Hebben we in Nederland ontbijt, lunch en diner, Catalanen kennen vijf vaste eetmomenten per dag. Is in Nederland de warme avondprak de belangrijkste maaltijd, in Catalonië zijn veel restaurants alleen geopend voor de lunch. En anders pas na 21:00 uur. Verwacht trouwens niet dat het meteen gezellig druk is. Tien uur is voor Catalanen een prima eet tijd. Ja, ook voor ouders met jonge kinderen, die de volgende dag gewoon naar school moeten.

De 5 in de klok

Drinken ze in Nederland het liefst thee of koffie bij het ontbijt, in Catalonië maakt het niet uit hoe laat je aan de alcohol gaat. Of toch wel, toen ik op een bloedhete middag om vijf uur een biertje bestelde, keek Buurvrouw – met wie ik op het terras zat – verbaasd: ‘Cerveza?’ Om vijf uur gaan Catalanen dus massaal aan de koffie, xocolata* of orxata.**

* Warme met water verdunde chocoladevlaa en dat wordt opgelepelt, al dan niet met een lange vinger. ** Een melkachtige substantie, gemaakt van aardamandelen (of tijgernoten), water en heel veel suiker.

BDT Fotodagboek #11Mar i Muntanya (berg en zee) is een typisch Catalaanse uitdrukking voor eenpansgerechten met vlees én vis. Zoals deze paella die we laatst aten bij vrienden, gevuld met schaal- en schelpdieren, vis én konijn.

Koffie met bloedworst

In Catalonië draait het leven om eten, eten en eten. Sinds afgelopen winter ben ik verslaafd aan CALCOTS (zwart geblakerde sliertuien, die je als een Hollandse nieuwe naar binnen laat glijden). Het kwam in maart niet van om naar LA CLOTXA te gaan in Ribera d’ Ebre.  Een eetfestival waar ze op zondagochtend tien uur gefrituurde sardines met knoflook serveren in uitgehold brood. Schijnt een bijzondere ervaring te zijn. Vooral in combinatie met rode wijn. ONTBIJTEN MET WIJN is hier namelijke net zo gewoon als koffie met bloedworst, KONIJNENHAMBURGERS, tentakels aan een stok en churro’s (gefrituurde deegrollen) als eetbare ‘lepels’ in plastic bekertjes die tot de rand zijn gevuld met VLOEIBARE NUTELLA.

Op dorpsfeesten zoals Festa de la Cinta in Tortosa staan jong en oud in de rij voor XOCOLATADA INFANTILFestes de la Cinta

Aan Tafel!

08:00 uur
El desayuno, ochtendsnack

Ontbijt zoals wij dat kennen – bordje pap, schaaltje yoghurt of toast met jam – daar doen Catalanen niet aan. Zij beginnen de ochtend met een lichte, zoete snack: een Magdalena of gefrituurde churros vergezeld van een cortado (kleintje koffie met een beetje melk) of café solo (espresso) of – laten we eens gek doen – een glaasje wijn

11:00 uur
El Almuerzo, het echte ontbijt

Tegen elven is het tijd voor het echte werk: een half stokbrood dat vaak is belegd met tortilla, ham, kaas, tonijn en tomaat. Het ontbijt wordt door veel Catalanen weggespoeld met cerveza (bier) en xampu (bier met citroenlimonade)

14:00 – 16:00 uur
La Comida, de (warme) lunch

Halverwege de middag – Nederlandse tijd, in Catalonië begint de middag om 17:00 uur –  genieten Catalanen van de belangrijkste maaltijd van de dag. Thuis of buiten de deur. Vrijwel elk restaurant biedt het Menu del Dia, drie gangen voor iets meer dan een tientje. inclusief koffie en een fles wijn. Geloof me, voor dit bedrag krijg je in Catalonië echt een lekker maaltijd.

17:00 uur
La Merienda, het tussendoortje

Rond de klok van vijf beginnen de Catalaanse magen weer te knorren.  Terrasjes stromen vol en na schooltijd worden de kinderen meteen bij het naar buiten komen getrakteerd op chocoladebroodje en donuts of xocolata (warme chocolademelk (mouse), dat met een lepeltje naar binnen wordt gewerkt. De vijf zit in de klok, dus wij zijn toe aan een ijskoude cerveza. Wat ze hier weer raar vinden, want nu is het juist koffietijd.

21:00 uur
La Cena, het diner

We hebben onze eettijd al verschoven naar 8 uur, maar dat is toch echt de limit. Onze buren maken het nog bonter. In de winter dineren ze stipt half tien, zomers schuiven ze pas om half elf rond de tafel. Onlangs werden we uitgenodigd door (bijles)meester Alex en zijn vriendin. Of we zin hadden om met Marvy en Pippa pizza’s te komen eten. ‘Hoe laat zijn we welkom?’ vroeg ik tegen beter weten in. Na negenen was het antwoord.
Met een buik vol chips, belden we die avond aan.

19:30 uur
Merienda Cena

Op speciale feestdagen kan je zomaar worden uitgenodigd voor een Merienda Cena. Ik had geen idee toen wij voor de naamdag van buurman én buurjongen Pere werden uitgenodigd voor deze maaltijd. Het bleek een avondbrunch. Alhoewel, voor de Catalanen is half acht ‘s avonds nog middag.

Geef Pip een beker choco en je hoort haar niet meer. BloedworstFesta del Renaixement in Tortosa. Catalanen zweren erbij, maar bloedworst met rijst- die zwarte jongens in het midden – is niet mijn ding. En ja, ik heb geproefd.Struisvogeleieren voor de stevige trek.Ziet er smakelijke uit maar die puntige slakkenhuisjes die ik geserveerd kreeg bij restaurant Can Vicent in Sant Carles de la Rapita,  smaakten TAAI EN SLIJMERIG.calcoltada vallsMet stip op één mijn favoriete Catalaanse wintergerecht: CALCOTS uit VALLS.

Groot, groter, GROOTST

Het voorgerecht in Spanje is vaak al zo groot, dat er bijna geen plek meer over is voor het hoofdgerecht, laat staan voor een toetje. Voor kindermenu’s geldt hetzelfde. Na een lekker bordje witte pasta met tomatensaus, is de tweede gang vaak patat met kipnuggets of worst. Zoveel, dat onze dochters tegenwoordig het kindermenu delen. Doen ze in Catalonië trouwens niet moeilijk over.

2 comments

  1. Het water loopt mij in de mond bij het zien van jouw prachtige fotos! Juist die tradities van lekker eten en drinken is een van de redenen dat wij hier met zoveel plezier wonen, want het is allemaal gelinked aan tradities en passie! Olé!

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.