Culturele tradities, religieuze tradities en culinaire tradities zijn erg belangrijk in Catalonië en dus ook in de provincie Tarragona.

De Hoofdstad van de Catalaanse Cultuur is een benaming die sinds 2004 elk jaar aan een andere Catalaanstalige stad wordt toegekend door het onafhankelijke instituut Organització Capital de la Cultura Catalana. Het doel is om bij te dragen aan de verspreiding, het gebruik en de sociale prestige van de Catalaanse taal en cultuur, om de culturele samenhang van de verschillende grondgebieden te vergroten en eveneens om de gekozen stad te promoten, zowel in als buiten Catalonië.[1]

Onze lokale experts bieden uitgebreide informatie over de levendige cultuur in Catalonië. Lees verder om het beste van de Catalaanse eetcultuur, bijzondere festivals, en andere tradities in Catalonië te ontdekken.

Angstaanjagende marsen met puntkappen (Semana Santa), huisdieren die worden gezegend (Sant Antoni Abat), kleurige zouttapijten op straat (Catifes de Corpus), smakelijke uienbarbecues in de winter (calcotada), de strijd tussen menselijke torens (Castells),  optochten met dansende reuzen en big heads (Gegantes), oppassen voor de vuurduivels (Correfocs), in de Catalaanse provincie Tarragona barst het van de bijzondere culturele tradities Tarragona, culinaire tradities Tarragona en religieuze tradities Tarragona.

Cultuur in Tarragona

Culturele tradities Tarragona

Correfocs, pas op voor de vuurduivels
Caga Tio, de kakkende boomstronk
Cap Gros, waar is toch die man met 365 neuzen?
Gegantes, de dansende reuzen

Culinaire tradities Tarragona

Calcotfestival in Valls, een mega evenement met als thema de
Rijstoogstfeest in de Ebro Delta

Religieuze tradities Tarragona

Catalaanse helden en symbolen

De Catalaanse ezel
De Catalaanse ezel is naast een officieel beschermde diersoort, het symbool van Catalonië. Omdat het beestje met uitsterven werd bedreigd maakten 2 jongeren in 2004 een sticker met het silhouet van de ezel. Deze afbeelding werd enorm populair en niet veel later werd de ezel het officieuze symbool van Catalonië en daarmee meteen de humoristische tegenhanger van de Osborne stier die symbool staat voor andere Spaanse regio´s

Patufet
Patufet is de naam van een jongetje, zo groot als een rijstkorrel, die de hoofdpersoon is in een kinderverhaal over opgroeien. Je kunt beeldjes van hem in heel Catalonië vinden en het woord Patufet wordt gebruitk voor van alles wat met kinderen te maken heeft. Voor het verhaal en een gedeelte van het Patufet liedje ga je naar deze website (in het engels)

Caganer
Als je in een Catalaans kerstalletje kijkt zou je wel eens de schrik van je leven kunnen krijgen als je naast het kindeke Jezus nog een jongetje ziet dat op zijn gemak de ´grote boodschap´ doet. Er zijn verschillende verklaringen voor dit jongetje op de pot dat onderdeel is van de kerstversiering; zo zou hij symbool staan voor gelijkheid en het feit dat God op elk moment van de dag bij je kan zijn.

Tió de Nadal
Kerstmis en poepen gaan hand in hand in Catalonië. Naast de Caganer hebben de meeste Catalanen tijdens kerstmis een holle boomstronk in huis met daarop een gezicht geschilderd. Hij draagt een rood mutsje en krijgt vaak een dekentje voor de nacht. Gedurende de dagen voor kerstmis wordt de stronk gevuld met snoep en eten. Op kerstavond of 1e kerstdag slaan kinderen al zingend op de stronk met een stok zodat hij al het lekkers ´uitpoept´. Klik hier voor de text van het liedje (vertaald in het Engels).