Regelmatig word ik per mail of via mijn Facebookpagina benaderd door ouders die op het punt staan om te emigreren of dromen van een emigratie naar Spanje en vragen hebben over het Spaanse onderwijs. Op deze pagina vind je naast algemene informatie over onderwijs, ook tips van mij als ervaringsdeskundige.

Opbouw Onderwijs in Spanje

Onderwijs is in Catalonië/Spanje is verplicht voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

  • Guarderia – de crèche – (0-3 jaar) – niet verplicht
  • Escula Infantil – de kleuterschool – (3-6 jaar) – niet verplicht
  • Primaria -basisonderwijs – klas 1 t/m 6 (6 -12 jaar)
  • ESO – middelbare school – 4 jaar -havo niveau (12-16 jaar)
  • Batxillerat/Bachillerato – 2 jaar – VWO niveau (17-18 jaar)
  • Universidad – 4 jaar – hoger onderwijs en universiteiten (18+)

Publiek, concertado of prive?

Publieke scholen zijn gratis (muv de boeken en de lunch), bij internationale privescholen loopt het schoolgeld snel op tot 600 euro per maand. Een concertado (waar onze kinderen ook naartoe gaan) is half privé en kost al gauw omgerekend 300 euro per kind, per maand. Let wel: dit zijn slechts richtlijnen. Per school kunnen de bijdragen verschillen.

Een concertado verschilt qua onderwijsmethoden niet veel van een publieke school.

De reden dat wij voor een concertado hebben gekozen is gevoelsmatig. De school van onze kinderen staat goed aangeschreven, is klein

Primaria

In tegenstelling tot in Nederland, zijn deze lagere scholen opgedeeld in 3  cyclus duurt 2 jaar en aan het eind van iedere cyclus krijgt een kind een rapport waarin staat of het door mag naar de volgende cyclus.

In de eerste 2 cyclussen krijgen de kinderen vooral algemeen onderwijs zoals we dat in Nederland ook kennen. De kinderen krijgen les in schrijven, lezen en rekenen.

In de laatste cyclus (10 tot 12 jaar) worden de kinderen voorbereid op de ESO. In de 3 cyclussen krijgen kinderen in Spanje vooral les in natuurlijke en sociale wetenschappen, rekenen, (Catalaans/Valenciaans) en  Castiliaans en Engelse, literatuur en lichamelijke opvoeding.

onderwijs CatalonieHet rooster van dochter Pippa, primaria 5 (groep 7)

ESO

  • De ESO kent vier leerjaren, die net als bij de primaria zijn opgedeeld in cyclussen. De eerste cyclus is voor leerlingen tot 14 jaar, de tweede voor leerlingen tot 16 jaar. In de eerste cyclus ESO volgen leerlingen alle vakken, in de tweede cyclus wordt de richting gekozen.
  • De verplichte vakken komen grotendeels overeen met de vakken die in Nederland op de middelbare school worden gegeven.
  • Het niveau van de ESO komt overeen met HAVO niveau in Nederland.

Het rooster van oudste dochter Marvy – (ESO 1)

Batxillerat – Bachillerato

Ben je geslaagd voor de ESO? kun je verdergaan op het voortgezet onderwijs of technisch onderwijs. Je gaat dan naar het secundair onderwijs, bachillerato, wat nodig is om te kunnen studeren aan een universiteit in Spanje. De lessen die hier gegeven worden komen grotendeels \ overeen met de lessen die op een middelbare school in Spanje worden gegeven. Wanneer leerlingen slagen voor hun secundair onderwijs ontvangen zij het diploma van Título de Bachillerato.

Meer weten?

Heb je vragen over hoe wij de school van onze kinderen ervaren? Wil je meer weten over het niveau, huiswerk, uitleg over vakken, bijles, en het contact met de leraren? Ik vertel je er graag over in een Skype- of telefoon-gesprek.

Per minuut breng ik € 1 in rekening, met een minimum van 15 minuten per gesprek. Jij werkt toch ook niet voor niets? Plan een afspraak in via onderstaand contactformulier.

Geef een reactie / Deel jouw reistips