Siurana in één woord: SPECTACULAIR. Volkomen terecht dat het bergdorp in natuurpark Montsant in 1994 is uitgeroepen tot nationaal historisch erfgoed. De steile kliffen doen denken aan die in het Amerikaanse Zion National Park. Man, alleen de autorit naar Siurana is de misselijkheid meer dan waard. Want slingeren wordt het!

Siurana | Bizarre legende

Siurana is gebouwd op een klif in het Prades-gebergte op een hoogte van 737 meter. Juist vanwege die ligging waren de Mooren – die Spanje in de achtste eeuw binnenvielen – eeuwenlang onaantastbaar. De bijna onneembare vesting maakt Siurana tot het laatste Moorse bolwerk in heel Catalonië. Uiteindelijk lukt het de christenen halverwege de twaalfde eeuw Siurana te heroveren. Het begin van een bizarre legende over een paard blinddoeken en gaan…

De bloedige strijd in Siurana

Terwijl haar leger tijdens een bloedige strijd de burcht probeert te behouden, knijpt de Moorse koningin Abd-el-Azia – die op dat moment over Siurana regeert – er stiekem met haar paard tussenuit.  Haar vlucht wordt opgemerkt door Spaanse soldaten. Na een wilde achtervolging drijven de mannen de Moorse koningin in het nauw op de klif achter haar kasteel.

El Salt de la Reina Mora

Uit angst voor verkrachting ziet Abd-el-Azia geen andere uitweg dan te springen. Ze blinddoekt haar paard in de hoop dat hij niet weigert voor de rand van de afgrond. Kennelijk voelt het dier instinctief gevaar. Voor de afsprong zet het paard zijn hoeven zo krachtig in de grond, dat de afdruk ervan met een beetje fantasie nog steeds zichtbaar is.

Rammelt je maag na een verkenningstocht? Op een angstaanjagende klif aan de rand van het bergdorp ligt Refugi Ciriac Bonet.

Praktische informatie

WAT | Siurana
WAAR | Sierra de Montsant gebergte Tarragona

De weg vanaf Prades bergopwaarts naar het dorp werd in 1993 geasfalteerd. Een paar honderd meter voor het autovrije bergdorp is een grote parkeerplaats waar je auto tegen betaling van twee euro kunt parkeren.

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.