‘Me gusteria el té verde, un croissant y un vino tinto porfa.’ Ik probeer zo neutraal mogelijk te kijken tijdens het uitspreken van deze zin. Het is namelijk negen uur ‘s morgens en dan is het bestellen van rode wijn best wel gek. Vind ik. De bakkersdame niet hoor, wijn, bier en zelfs koffie met een neut worden bij Catalaanse bakkers en in de mercat aan de lopende band geserveerd als ontbijtdrank. Met een beetje mazzel krijg je zelfs een schaaltje olijven cadeau.

Ontbijten met wijn?

Je snapt, daar moet ik een stukje over schrijven. Het liefst voorzien van beeld. Maar om nou een willekeurige Catalaan op de schouder te tikken met de vraag of ik hem met glas en al op de foto mag zetten, gaat me te ver. In plaats van anderen lastig vallen met mijn mobiel, bestel ik naast een croissant en kop thee, ook een glas wijn. Dat ik na een zo onopvallend mogelijke fotosessie, stiekem leeggiet in het toilet. Want hé, er zijn grenzen. Zelfs voor een ‘wino’ als ik.De ‘resten’ van een Catalaans ontbijt bij Cafetaria Esther in Mercat de Tortosa.

Hoe het zit!

Onlangs vroeg ik aan onze Spaanse juf Christina hoe het zit met al die early birds. Ze legde uit dat tegen de tijd dat ik bij de bakker aan kom, landarbeiders vaak al een halve werkdag achter de rug hebben. Nou kan het in deze regio in de herfst-, winter- en lentemaanden ‘s morgens vroeg best koud zijn. Veel boeren hebben dan een opkikker nodig, ééntje waarvan hun bloed weer gaat stromen. En wijn smaakt nou eenmaal beter bij een bocadillo truita (stokbrood met tortilla) dan een glaasje fris.

Proost!

Dus zie je ooit een Catalaan – op een belachelijk vroeg tijdstip – een alcoholische versnapering bestellen, weet je nu hoe het zit. Jouw ontbijt is zijn lunch. En zeg eens eerlijk, wanneer jij ‘s middags een menu del dia bestelt (3 gangen inclusief koffie en wijn), sla jij die fles dan af?

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.