Onherbergzame natuur met steile rotswanden, valleien, bergpieken, grotten, kloven en talloze kapellen en kerkjes, vaak diep verscholen tussen de rotsen. Natuurpark Serra de Montsant is in een woord Wow.

Natuurpark Serra del Montsant

Kenmerkend zijn de steile rotswanden in natuurpark Serra del Montsant. De rivier de Montsant (noorden van het park) heeft één van de spectaculairste plekken in het park gevormd bij Ulldemolins, de spectaculaire Fraguerau kloof (met watervallen). Hier in deze kloof ligt ook de prachtige 12e eeuwse hermitage San Bartomeu omringd door enorme rotsblokken

Serra del Montsant in cijfers

Serra del Montsant is een spectaculair natuurpark in het zuiden van Catalonië, op ongeveer 1 uur rijden van Tarragona én op 2 uur rijden van Barcelona.

Bergketen Serra del Montsant is meer dan twintig kilometer lang en heeft een oppervlakte van bijna 100 vierkante kilometer. De Moren noemden de berg Gäbal Al Barka, de gezegende berg.

De hoogste punten zijn deRoca Corbatera (1163 meter), de Pílo dels Senyalets (1109 meter) en de Cogulla (1063 meter).

Serra del Montsant | Wandelroutes

Er zijn heel bijzondere rotsvormen ontstaan doordat water en wind de hardere en zachtere delen van het kalksteen sediment op verschillende manieren deden verweren. Smalle zigzaggende paadjes brengen je naar de hoogvlakte, vanwaar je de witte pieken van de Pyreneeën en de Middellandse Zee

Diep ingesneden canyons worden afgewisseld met wijngaarden en olijfboomgaarden. Door het natuurpark Serra del Montsant lopen drie langere wandelroutes, namelijk de GR 65-5, de GR 171 en de GR 174.

Voor families met kleine kinderen is de GR 65-5 de beste optie. Het pad loopt via de Ulldemolins – in het oosten van het park – dwars door de kloof naar de uitgang.

Priorat | Wereldberoemd D.O.Q wijngebied

Ten zuiden ligt de wereldberoemde wijnstreek El Priorat, een streek waar uitstekende dieprode, bijna zwarte wijnen en olijfolie vandaan komen. Dit wijngebied met stille dorpen leent zich voor een bezoek aan één van de vele bodega’s en voor het maken van mooie (wijn) wandeltochten.
Route langs de dorpen

Mooie dorpen in en rondom Parc Natural Serra del Montsant

Bergdorp Siurana | Siurana in één woord: SPECTACULAIR. Volkomen terecht dat het bergdorp in natuurpark Montsant in 1994 is uitgeroepen tot nationaal historisch erfgoed. De steile kliffen doen denken aan die in het Amerikaanse Zion National Park. Man, alleen de autorit naar Siurana is de misselijkheid meer dan waard. Want slingeren wordt het!

SiuranaEen klassieke wandelroute in het gebied is die klim van Cornudella de Montsant naar het naar het dorp Siurana.

Siurana Priorat reistip Tarragona
Klimmen | Serra de Monsant is uitgegroeid tot klimmersgebied. Er zijn goed beloopbare paden over de groene heuvels, bebost met eiken, populieren, eucalyptus, en aardbeibomen. Het is erg populair bij wandelaars.

De lange afstandswandelroutes zijn de GR 171 en GR 174

Via Verde | Wandelen en fietsen over geasfalteerde spoorlijn
Kajakken |  Op het het stuwmeer Panta de Siurana bij het plaatsje Siurana kan je kanoën

Bezienswaardigheden
De Cisterciënzer driehoek Kloosters Poblet, Santes Creus en Vallbona de les Monge

Hotel tip in natuurpark Serra de Montsant

Bijzondere hotels Tarragona | Boutique Hotels Catalonië | Familie hotels TarragonaWil je pure luxe en mooi en en en….. Op maar een half uur rijden van Tarragona ligt dit nieuwe en super-de-luxe-*****hotel in natuurpark Sierra de Montsant. Een hotel waar-ik-heel-graag-romantisch zou willen doen met mijn lief.

Wijnroute Priorat

Priorat is een afgelegen wereldberoemd wijngebied. Sinds de D.O erkenning (Denominación de Origen) in 1954, kreeg de Prioratwijn wereldfaam. Nu behoort het tot Spanjes beste wijnstreek. De druiven groeien hier op steile hellingen tot 700 meter hoogte en hebben te maken met koude winters en droge zomers

Praktische informatie

Ontdek Serra del Montsant | Natuurpark Serra del Montsant | Parc Natural Serra del Montsant

 

Geef een reactie / Deel jouw reistips