De Catalaanse keuken is de mediterrane keuken op haar best. Catalaanse specialiteiten zijn vaak eenvoudig, traditioneel, seizoensgebonden, met pure smaken en combinaties die je niet verwacht. Met natuurlijk een enorm aanbod van tapas en vis, maar ook een keuken met veel rijstgerechten, want de Ebro Delta om de hoek. Wil je meer weten over de Catalaanse keuken? Over Catalaanse specialiteiten en mijn favoriete Catalaanse restaurants? Veel leesplezier!

De Catalaanse keuken
Wat lag zoal op zijn bord? Klik op de foto!

De Catalaanse Keuken

In Catalonië nemen ze de tijd voor het bereiden van eten. Aangezien het avondeten pas na 21:30 wordt geserveerd, koken Catalanen graag op laag vuur. Als finishing touch, een scheutje sterke wijn (vi Ranci), wat takjes tijm of citroenrasp maken de gerechten aantrekkelijk voor alle zintuigen.

DrankDrank

Mar y Muntanya Cuisine

Catalanen houden ervan om dingen die van elkaar verschillen bij elkaar te brengen. Zoals de Mar i Muntanya Cuisine, wat zee en berg betekent. Waag je eens aan dampende pan paella met konijn en rivierkreeftjes, tonijnsoep met slakken of varkensvleesschotel met schelpen.

Catalaanse keuken | Eetfeestjes Tarragona

Bijzondere Catalaanse eetfeesten, waar ik nog geen blog over hebt geschreven, maar dit ik graag nog eens zou meemaken. Klik op de links voor meer informatie!

  • Festa de la Clotxa – Ribera de Ebre. Clotxa is het traditionele boerengerecht van de Ribera d’Ebre. De boeren maakten dit gerecht met gezouten vis, tomaat en brood klaar als ze op het veld werken.
  • Kersenfestival Miravet – tweede weekend juni – start 10:00 uur
    Kersen, kersenjam, kersentaart, maar ook Paellapannen gevuld met de allerlekkerste rijstgerechten maken van dit festival in het pottenbakkersdorp aan de Ebro een waar eetfestijn.

De Catalaanse keuken – Michelin ***

Pikant met zoet, rauw met gekookt en heet met koud, niets is de Catalaanse culinair alchemist Ferran Adria te gek. De masterchef serveerde groente net zo makkelijk als schuim. Het leverde zijn wereldberoemde restaurant El Bulli in Roses maar liefst 3 Michelin Sterren.

Lees ook mijn blog over Bizarre Catalaanse eetgewoonten

Catalaanse Specialiteiten

  • Calcots – de Catalaanse nieuwe glijdt er heel goed in
  • Pimientos de Padron – voor deze Russische Roulette pepertjes mag je me wakker maken
  • Escalivada – het ziet er niet uit, maar jongens wat lekker
  • Pa amb tomaquet – het Catalaanse antwoord op margarine
  • Paella – rijstgerecht met vis, zeevruchten, vlees en groente
  • Fideua – wordt bereidt in en paellapan, maar dan met dunne noodles en zeevruchten en aioli.
  • Xarchofa’s – geplet, overgoten met olijfolie en zout en geroosterd in het vuur
  • Botiffara – de Catalaanse worst is er in vele smaken, kleuren en vormen.
  • Botiffara Negra – bloedworst gevuld met rijst

De Catalaanse Keuken | Kookboeken

Wat wij aten
In ‘Wat wij aten’ kijkt auteur Josep Pla op zijn oude dag terug op wat er zoal op zijn bord heeft gelegen. Aan de hand van het verhaal over de keuken die hem heeft gevoed maakt je kennis met Catalonië, de Catalanen en hun manier van leven.

Restaurant Reviews Tarragona