Ken je die witte, ingenieus gesponnen cocons rond de takken van Spaanse dennenbomen? Het zijn de nesten van de processierups. En die zijn me toch een partijtje giftig. Overgewaaid uit Noord Afrika en inmiddels een ware plaag langs de Zuid-Europese kust.Oorlog aan de processierups Over LEVEN in Spanje

Wolfje in schaapskleren

Geelbruin vachtje, zwart bolletje, pluizige haartjes. Je zou er bijna eentje aaien. Gelukkig weet ik beter. Zelfs in z’n uppie kan de Thaumetopoea Pityocampa meer kwaad dan een kudde wilde stieren. En laten wij nou de trotse bezitters zijn van twee reusachtige pijnbomen, gevuld met ik weet niet hoeveel van hun nesten.

Horror

Alleen het idee dat ze met z’n duizenden tegelijk boven onze hoofden bungelen, met z’n misschien wel miljoenen langs ons uitlaatrondje wonen. De horror. Je zou er bijna van remigreren. Gelukkig zijn processierupsen maar een paar weken per jaar écht gevaarlijk.

Processierups BDT Over leven in Spanje

Gifpijltjes

De haren van de processierups zijn hooguit 0,3 millimeter, maar pijlvormig. Voelt de processierups zich bedreigd, schiet hij zijn geweerhaakte haartjes af. Hij kan een bosje missen, de hoeveelheid haren varieert per rups van enkele honderdduizenden tot zelfs een miljoen. Word je ‘geraakt’ ben je de Sjaak: huiduitslag, zwellingen, rode ogen, jeuk, duizelingen, koorts en braken. Met een beetje pech, beland je in het ziekenhuis. Je hoeft de processierups niet eens aan te raken. De haartjes verspreiden zich namelijk ook via de wind.Processierups BDT Overleven in Spanje

Aanvallen

Vooropgesteld. Ik ben TEGEN dierenleed, maar er zijn grenzen. Komt de gezondheid van mijn honden (en kinderen) in het geding, dan verklaar ik je de oorlog. Volgens Buurman hebben we een paar opties: onze pijnbomen laten behandelen met een speciaal hormoon dat de processievlinder wegjaagt (kan pas in het voorjaar), de nesten wegknippen en verbranden of de cocons uit de takken schieten en de resten alsnog verbranden. Nou vind ik dat laatste nogal rigoureus en bovendien hebben we geen ervaring met wapens.

BDT Over leven in Spanje Fotodagboek januari2017

Hairspray

Met wat ouderwets stapelwerk lukt het ons enkele nesten met good old Elnette dicht te ‘plakken’, af te knippen, in een vat te gooien, met benzine te overgieten en in de hens te steken. Als een strijdlustige indiaan dans ik rond het vuur. Helaas is mijn geluk is van korte duur. Tijdens mijn overwinningsritueel zie ik na een kleine windvlaag vanuit mijn ooghoek op minstens tien meter hoogte een klein wit bolletje bewegen en nog één en nog één. Misschien is zo’n luchtbuks toch geen slecht idee.

Processierups BDT Overleven in Spanje

Processierups BDT Overleven in Spanje

Processierups BDT Overleven in SpanjeSorry jongens, het is jullie of wij!

Fatale attraction

Processierupsen scheiden een bitterzoete geur af die honden en katten aantrekt. Even snuffelen kan al voor problemen zorgen, neemt je lieveling een hap sterft (een deel van) zijn tong af of erger. Het gif in de haartjes veroorzaakt namelijk een zéér snelle allergische reactie. Begint jouw huisdier in februari spontaan te kwijlen, piepen en hijgen of  zwellen zijn lippen op? Race zo snel je kunt naar een dierenarts voor een antibiotica-injectie.

BDT Over leven in Spanje processierups

Rupsje Nooit Genoeg

In de herfst legt de vrouwelijke processievlinder haar eitjes in de dennen. Eromheen ontstaan na verloop van tijd zijdeachtige, bolvormige spinsels, die de eitjes moet beschermen tegen weersinvloeden. Afhankelijk van de temperatuur en het aanbod van voedsel komen de eitjes van de Spaanse processierups uit tussen januari en april.

Is de tak kaalgevreten, wordt de cocon uitgebreid naar de volgende tak. Het nest groeit totdat de tijd is voor rupsje nooit genoeg is aangebroken om te verpoppen. Rond deze periode – tussen half en eind februari – zijn ze de kleurige onderkruipsels op hun gevaarlijkst.

Een voor één laten zich uit hun nest vallen, anderen kruipen in processie via de takken naar de stam en vervolgens naar de grond. Kop tegen staart.

De nesten vormen een dicht spinsel van vervellingshuidjes met (brand) haren en uitwerpselen. Zelfs jaren nadat de nesten zijn verlaten, vormen ze  een bedreiging.

4 comments

  1. Hoi Petra, wat een duidelijk verhaal en oh zo belangrijk, want veel Nederlanders die hier pas kort wonen weten dit niet en vooral onze honden moeten we goed beschermen tegen deze rupsen! Ik lees je stukken altijd met heel veel plezier, je schrijft ontzettend leuk! Ook al woon ik zelf al 16 jaar in Cataluña, jouw verhalen boeien mij altijd en ik volg je met veel plezier! Bedankt en keep up the good work!

  2. Bon Dia Barbara, Wat ontzettend fijn om te horen. Daar doe ik het voor en ik ben van plan nog heel lang door te gaan met het schrijven van onze avonturen en het delen van mijn ontdekkingen. Adeu!

  3. Hoi Petra, ook wij wonen nabij Miami Platja en ook daar deze jaarlijkse plaag. De meeste last heb je natuurlijk van de bomen op je eigen grond. Ik weet niet hoeveel jij er hebt staan maar wij gelukkig maar 4. Voor de winter behandelt de tuinman de bomen met een krachtige waterstraal waarin een middel zit waarmee de rups volledig in de kiem wordt gesmoord. De kosten zijn maar 10 euro per boom en in februari is geen rups meer te zien. Onze hond blij want die kan weer veilig buiten spelen. Wij blij omdat we zelf een irritatie meer hebben op de huid.

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!