Siurana in één woord: SPECTACULAIR. Volkomen terecht dat het bergdorp in natuurpark Montsant in 1994 is uitgeroepen tot nationaal historisch erfgoed. De steile kliffen doen denken aan die in het Amerikaanse Zion National Park. Man, alleen de autorit naar Siurana is de misselijkheid meer dan waard. Want slingeren wordt het!

Bizarre legende

Siurana is gebouwd op een klif in het Prades-gebergte op een hoogte van 737 meter. Juist vanwege die ligging waren de Mooren – die Spanje in de achtste eeuw binnenvielen – eeuwenlang onaantastbaar. De bijna onneembare vesting maakt Siurana tot het laatste Moorse bolwerk in heel Catalonië. Uiteindelijk lukt het de christenen halverwege de twaalfde eeuw Siurana te heroveren. Het begin van een bizarre legende over een paard blinddoeken en gaan…

Bloedige strijd

Terwijl haar leger tijdens een bloedige strijd de burcht probeert te behouden, knijpt de Moorse koningin Abd-el-Azia – die op dat moment over Siurana regeert – er stiekem met haar paard tussenuit.  Haar vlucht wordt opgemerkt door Spaanse soldaten. Na een wilde achtervolging drijven de mannen de Moorse koningin in het nauw op de klif achter haar kasteel.

El Salt de la Reina Mora

Uit angst voor verkrachting ziet Abd-el-Azia geen andere uitweg dan te springen. Ze blinddoekt haar paard in de hoop dat hij niet weigert voor de rand van de afgrond. Kennelijk voelt het dier instinctief gevaar. Voor de afsprong zet het paard zijn hoeven zo krachtig in de grond, dat de afdruk ervan met een beetje fantasie nog steeds zichtbaar is.

Siurana Priorat BDT reistipSiurana was vaak het middelpunt van vijandelijkheden en vernieling. Het enige dat rest van het Moorse kasteel is een ruïne.Siurana legende Moorse prinsesZie ik het? Zie jij het? Dit moet ‘m zijn: de ‘hoefafdruk’ aan de rand van een duizelingwekkende diepte.Siurana Priorat BDT reistipDe Santa Maria kerk werd na de herovering gebouwd. Romaanse kerk SiuranaAan de bogen boven de ingang herken je de Romaanse bouwstijl.
Het beeld van Mare de Déu de l’Aigua werd in de jaren zeventig gestolen, in de kerk staat tegenwoordig een kopie.Siurana Priorat BDT reistipOp de begraafplaats achter de Romaanse kerk liggen grafstenen die dateren uit de middeleeuwen.

Siurana Priorat BDT reistipNa de herovering op de moren dopen de christenen het dorp La Siurana.
Ter nagedachtenis aan de herovering werd achter de Romaanse kerk dit kruis gebouwd.SiuranaIn het Catalaans wordt het springen van de moorse koningin El Salt de la Reina Mora genoemd.SiuranaWij springen liever een gat in de lucht…Siurana is een schattig dorpje en telt rond de vijftig inwoners. Hun huizen, de straatjes en pleintjes zijn met liefde gerestaureerd….Siurana Priorat BDT reistip.. maar het indrukwekkendst is wat mij betreft toch echt die machtig mooie natuur…SiuranaEn ik ben zo te zien niet de enige.Siurana is wereldwijd een populaire bestemming voor sportklimmers. Hoeveel daredevils zie jij hangen?Siurana Priorat BDT reistipEven inzoomen!SiuranaDe nietige mensRefugio Ciriac Bonet SiuranaRammelt je maag na een verkenningstocht? Op een angstaanjagende klif aan de rand van het bergdorp ligt Refugi Ciriac Bonet.

Siurana Priorat BDT reistipVoor de mensen met hoogtevrees is in het dorp ook nog de gezellige bar L’Acacia.

Praktische informatie

WAT: Siurana
WAAR: Montsant gebergte, Tarragona

De weg vanaf Prades bergopwaarts naar het dorp werd in 1993 geasfalteerd. Een paar honderd meter voor het autovrije bergdorp is een grote parkeerplaats waar je auto tegen betaling van twee euro kunt parkeren.

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.