Onder me glinstert de voorste helft van een sardine. Als een veertje dwarrelt de gehalveerde vis de donkere diepte in. Zonlicht kleurt de schubben blauw, geel, groen, rood, roze en paars. Gebiologeerd staar ik door mijn duikbril naar het kleurige schouwspel in de stille onderwaterwereld. Een paar meter diep steekt een duiker zijn duim op. Honderden belletjes borrelen richting wateroppervlak. Ik zwaai terug. En dan….als een bliksemschicht schiet ie voorbij, rakelings langs mijn watertrappende voeten. Een megavis, minstens 3 keer groter dan ikzelf. Hap. Weg is de halve regenboogvis. Weg is ook de blauwvintonijn, die hem in een splitsecond verorberd.

Plons, plons, plons. Achter me landt een nieuwe lading aas in de pool. De stukken vis worden vanaf het dek van de catamaran naar beneden gegooid. Mijn oudste slaakt een kreet. Paniek in haar stem. ‘Mam, ik wil terug naar de boot.’ Ook de jongste hoor ik gillen, maar dan van opwinding.

Het lieve broertje van Jaws

Mijn dochter is niet de enige die zwemmen met tonijnen eng vindt. Van de 12 snorkelaars die zich enthousiast in het enorme Balfegó-pool laten glijden, beklimt binnen vijf minuten de helft weer het trappetje naar het veilige dek van de catamaran.

Ik houd me vast aan de safetyline, die de pool in tweeën verdeeld en trek mijn dochter in mijn zij. Zachtjes praat ik op haar in, herhaal wat Rosa – het meisje dat ons de tickets verkocht – heeft gezegd. Dat blauwvintonijnen nooit in botsing komen met mensen. Of erger: voeten aanzien voor een stukje aas.  Dat ze banger zijn voor ons, dan wij voor hem. Met haar voeten hoog opgetrokken hangt ze aan me. Een diepe zucht en dan gaat de duikbril weer op.  zet ze haar duikbril weer op.

Donkerblauwe rug, zilverkleurig op de buik. Gestroomlijnd. Een bonk spieren. Spitse snuit, kleine oogjes, een zuinig bekkie. Hun neonkleurige stekels steken fel af tegen de donkere Middellandse zee. De rugvin is minder driehoekig dan die van een haai, maar toch! Als dit niet zo’n waanzinnig coole ervaring was, had ook ik het vast keihard uitgegild.

zwemmen met tonijnen

Tuna Tour L'Amettla de Mar

Tuna Tour L'Amettla de MarDe ruige, maar prachtige kustlijn van L’Ametlla de Mar. Tuna Tour L'Amettla de Mar

Unieke ervaring

‘Wij hebben gezwommen met tonijnen.’ Wanneer Marvy en Pippa ons avontuur aan familie en vriendinnetjes vertellen, horen ze negen van de tien keer: ‘Oh, leuk! Ik heb ook eens met dolfijnen gezwommen.’ Dat ze verkeerd worden verstaan, is begrijpelijk. Met tonijnen zwemmen kan namelijk maar op een paar plekken in de wereld en in Catalonië pas sinds de zomer van 2015. Met dank aan de Balfegó Grup, een familie van tonijnkwekers uit L’Ametlla de Mar.

Sinds de blauwvintonijn is uitgeroepen tot bedreigde diersoort, gelden strenge internationale beperkingen op de tonijnvangst en mag nog maar één maand per jaar op hen worden gevist. Om het hoofd boven water te houden en hun personeel te redden van elf maanden gedwongen werkloosheid, verlegden directeuren en neven Manel Balfegó en Pere-Vicent Balfegó hun focus naar het toerisme. Een juiste keuze, het familiebedrijf was gered. Tegenwoordig zijn Pere Vicent en Manel met veel plezier kapitein op hun eigen catamaran en varen beiden twee keer per dag uit naar de Balfegópools

turna-tour-6

Tuna Tour L'Amettla de MarDe 17 Balfegópools liggen vijf kilometer voor de kust van L’Ametlla de MarTuna Tour L'Amettla de MarDat zijn geen kleine jongens!tuna tour l'amettla de marTuna Tour L'Amettla de MarAls laatste eruit en het meest gezien van iedereen! Best stoer, al zeg ik het zelf.tuna-tour8Een beetje raar idee is het wel…eerst zwem je met tonijnen, daarna liggen ze in stukjes op je bord.

Cijfers & zo

 • Tonijnen halen met gemak snelheden tot 75 kilometer per uur
 • De grootste blauwvintonijn ooit gevangen was 4,5 meter lang en had een lichaamsgewicht van 684 kilo
 • Blauwvintonijnen wegen maximaal 900 kilo
 • Sinds de blauwvintonijn tot bedreigde diersoort is uitgeroepen, mag er maar 31 dagen per jaar op hen worden gevist.
 • Dit gebeurt met netten die een lengte hebben van 10 tien kilometer, in e straat van Gibraltar.
 • De Balfegó Grup heeft 17 pools voor de kust van l’Amettla de Mar.
 • De kooinetten hebben een doorsnede van 50 meter en zijn 35 meter diep.
 • Het is 20 minuten varen naar de Balfegó pools.
 • Eenmaal aangemeerd mag je ongeveer 60 minuten snorkelen.
 • In elke pool zwemmen gemiddeld 560 jonge blauwvintonijnen.
 • In het kantoortje van de Balfegó Grup in de haven zijn onderwatercamera’s te koop voor 10 euro.
 • Gedurende 14 tot 16 maanden worden blauwvintonijnen vetgemest, waarna ze worden verkocht voor de consumptie (met name aan Japan).

Tips!

Wacht met foto’s schieten tot de meeste snorkelaars uit het water zijn. Want hoe minder beweging in het water, hoe meer de tonijnen naar het wateroppervlak komen.  Ik geef toe, het idee in je uppie te moeten dobberen in een diep en donker kooinet met honderden megavissen, klinkt niet aanlokkelijk. Maar man, man, man, zet je angst opzij en waan je voor even de hoofdrolspeler in een aflevering van Jacques Cousteau.

Wij boekten op 23 augustus de afvaart van 15:00 uur. Richting einde seizoen, dus het was niet erg druk op de boot.
Tijdens het hoogseizoen (half juli/half augustus) schijnt vooral de afvaart van 12.30 uur in trek te zijn. Er kunnen maximaal 60 mensen mee met de catamaran. Hoe meer boekingen, hoe lastiger het wordt om de tonijnen goed te bekijken.
Informeer bij de kantoortje van de Balfegó Grup naar de beste (rustigste) tijd.
tuna-tour

Tuna Tour L'Amettla de Mar

Praktische informatie

WAT: Tuna Tour
WAAR: l’Ametlla de Mar
TICKETS: Zwemmen met tonijnen is geen goedkoop familie uitje. Je kunt een ticket kopen voor de catamaran en de vissen vanaf het dek bekijken, het combineren met de zwem ervaring, een proeverij of allebei. Uiteraard kun je de beroemde tonijn ook zelf proberen in een van de vele visrestaurantjes in de haven l’Amettla de Mar.

 • De Balfegó Grup vaart vier keer per dag uit:  om 10.00 uur,  12.30 uur,  15.00 uur en 17.30 uur.
 • Volwassenen betalen 35 euro voor de tocht met de catamaran. Wil je ook cava en tonijn shashimi dan betaal je 39 euro.
 • Wil je ook zwemmen ben respectievelijk 40/49 euro kwijt.
 • Kinderen tot 12 jaar betalen 20 euro.
 • Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee met de catamaran
 • Prijzen zijn inclusief gebruik van duikbril en snorkel. Op de boot is ook een (koude) douche aanwezig.
 • In totaal ben je twee uur zoet (2 x 20 minuten varen, uitleg en zwemmen)

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!