Tortosa is een voormalige bisschopsstad en de hoofdstad van de gemeente Baix Ebre. Tortosa heeft een rijk cultureel verleden met Arabische, Joodse en Christelijke invloeden. In de tijd van de Romeinen heette Tortosa nog Dertosa en was het één van de belangrijkste Catalaanse hoofdsteden en een belangrijke handelsplaats met rijke burgerij.

Tijdens de Moorse bezetting was Tortosa een berucht roversnest. Vanuit de stad werden schepen die vanaf de Ebro onderweg waren naar Barcelona veroverd en geplunderd. In 1148 werd Tortosa heroverd door Catalanen, Genuezen en Tempeliers. De Moren voerden een tegenaanval uit, die door de vrouwen van Tortosa werd afgeslagen. Sinds die tijd bezaten de vrouwen van Tortosa allerlei privileges bij officiële gelegenheden.

De enige brug over de Ebro lag in Tortosa. Mede daardoor werd de stad vaak belegerd en onder vuur genomen. Zo ook tijdens de Spaanse burgeroorlog. In 1938 werd hier een veldslag gevoerd, die de stad zo goed als verwoestte. Alleen rond de Santa Maria kathedraal is een oud goed gerestaureerd deel van de stad overgebleven.

Het maakt Tortosa absoluut niet tot de mooiste stad in Tarragona, maar desondanks was het liefde op het eerste gezicht tijdens Festa del Renaixement, waar we tijdens onze eerste vakantie min of meer per ongeluk verzeild raakten, omdat mijn lief een verkeerde afslag nam.

Belangrijke bezienswaardigheden in Tortosa

Castell de la Suda Tortosa

Castell de la Suda

Castell de La Suda – het kasteel met de waterput – ligt achter de bergketen de Beceite. Het kasteel werd gebouwd tijdens het Moors bewind van kalief Abd al Rahman III, die van de 8e eeuw tot 1148 over de stad regeerden. Later werd Castell de la Suda het onderkomen van Tempeliers en daarna een Koninklijk paleis. Tegenwoordig is het een door de staat beheerd luxe Parador hotel. Vanaf het complex heb je een mooi uitzicht op de stad en de groene oevers van de Ebro. Als een echt fort steekt het uit boven de stad. Meermaals was het kasteel ten tijden van vijandige aanvullen het toevluchtsoord voor de bevolking. Door de aanwezigheid van water binnen de muren, konden ze het beleg lang uithouden. De statige gotische ramen worden afgewisseld door Moorse elementen in de gevel.Real Collegis Tortosa

Reials Col·legis

De Koninklijke School is gebouwd in Renaissance stijl in opdracht van Karel V. Reials Col·legis werd gebouwd als een school om voormalige moslims via onderwijs om te vormen tot ‘goede’ christenen.

Santa Maria Kathedraal Tortosa

Catedral Basilica Santa Maria de Tortosa

Het meest imposante en interessante bouwwerk in Tortosa vind ik Catedral de Santa Maria de Tortosa. Een kathedraal met een meer dan bijzondere geschiedenis. Door de eeuwen heen, was dit het godshuis van Romeinen, Visigoths (Germanen),  Moren en Christenen, die allen hun stempel drukten. De bouw van de huidige basiliek-kathedraal werd gestart in 1348 op de overblijfselen van een Romeins forum, een vroeg Romaanse kerk en een moskee. Twee eeuwen duurde het om de kathedraal in Catalaanse gotische stijl te verbouwen. De gevel is barok en werd er in de 18-de eeuw ‘aangeplakt’. Maar er is meer, dat lees je in mijn blog Val Stil in Kathedraal Tortosa.

Jardin del Principe

Los Jardins del Principe

De botanische beeldentuin werd in 1991 geopend door de prins van Asturias (de huidige koning Filip VI). In los jardines del principe staan achtenveertig beelden van de kunstenaar Santiago de Santiago’s tussen inheemse planten zoals de buxus, de kappertjesplant en oleander. Een middeleeuwse muur loopt door de tuin.

Museu de Tortosa

Museu de Tortosa El Escorxador

In het vroegere slachthuis van de stad huist tegenwoordig het historisch en archeologisch Museu de Tortosa de les Terres de l’Ebre. Het is een modernistisch gebouw ontworpen door de art nouveau architect Pau Monguió en werd gebouwd tussen 1906 en 1908. Het gecombineerde gebruik van baksteen in zicht, is zowel constructief als decoratief en de zeeblauwe geglazuurde keramische tegels zijn geïnspireerd op de Moorse architectuur.

Palacio Episcopal Tortosa

Palacio Episcopal

Het bisschoppelijk paleis werd gebouwd in de 13-de en 14-de eeuw in gotische stijl en is uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument. Palacio Episcopal kijkt uit op de rivier de Ebro en is een van de mooiste bisschoppelijke paleizen van Catalonië. Wat vooral opvalt is de gotische kapel, met een portaal versierd met fijne gekleurde sculpturen.

Klooster Santa Clara Tortosa

Barrio de Santa Clara

Barrio Santa Clara werd gebouwd in  de 14de eeuw en heeft een mooie gotische kloostergang die veel weg heeft van andere Catalaanse, Franciscaanse kloosters. Het klooster wordt bewoond door nonnen.

Mercat Municipal Tortosa

Mercat Municipal Tortosa

De gemeentelijke markt staat bekend als de ‘Catalaanse Eiffeltoren’. De overdekte markt is gebouwd in eclectische stijl en een van de grootste overdekte foodhallen in Catalonië. Mercat Municipal werd door Architect Juan Abril gebouwd tussen 1884-1887 op de plaats van de oude rivierbedding.

Llotja Tortosa

La Llotja

De oudste beurs die bewaard is gebleven in Catalonië. Het gebouw staat niet meer op zijn oorspronkelijke plek, maar is verplaatst naar een park bij de brug over de Ebro. El Parc Municipal i la Llotja is een open paviljoen met spitsbogen, waar de gegants (reuzen) van de stad Tortosa worden tentoongesteld. la Llota is te vinden in het mooi aangelegde parc municipal Teodor Gonzàles de Tortosa. Absoluut een wandelingetje waard en daarna lekker uitpuffen op het terras aan de rand van het park of bij restaurant El Parc, waar je echt eens de risotto met inktvis moet proberen.

Casa Brunet Tortosa

Casa Brunet

Casa Brunet aan Calle Cervantes is tegenwoordig het hoofdkwartier van de Kamer van Koophandel, Industrie en Navigatie. Loop ook zeker ook even naar binnen bij Casa Brunet.
De binnenkant van het gebouw is minstens zo mooi als de buitenkant.

Casa Grego Tortosa

Casa Grego

 Een van de mooiste art nouveau gebouwen in Tortosa vind ik Casa Grego (ook wel Casa Pilar Fontanet genoemd) op het Placa Verge de la Sintadral. Een project van de Catalaanse architect Mangio Pau. Kijk dan die ramen… Bewonder ze ook eens in de avond. Het licht brand altijd.

Praktische informatie

  • Openingstijden bezienswaardigheden: de meeste bezienswaardigheden zijn gesloten op maandag, officiële feestdagen en tijdens de siësta  (13:30 tot 15:00 uur).
  • Tortosa kaart: met deze toeristenkaart heb je drie aaneengesloten dagen gratis toegang tot alle bezienswaardigheden. De kaart kost zeven euro en is verkrijgbaar bij het Turisme Tortosa.
  • Trein: De stad is bereikbaar per trein. Kaarten zijn o.a. te koop via de website van Renfe (de Spaanse spoorwegen).
  • Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Reus (85 km).

 

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!