reactie / Deel jouw reistips

7 comments

  1. Traantje gelaten 😓 Ongelofelijk hoe moeilijk het voor jullie moet zijn. Ik hoop dat de steun en de liefde die jullie samen met elkaar delen jullie met de tijd helpt om erboven op te komen. Wens jullie en de meiden heel veel sterkte toe ❤

  2. Wat prachtig verwoord, Petra! Ik voel jullie liefde voor Mora en Cruz, en weet zeker dat zij dat ook elke dag hebben gevoeld.

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!