Er zijn twee soorten emigranten. Mensen die maanden voor hun emigratie tot op de bodem uitzoeken welke verzekeringen noodzakelijk zijn in Spanje en waar deze verzekeringen het voordeligst worden afgesloten. Én er zijn mensen die met een volle verhuiswagen in Spanje aankomen, een bank binnenstappen en bij het openen van een bankrekening, ook maar meteen alle verzekeringen afsluiten. Want, wel zo makkelijk.

Wonen algemeen

Verzekeren in Spanje | Zo moet het dus niet

Wij behoren tot de laatste categorie. En dat is dom. Weet ik nu. Want man-o-man, wat heeft ons dat een geld gekost. Reken je even mee?

Jaarlijks betaalden lief en ik € 200 euro meer dan noodzakelijk per auto !!! – we hebben er twee – aan verzekeringspremie in Spanje. Ook de premie voor onze Spaanse inboedelverzekering (hogar) is tegenwoordig gehalveerd. Maar de grootste winst is toch wel de zorgverzekering, die – sinds we eind 2018 zijn overgestapt – MAANDELIJKS € 50 lager uitkomt.

Pijnlijk! Ontdek hier hoeveel wij de afgelopen 2 jaar verspilden aan verzekeringen in Spanje

Overstappen van verzekeringsmaatschappij

Dat we jarenlang teveel betalen aan verzekeringspremie, ontdek ik wanneer ik halverwege 2018 eindelijk besluit verder te kijken dan mijn neus lang is. De aanleiding hiervoor, is onze Spaanse tandarts. Ik heb geen goed gevoel bij hem. Maar overstappen naar een concurrent blijkt dus niet zomaar te kunnen, omdat onze ziektekostenverzekering geen contract heeft met andere praktijken in Tortosa. Met andere woorden, willen we switchen van tandarts, moet dat ook van zorgverzekering.

Verzekeren in Spanje | Zo moet het dus wel

“Kan jij voor mij een offerte maken voor de zorgverzekering?” mail ik Barbara de Swaan van Orange Insurances in Barcelona Barbara is vanaf de start van BonDiaTarragona fan van mijn blog en reageert vaak op posts. Dat zij al 15 jaar met succes een Nederlandse verzekeringsmaatschappij runt, weet ik sinds we Facebookvrienden zijn. Dus waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

Stom in Spanje? Lees hier meer Spaanse ergernissen

Verzekering afsluiten in Spanje

Al dezelfde middag ontvang ik per mail verschillende offertes. Gewoon in het Nederlands. Hoe fijn is dat. Beter. Zelfs de meeste polissen zijn beschikbaar in het Nederlands, benadrukt Barbara in haar bericht. Maar het beste nieuws, de prijzen van Barbara’s offertes liggen beduidend lager dan het bedrag dat ik de afgelopen twee jaar maandelijks voor de zorgverzekering betaal (Ja, ja, vanzelfsprekend tegen dezelfde voorwaarden).

Ha! Ik ben een dief van mijn eigen portemonnee, wanneer ik niet óók de opties voor onze autoverzekeringen en de inboedelverzekering onderzoek, denk ik triomfantelijk. En gooi er nog een mailtje achteraan.

Verzekeren in Spanje | Verzekering afsluiten in Spanje |

Spaanse Verzekeringsmaffia

Dat overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij is trouwens wel een dingetje in Spanje. Ze – die maffiosi van de eerste verzekeringsmaatschappij – wilden hun goudmijntje niet zonder slag of stoot laten gaan. Snap ik. Vijf keer moest ik langskomen bij mijn contactpersoon van de bank. Zeven keer werd ik gebeld. Keer op keer werd mij gevraagd: “Waarom, waarom wilt u weg?” Ze vroegen het aardig, ze vroegen het dwingend, ze smeekten ons te blijven en boden uiteindelijk € 100 euro korting, per verzekering. Ik hield voet bij stuk en bedankte vriendelijk.

Op de bon in Spanje | Nog zo ding dat ons bakken vol met geld heeft gekost

Orange Insurances | Doe er je voordeel mee!

Ik hoor je denken. Waarom lukt het Orange Insurances dan wel om zulke scherpe offertes te maken? Ik dacht namelijk hetzelfde. Barbara mailt terug:  “Omdat Nederlanders en Belgen statistisch gezien veel minder schade claimen in Spanje dan Spanjaarden zelf- met name wanneer het op autoverzekeringen aankomt – ligt de premie voor Nederlanders en Belgen die verder kijken dan hun neus lang is, stukken lager. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee! Niet geschoten is sowieso mis.

Wil je ook eens kritisch laten kijken naar je huidige verzekeringen? Er zeker van zijn dat je goed gedekt bent en niet teveel betaalt? Neem contact op met www.orangeinsurances.comen vergeet niet Barbara de hartelijke groeten te doen van Bon Dia Tarragona!

Verzekeren in Spanje | Barbara de Swaan | Orange Insurances BarcelonaHoe leuk, we leerden elkaar kennen door BonDiaTarragona. Nu is Barbara mijn Nederlandse verzekeringsagent in Spanje. Om dat te vieren, proosten we met koffie bij Starbucks in Designer Outlet  La Vila Roca in Barcelona. Overigens een superdeluxe winkelcentrum, waar ik van mezelf straks een deel van het geld dat ik dit jaar zal besparen op verzekeringen in Spanje mag uitgeven 😉

 

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.