Het zegenen van huisdieren is niet zomaar een dingetje in El Perello. Ik zie een boxer op leren muiltjes, een dalmatiër in tutu en chihuahua’s met strikken. Maar ook stoere herders gewoon als zichzelf op deze ijskoude januari-ochtend. Paarden met vlechten, paraderen…. de priester maakt zich klaar voor het spektakel van Sant Antoni Abat. Over cultuurverschillen gesproken! Kan het nog gekker?

Het zegenen van de huisdieren in Catalonië
Het zegenen van huisdieren tijdens Sant Antoni Abat in El Perello is met stip op een het meest
vreemde evenement dat ik ooit heb meegemaakt.

Zegenen van huisdieren | Sant Antoni Abat

Op 17 januari (de dag van Sant Antoni Abat) is het een grote beestenboel in El Perello. Ik zie langharige cavia’s in rieten mandjes, vuilnisbakken in bontjasjes, langoren in koffers, leguanen aan de riem, kaal geplukte kippetjes, kwetterende kanaries, angstige schildpadden, klotsende goudvissen, mauwende katers, paarden met vlechten, versierde karren, de plaatselijke ponyclub, pubilla’s in klederdracht, een muziekkorps, een heuse priester in witte jurk, een bakje weiwater met kwast, bergen zoete broodjes en 25 rijkgevulde manden voor de allerarmsten van het dorp.

Op zoeken naar een vakantie appartement in El Perello? Klik op de foto.

Het zegenen van huisdieren

Het feest van Sant Antoni Abat in El Perello is er een van processies, parades en muziek. Maar het hoogtepunt van de dag zijn de gezegende huisdieren. El Perello is een van de Catalaanse dorpen die de naamdag van de  beschermheilige van de huisdieren groots viert. Over Sant Antoni wordt gezegd dat hij elk dier kon temmen. Vandaar dat de bebaarde heilige altijd wordt afgebeeld met een bel en een varken aan zijn voeten.

Drie rondjes om de kerk in El Perello

Na zijn dood – Antonius stierf op 17 januari 365 na Christus op 105-jarige leeftijd – groeide Sant Antoni Abat uit tot de beschermheilige van de werkdieren. Sinds de middeleeuwen kwamen boeren op zijn sterfdag bijeen om hun vee te laten zegenen. Later zijn daar ook huisdieren bij gekomen.  Maar voor de huisdieren worden gezegend, moeten ze eerst drie rondjes rond de kerk.

Gezegende huisdieren

Zijn het er honderd? Tweehonderd? Nooit eerder zag ik zoveel (huis)dieren in één straat. De rij voor de kerk in El Perello lijkt oneindig. De huisdieren zijn groot, klein, dik, dun, jong, oud, harig, kaal, mooi, lelijk, opgedoft en afgestoft. Net als hun baasjes. Want vandaag is een belangrijke dag. De huisdieren worden een voor een gezegend. Door een heuse priester. Die namelijk gewapend met bijbel, een emmertje wijwater en een kwast met reservoir, alle dieren uit zijn dorp een jaar lang geluk toe spettert.

Hondenmode

Kijk mee en verbaas je net als ik over deze geweldige, maar ook bizarre traditie. Eén ding staat vast, volgend jaar sluit ik op 17 januari netjes achteraan in de rij voor de kerk van El Perello. Nu alleen nog hippe honden-outfitjes scoren voor onze weglopers.

Vind meer hotels en vakantieappartementen in El Perello
Booking.com

Praktische informatie

WAT | Sant Antoni Abat | Het zegenen van huisdieren in El Perello
WANNEER | Tweede of derde maandag in januari
TIJD |
10:30 uur Cercavila | Parade met boerderijdieren door de straten van het oude centrum in El Perello
11:00 uur – 12:30 uu | La Plaça de l’Església, het zegenen van de boerderij- en huisdieren

Bewaren

 

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.