Wat is het niveau op Spaanse scholen? Waarin verschilt het onderwijs in Spanje van de Nederlandse school? Hoe zit het met Internationaal Onderwijs in Spanje? Hoeveel huiswerk geven ze op Spaanse scholen? Hoeveel kost een schooljaar in Spanje? En wat vinden onze meiden eigenlijk van het onderwijs in Spanje? Maar ook waarom onze oudste en later ook de jongste, voor de middelbare naar de Internationale School in Spanje zijn gegaan!
Naar school in Spanje
Dat en meer eerlijke antwoorden over het Onderwijs in Spanje. Oh ja en natuurlijk lekker veel Spaanse schoolfoto’s, voor een kijkje achter de schermen op een Spaanse school.
Alles over het Onderwijssysteem in Spanje
Sta jij op het punt om met je gezin naar Spanje te emigreren? Of droom je stiekem van een nieuw gezinsleven onder de Spaanse zon? Dan heb je vast heel veel vragen over onderwijs in Spanje en het Spaanse schoolsysteem.
Lees ook Spaans leren voor kinderen | 11 tips & taalspelletjes
Naar school in Spanje | Onderwijs in Spanje
Antwoorden op deze en andere vragen over Onderwijs in Spanje komen op deze pagina aan bod. Plus lekker veel tips en schoolfoto s van onze meiden. En mijn persoonlijke mening over het Spaanse schoolsysteem.
Schoolsysteem Spanje | De verschillen met Nederland
Het schoolsysteem in Spanje is totaal anders dan onderwijs in Nederland. Of het nou gaat om kleding, de vakken, huiswerk, schooltijden of schooluitjes. Zo gaan alle leerlingen na de basisschool naar de ESO, de Spaanse middelbare. Het niveau van de ESO komt overeen met HAVO niveau in Nederland. Lastig voor leerlingen die minder goed kunnen leren en soms saai voor hoogvliegers. Ik schreef het al eerder. Als het op onderwijs in Spanje aankomt, is niets hetzelfde. Ik zet de belangrijkste verschillen met betrekking tot het Spaanse schoolsysteem voor je op een rij.
Schooltijden | Naar school in Spanje
In Spanje hangt de tijd die kinderen daadwerkelijk op school zitten af van het type onderwijs dat je kiest.
Publieke school | 5x pw van 08:00 uur tot 14:30 uur
Concertado = Katholiek | Collegi Teresia Tortosa
Primaria | 5x pw van 09:00 uur tot 13:00 & van 15:00 tot 17:00 uur
Secundaria | 3x pw 08:00 uur tot 13:00 & van 15:00 tot 17:00 uur & 2 x per week van 08:00 uur tot 14:00 uur
Qua lesmethoden en onderwijssysteem verschilt een concertado niet veel van een publieke school. De reden dat wij in eerste instantie voor een concertado kozen, is gevoelsmatig. Collegio Teresia Tortosa staat goed aangeschreven. De school is klein (300 leerlingen van 2 t/m 16 jaar en maar een klas per leerjaar). Bovendien nam de Engelse lerares die ons rondleidde alle tijd voor ons.
Op EIC International school in Salou zijn de schooltijden dagelijks van 08:30 uur tot 16:30 uur. ALLE kinderen en studenten blijven voor de lunch over op school.
Nog een groot verschil op de Spaanse school ten opzichte van het Nederlandse onderwijs, is dat de lessen altijd doorgaan. Is een leraar ziek, te laat of verhinder, dan regelt de school een vervanger.
Schooluniform | Spaanse scholen
Niet te missen, zijn de Spaanse schooluniformen. Op concertado’s – semi privé scholen, zoals Collegi Teresia Tortosa – is het dragen van een schooluniform verplicht. Alle kinderen van de primaria (basisschool) dragen een schooluniform. Tijdens de gymles dragen ook de leerlingen van de ESO (de Spaanse middelbare) een verplicht sporttenue. Op privéscholen zoals EIC International School in Salou – waar onze dochters tegenwoordig naar school gaan- is het schooluniform ook verplicht voor studenten van de ESO. Kinderen op publieke scholen in Spanje dragen GEEN schooluniform.
Naar school in Spanje | Aanschaf schoolboeken
Het aanschaffen van schoolboeken hoeft in Nederland pas wanneer kinderen naar de middelbare gaan. In Spanje is dat anders. Op de Spaanse school werken ze vanaf primaria 1 (groep 3) met een heus boekenpakket. De kosten voor schoolboeken liggen rond de € 250 per schooljaar. Daarnaast krijgen ouders nog een hele waslijst met te kopen spullen, van lijm tot multomappen, verf, knutselkarton en natuurlijk een blokfluit.
De schooltassen van Spaanse kinderen zijn door al deze spullen en boeken zo zwaar, dat veel basisschool leerlingen geen rugzak dragen. In plaats daarvan nemen ze een koffer op wieltjes mee naar school.
Schoolrooster primaria | Onderwijs in Spanje
EMAT = wiskunde Matijocs = rekenspelletjes
Llengues = Catalaans & Spaans
STEM = robotica
MEDI = natuurkunde / biologie
EF = gym
Plastica & Atelier = handenarbeid
Musica = blokfluit
Tutoria = met de klas en de mentor discussiëren uiteenlopende onderwerpen
Uitleg bij het schoolrooster van Pippa (Primaria 5, groep 7 in Nederland) 4 x per week wiskunde, 4 x per week Engels en 4 x per week Spaans/Catalaans. Maar ook hardcore biologie met onderwerpen als de werking van rode bloedlichaampjes, het spijsverteringskanaal en lactose- intolerantie. Leuker vindt Pip het vak robotica, waar ze robots leert bouwen.
Daarentegen vindt ze noten lezen en blokfluiten supermoeilijk. Kortom, het vakkenpakket op de Spaanse basisschool doet niet onder voor de Nederlandse middelbare. Op Spaanse scholen krijgen kinderen ook theorie les over gym. Zo maakte Marvy vorig jaar voor gym een Powerpoint presentatie en schreef ze twee werkstukken over sport. Mijn mening, het moet niet gekker worden!
Scholing in Spanje | Huiswerk
Eerlijk? Het huiswerk dat wordt meegegeven op Spaanse scholen is niet mis. En dat na schooldagen van acht tot vijf. Ook op de basisschool weten ze van wanten. Zo moest Pip vorig jaar (primaria 5, groep 7) 73 Engelse werkwoorden in TT, VT en Voltooid Deelwoord stampen. Bovendien schreef ze thuis wekelijks een opstel in het Catalaans en Spaans. Daarnaast zaten we minstens 2 uur per week ons hoofd te breken op Catalaanse wiskunde sommen. Om nog maar te zwijgen over de opdrachten die ze moest maken voor biologie en de deuntjes die ze moest oefenen voor blokfluitles.
De hoeveelheid huiswerk die onze kinderen moeten maken voor hun Spaanse school is pittig. Na een schooldag van 9 tot 5 tot aan je huiswerk tot een uurtje of negen, is eerder regel dan uitzondering. We maken er maar het beste van.
Spaans onderwijs | Bijles
Ik hoor je denken. Hoezo bijles? Na al die uren school? Ja, het is heftig om na een schooldag van 9 tot 5 (ESO van 8 tot 5 uur ) nog anderhalf uur naar bijles te moeten.
Begrijp me niet verkeerd, wij helpen onze kinderen met huiswerk waar nodig, zoals met Engels, muziek en wiskunde. Ik vertaal wat af en ben een frequent bezoeker van de online kinder encyclopedie Wikikids. Maar lastig blijft het. Hoe moet Pip bijvoorbeeld in het Catalaans snappen wat lactose intolerantie is, als ze zelfs in het Nederlandse nog nooit van dat woord heeft gehoord?
Kortom, huiswerk maken – vooral biologie, geschiedenis en aardrijkskunde en Catalaans – duurt bij ons gemiddeld 4 keer zo lang in vergelijking tot Spaanse klasgenoten. Want vertalen, uitleggen, begrijpen en terugvertalen. Tot negen uur in de avond huiswerk maken, was en is nog steeds eerder regel dan uitzondering. Tot we meester Alex inschakelden en hij de lastigste huiswerkopdrachten van ons overnam. PS. Voor bijles in Spanje betaalden wij 10 euro per kind per uur
Naar school in Spanje | Excursies
In Nederland gingen Marvy en Pippa hooguit eens per schooljaar met hun klas op schoolreisje. En waren er genoeg rij-ouders, dan soms op excursie naar de bieb of kinderboerderij. Hoe anders gaat dat op de Spaanse school.
- Het schooljaar in Spanje is onderverdeeld in 3 trimesters van elk 11 weken. Elke periode gaan alle klassen minstens 2 x op excursie naar een kerncentale, wijnhuis, politiebureau of museum. Meestal afhankelijk van het thema van de projectweek, aan het einde van elke periode. Zo ging Marvy eens met haar klas voor een project over vervoer met de bus naar het vliegveld van Barcelona. Om na een rondleiding in een vliegtuig, met de metro naar het centrum te sjeezen. En daar in de haven een stukje te varen. Hoe cool is dat!
- Het laatste trimester van elk schooljaar staat in het teken van Colonies. Een 3-daags sport- en spelkamp in de bergen, vergelijkbaar met kamp voor groep 8 op een Nederlandse school. Zelfs kleuters gaan mee op kamp. Alleen gaan de jongsten in plaats van twee nachtjes, maar een nacht uit logeren.
- Natuurlijk komt in de laatste week van het schooljaar ook nog het echte schoolreisje. In Catalonië komt dat meestal neer op een dagje achtbanen in pretpark PortAventura. En echt niet dat ouders mee moeten of zelfs mogen. Voor elk schooluitje worden bussen gecharterd en leraren en stagiares gaan mee als begeleiding.
- Vanaf primaria 6 (groep 8) mogen ouders hun kinderen bovendien inschrijven voor Home to Home, een 6-daagse taalcursus in Engeland. De kinderen slapen dan bij een gastgezin.
Tip! Voor ouders (die op het punt staan te emigreren)
Ga je emigreren met kinderen. Deze duidelijke Kinderatlas van het menselijk lichaam en dit makkelijk geschreven en rijk geïllustreerde kinderboek over de Kosmos hebben ons – en dus de meiden – enorm geholpen met het uitleggen en snappen van onderwerpen die ze op hun Spaanse school behandelen, maar waarvan ze in het Nederlandse niet of nauwelijks afweten.
Overblijven op de school Spaanse
Anders dan publieke scholen, gaan Concertados (semi privé school), maar ook de Internationale school door tot half vijf of zelfs vijf uur. Op de Internationale school van dochter Marvy, blijven alle leerlingen over voor de lunch en dat is wel zo gezellig. Op Collegi Teresia Tortosa is dat anders. Het gros van de kinderen die in Tortosa wonen, worden opgehaald door (meestal) opa of oma. Zij lunchen thuis. Alleen de kinderen van buiten de stad, of zonder opvang, blijven over op school. De warme maaltijd neemt ongeveer een half uur in beslag. Daarna mogen de overblijvers spelen op het schoolplein of huiswerk maken.
Laat ze toch lekker thuis eten, heb ik vaak gehoord. De keuze om onze meiden – een maand na hun start op de Spaanse school – te laten overblijven, was een bewuste. En ze leren de taal sneller, maar ook sneller meer kinderen kennen, was de gedachte. Bijkomend voordeel, ze leren meer verschillende gerechten eten, want vreemde ogen dwingen. Bovendien, wij woonden op een berg, een kwartier rijden van Tortosa. Van de anderhalf uur pauze, drie kwartier onderweg, daar werden de meiden niet vrolijk van. Dus ook voor de rust was het beter om hen op school te laten overblijven.
Lunchen op de Spaanse school? Lees hier mijn Overleven in Spanje blog Wat de pot schaft
Buitenschoolse activiteiten | Naar school in Spanje
- Veel semi privé- en privéscholen bieden tegen extra betaling Extraescolars. Deze buitenschoolse activiteiten vinden in de 2 uur durende lunchpauze, maar ook na schooltijd plaats. Zo wordt op Collegi Teresia Tortosa rolschaats les gegeven. Er is een knutselclub op school en een voetbalteam. Hun eerste jaar op Collegi Teresia schreven Marvy en Pippa zich in voor Robotica (robots bouwen in het Engels) en tafeltennisles.
- Op EIC International School is het aanbod van buitenschoolse activiteiten nog groter. Van een heuse fotografie cursus, tot muziekles, taalcursussen, kookworkshops en minstens 10 verschillende sporten.
Onderwijs in Spanje | Lang leve de vakantie
Drie maanden zomervakantie. Van half juni tot half september. ‘Dat is wel 92 nachtjes’, juichte Pippa aan het begin van haar eerste zomervakantie in Spanje. Onze meiden weten inmiddels niet beter en vinden het echt on-be-grij-pe-lijk en be-la-che-lijk dat hun Nederlandse vriendinnen maar 6 weken zomervakantie hebben. Andere vakanties op Spaanse scholen zijn de kerstvakantie (2 weken) en de paasvakantie (10 dagen). Meer smaken zijn er niet. Op die 101 katholieke en andere Spaanse feestdagen na dan.
Onderwijs in Spanje | Kosten onderwijs in Spanje
- Op publieke scholen in Spanje is het onderwijs gratis (uitgezonderd boeken, lunch en uitjes).
- Een concertado is een semi privé school.
Naast kosten voor het uniform (gemiddeld € 300 per jaar) boeken (€ 250), lesmateriaal (€ 100) en excursies (tussen € 25 tot € 50 per dag). - Colonies (3 dagen kamp) kost gemiddeld € 250 per kind.
Home to home scholing € 750 (voor een week)
* Colonies en buitenlandreizen zijn niet verplicht - Daarnaast betalen we maandelijks ook een bedrag van € 220 per kind. Dit betreft het maandelijkse schoolgeld en de overblijf inclusief lunch.
** In totaal 10 termijnen per jaar
Kosten Internationaal Onderwijs Spanje
Wil jij je kind inschrijven voor internationaal onderwijs Spanje, houdt dan rekening met een flinke som inschrijfgeld. De hoogte van het inschrijfgeld verschilt per school. Wij betaalden voor EIC in Salou € 3000 inschrijfgeld per kind.
Internationaal onderwijs Spanje is privé onderwijs en dus erg duur. Het schoolgeld per maand ligt bij de school van onze meiden rond de € 650. Reken reken voor de lunch op nog eens € 150 per maand. Ook voor de schoolbus (wanneer nodig) moet worden betaald. Dit bedrag is afhankelijk van het aantal kilometers. Wij betalen het eerste jaar rond de € 200 per maand voor Marvy. Sinds we in Cambrils wonen, breng en haal ik de meiden zelf. Ik weet het, alles bij elkaar opgeteld een flink bedrag en lang niet voor iedereen weggelegd. Maar we kunnen het gelukkig opbrengen en dat doen we dan ook met liefde voor het geluk van onze kinderen.
*Alle prijzen zijn indicaties en variëren per school.
Naar school in Spanje | Verkeerde schoolkeuze
Het kan zomaar gebeuren dat de Spaanse school die je hebt uitgezocht voor jouw kinderen niet bevalt. Of dat de klas niet bevalt. Geen nood. In Spanje is het heel normaal om aan het einde van het jaar – of zo nodig middenin het schooljaar – over te stappen naar een andere school. Dat vond ik in eerste instantie best vreemd, maar uiteindelijk hebben wij afgelopen zomer ook gekozen om Marvy naar een andere school te laten gaan. In tegenstelling tot Pippa, had onze oudste geen enkele vriendin in de klas.
Wat als het niet lukt?
Marvy had de pech in een klas te zitten bij een groep meiden die nogal gesloten zijn. Pubermeisjes, waar ook ter wereld, zijn soms zo ontzettend hard. Hoe dan ook, na twee jaar vonden wij het genoeg. Tijd voor een nieuwe stap. De beste keuze ooit, blijkt nu. Na drie weken op EIC in Salou heeft Marvy eindelijk vriendinnen. Ja, gewoon Catalaanse meiden. Ze is zelfs al met een groepje meiden naar pretpark PortAventura geweest. Zo kan het dus ook. Het is zoals de directeur van de Internationale School Salou ons voorspiegelde, kinderen op een Internationale school Spanje zijn meer openminded en staan eerder open voor verandering en andere culturen.
Onderwijs in Spanje | Rapporten
Het is helemaal niet erg als jullie een onvoldoende halen. Hoe vaak ik dat niet heb gezegd tegen Marvy en Pippa. Want DRIE talen tegelijk leren. Wiskunde snappen – terwijl je dat nog nooit hebt gehad. Spaanse geschiedenis stampen. Aardrijkskunde begrijpen en instrumenten bespelen. Alles anders, alles nieuw, ik geef het je te doen. Geloof het of niet, maar die onvoldoendes bleven uit. Sterker, zowel Marvy als Pip scoren bovengemiddeld goed in het Spaanse onderwijs.
Spaans onderwijs | Keihard werken
Ook nu ze naar de Internationale School gaan, behoren ze tot de besten van hun klas. En nee, in Nederland, waren ze gewoon gemiddeld. Conclusie. Doordat ze de afgelopen jaren drie keer zo hard moesten werken, hebben onze meiden een enorme werkethos ontwikkeld. Iets waar ze ook tijdens hun volwassen leven enorm van zullen profiteren.
Zie hieronder hun rapport aan het einde van het eerste schooljaar in Spanje. Ik weet niet hoe, maar hun cijfers zijn sindsdien alleen maar omhoog gegaan.
Het Spaanse schoolsysteem | Herkansing
Dat 99% van de kinderen op Spaanse scholen overgaat naar het volgende leerjaar, is omdat leerlingen op Spaanse scholen tot in den treure mogen herkansen. Recuperaciones, noemen ze dat in Spanje. En lukt het niet in allerlaatste schoolweek, dan is er nog een kans in de weken voor het nieuwe schooljaar. Dat is wel een dingetje. Moeten ze in de zomervakantie ook nog flink aan de bak en of naar bijles.
En dit vinden Marvy en Pippa van de Spaanse school
- Pippa: ‘In de kerk zitten, vind ik saai. Het eten op de overblijf vind ik vies. En zoveel huiswerk, vind ik superstom.’ Maar verder is Pip helemaal happy met haar meesters en juffen op de Catalaanse school, haar klas en haar schoolvriendinnen.
- Update september 2019: Na onze verhuizing naar Cambrils is ook dochter Pippa gestart op de Internationale School in Salou.
- Marvy: ‘Ik vind het superleuk op de internationale school. De lessen zijn in het Engels en ik werk met een iPad. Ook kunnen mijn ouders me beter helpen, omdat het huiswerk ook in het Engels is.
Spaans Onderwijssysteem
Onderwijs is in Catalonië/Spanje is verplicht voor kinderen van 6 tot 16 jaar
- Guarderia – de crèche – (0-3 jaar) – niet verplicht
- Escula Infantil – de kleuterschool – (3-6 jaar) – niet verplicht
- Primaria -basisonderwijs – klas 1 t/m 6 (6 -12 jaar)
- Secundaria – ESO – middelbare school – 4 jaar – HAVO niveau (12-16 jaar)
- Batxillerat/Bachillerato – 2 jaar – VWO niveau (17-18 jaar)
- Universidad – 4 jaar – hoger onderwijs en universiteiten (18+)
Onderwijssysteem Spanje | Niveau Spaans onderwijs | Secundaria ESO
- De ESO kent vier leerjaren, die net als bij de primaria zijn opgedeeld in 3 trimesters. De eerste cyclus is voor leerlingen tot 14 jaar, de tweede voor leerlingen tot 16 jaar. In de eerste cyclus van de ESO volgen leerlingen alle vakken, in de tweede cyclus wordt de richting gekozen.
- De verplichte vakken komen grotendeels overeen met de vakken die in Nederland op de middelbare school worden gegeven.
- Het niveau van de ESO komt overeen met HAVO niveau in Nederland.
Schoolsysteem Spanje | Batxillerat – Bachillerato
Ben je geslaagd voor de ESO? Om te mogen studeren, is nog twee jaar bachillerato nodig. De vakken op het bachillerato komen overeen met de lessen op de Spaanse middelbare, alleen dan op VWO niveau. Leerlingen die slagen voor het secundair onderwijs in Spanje, ontvangen het diploma van Título de Bachillerato. Op de internationale school kunnen is de mogelijkheid om IB te halen. Met dit diploma op zak mogen studenten overal ter wereld studeren.