Ten oosten van het Spaanse vaste land tussen het Afrikaanse en Europese continent in de Middellandse Zee liggen de Balearen. Een Spaanse eilandengroep met een middellandse zeeklimaat.

De vier grootste Balearische eilanden zijn Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

De Balearen

De Balearen zijn al vanaf 4000 voor Christus bewoond. Maar niet alleen geschiedenis is een belangrijk element van deze Spaanse eilandengroep, ook het nachtleven van bijvoorbeeld Ibiza en Mallorca is groots en ook is er op Mallorca genoeg culturele rijkdom te bewonderen.

Ibiza

Het is misschien wel de bekendste, maar ook welverdiend een van de mooiste Spaanse eilanden. Ibiza heeft een oppervlakte van 575 km² en is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen. Ieder jaar trekken de bekendste dj’s naar dit eiland om er een leuk feestje van te maken. Dit eiland staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst. De natuur is woest en ongerept, van groene heuvels is het noorden tot rotsachtige baaien in het zuiden. Naast de mooie flora, zijn er ook flamingo’s te spotten op de zoutvlakten van Las Salinas. Ibiza is in de jaren zestig van de vorige eeuw veelal bezocht door zogenaamde hippies. De hippies hadden een vrije levensstijl en deze sfeer is altijd blijven hangen op het eiland. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds hippiemarkten, die druk bezocht worden door de toeristen. Ibiza is een vakantiebestemming om je hart bij op te halen en waar je zeker niet verveelt hoeft te raken.

Hotels op IBIZA

OD Talamanca Ibiza
OD Ocean Drive Ibiza

Mallorca

In de Spaanse Middellandse Zee ligt Mallorca, het grootste eiland van de Balearen. Dit bekende eiland heeft een rijke geschiedenis. In 123 voor Chr. werd het eiland veroverd door de Romeinen waarna ook de Byzantijnen, de Moren en de Vandelen hun sporen achterlieten op dit eiland. Naast dat Mallorca over een rijke geschiedenis beschikt, is het ook een zonnige en populaire vakantiebestemming geworden. Dat is niet heel vreemd, want aan de kustlijn zijn prachtige stranden te vinden. Het mooie is dat, ondanks het toerisme, het authentieke karakter van het eiland is behouden, vooral in de binnenlanden. Hier kom je veelal fietsers en wielrenners tegen. Wat je niet mag missen is de hoofdstad van Mallorca genaamd Palma de Mallorca. Deze stad wordt vaak met Barcelona vergeleken door zijn inwoners. Voor strandliefhebbers is de keuze enorm op Mallorca. Naast dat er langere uitgestrekte stranden zijn, vind je er ook witte zandstranden en kiezelstranden. De kiezelstranden zijn wat minder toeristisch gelegen, maar het is zeker de moeite waard zo’n kiezelstrand te bezoeken vanwege de mooie zee die je hier vindt.

Het grootste eiland, Mallorca, biedt eenvoudig toegang tot het zeereservaat Cala Ratjada. Het reservaat is 11.000 hectare groot en bestaat uit rotsachtige formaties die de naam “Zwitserse kaas” dragen door de grote gaten in de rotsen. Zoals de naam doet vermoeden is het mogelijk om dwars door die gaten heen te duiken, alsof het een soort tunnels zijn. Dit is daardoor een perfect leefgebied voor allerlei zeedieren zoals de murene, sepia en voor nieuwsgierige dolfijnen.

De Jeroni-grot (Cove de Jeroni) moet je zeker ook aandoen. Een van de wonderlijkste duiken die je hier kunt maken, een echt hoogtepunt, is om boven water komen in de grot zelf. Je kunt dan een bijzonder lichtspel aanschouwen. Gereflecteerde zonnestralen dansen rond in de grot en zetten de stalactieten die aan het plafond hangen in het licht.

OD Port Portals Mallorca

Formentera

Wie rust wil ervaren is op het juiste adres op het kleinste eiland van de Spaanse eilandengroep Balearen, namelijk Formentera. Dit Spaanse eiland is bekend vanwege haar mooie natuur en stranden met helderblauw water, wat tevens een ideaal duik- en snorkelplek is. In de jaren ’60 werd dit al ontdekt door de zogenaamde hippies. Met in de zomer een gemiddelde maximumtemperatuur van 28℃ is het klimaat zeer gunstig om nog activiteiten te ondernemen, zeker wanneer er een licht briesje waait. Het is mogelijk om boottochtjes te maken rondom het eiland of zelfs naar een van de buureilanden te varen zoals Ibiza. Een gewone veerboot doet ongeveer een uur over deze afstand, maar van Ibiza naar Formentera ben je er met de snelboot in 25 minuten. De fiets is het beste vervoersmiddel wanneer je van plan bent om het eiland te verkennen. Het eiland is gemakkelijk in slechts een dag te verkennen. Voor visliefhebbers is dit eiland een paradijs, verse vis staat in veel restaurants op het menu.

Menorca

Menorca is na Mallorca het grootste eiland van de Balearen. Het eiland heeft een prachtige natuur met een grillige noordkust die doet denken aan fjorden. Menorca is door de UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen. Het is zonder meer een wonder der natuur. Het is daarom geen wonder dat die schoonheid zich onderwater voortzet in de talloze rotswanden en grotten die je hier langs de kalkstenen kust vindt. Ontdek de 220 meter lange grot met luchtkamers, waar je een glimp van de prachtige reeks stalagmieten en stalactieten kunt opvangen. De zeer goede waterkwaliteit en de grote biodiversiteit die je rond dit eiland aantreft, is iets dat je niet wilt missen. Kijk uit naar de zonnevis, roggen, baarzen en nog veel meer.