Siurana in één woord: SPECTACULAIR. Volkomen terecht dat het bergdorp in natuurpark Montsant in 1994 is uitgeroepen tot nationaal historisch erfgoed. De steile kliffen doen denken aan die in het Amerikaanse Zion National Park. Man, alleen de autorit naar Siurana is de misselijkheid meer dan waard. Want slingeren wordt het!

Logeren in een heel mooi en bijzonder STILTEPALEIS in Siurana? Klik op de foto voor meer info en boeken.

Siurana en de Bizarre legende

Siurana is gebouwd op een klif in het Prades-gebergte op een hoogte van 737 meter. Juist vanwege die ligging waren de Mooren – die Spanje in de achtste eeuw binnenvielen – eeuwenlang onaantastbaar. De bijna onneembare vesting maakt Siurana tot het laatste Moorse bolwerk in heel Catalonië. Uiteindelijk lukt het de christenen halverwege de twaalfde eeuw Siurana te heroveren. Het begin van een bizarre legende over een paard blinddoeken en gaan…

Hostel Refugi Ciriac Bonet Siurana
Rammelt je maag na een verkenningstocht? Op een angstaanjagende klif aan de rand van het bergdorp ligt Refugi Ciriac Bonet. En klik meteen even op de foto voor mijn tip voor een bijzonder, landelijk hotel met stijlvol ingerichte kamers met een hydromassagedouche, een gratis ontbijt.
Klimmen in Siurana
Siurana is een geliefde plek voor klimmers. En na het klimmen is het heerlijk ontspannen in het zwembad met uitzicht op dat wat je eerder hebt overwonnen. Klik op de foto voor meer info!

De bloedige strijd in Siurana

Terwijl haar leger tijdens een bloedige strijd de burcht probeert te behouden, knijpt de Moorse koningin Abd-el-Azia – die op dat moment over het bergdorp regeert – er stiekem met haar paard tussenuit. Helaas voor de Moorse koningin wordt haar vlucht opgemerkt door Spaanse soldaten. Na een wilde achtervolging drijven de mannen de Moorse koningin in het nauw op de klif achter haar kasteel.

Siurana Stuwmeer
Letterlijk in het hart van het mooiste bergdorp van Tarragona, dit heerlijke en met stijl ingerichte vakantiehuis. Aanrader!
Klik op de foto voor meer info en boeken.

El Salt de la Reina Mora

Uit angst voor verkrachting ziet Abd-el-Azia geen andere uitweg dan te springen. Ze blinddoekt haar paard in de hoop dat hij niet weigert voor de rand van de afgrond. Kennelijk voelt het dier instinctief gevaar. Voor de afsprong zet het paard zijn hoeven zo krachtig in de grond, dat de afdruk ervan met een beetje fantasie nog steeds zichtbaar is.

Praktische informatie

WAT | Siurana
WAAR | Serra de Montsant gebergte in Tarragona. De weg vanaf Prades bergopwaarts naar het dorp werd in 1993 geasfalteerd. Een paar honderd meter voor het autovrije bergdorp is een grote parkeerplaats, waar je auto tegen betaling van twee euro kunt parkeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.