Hebben we in Nederland ontbijt, lunch en diner, Catalanen kennen vijf vaste eetmomenten per dag. Is in Nederland de warme avondprak de belangrijkste maaltijd. In Catalonië draait alles om de lunch. Drie gangen in de middag. En als je zin hebt, nog eens na negen uur in de avond.

Typische Catalaanse eetgewoonten | Laat later laatst

Verwacht trouwens niet dat het meteen gezellig druk is. Tien uur is voor Catalanen een prima tijd om aan tafel te gaan. Ja, ook voor ouders met jonge kinderen, die de volgende dag gewoon naar school moeten. Dat en meer Catalaanse eetgewoonten. Sterker, onze Catalaanse buren eten in de zomer pas rond half elf ’s avonds.

Typische Catalaanse eetgewoonten | Borreltijd

Drinken ze in Nederland het liefst thee of koffie bij het ontbijt, in Catalonië maakt het niet uit hoe laat je aan de alcohol gaat. Of toch wel. Toen ik op een bloedhete zomermiddag, om vijf uur een biertje bestelde, keek Buurvrouw – met wie ik op het terras zat – verbaasd: ‘Cerveza?’ Om vijf uur gaan Catalanen dus massaal aan de koffie, xocolata* of orxata.**

* Warme met water verdunde chocoladevla en dat wordt opgelepeld, al dan niet met een lange vinger.
** Een melkachtige substantie, gemaakt van aardamandelen (of tijgernoten), water en heel veel suiker.

Paella maken
Mar i Muntanya (berg en zee) is een typisch Catalaanse uitdrukking voor eenpansgerechten met vlees én vis. Zoals deze paella, gevuld met schaal- en schelpdieren, vis én konijn.

Bizarre Catalaanse eetgewoonten

In Catalonië draait het leven om eten, eten en eten. Sinds afgelopen winter ben ik verslaafd aan CALCOTS (zwart geblakerde sliertuien, die je als een Hollandse nieuwe naar binnen laat glijden). Het kwam in maart niet van om naar LA CLOTXA te gaan in Ribera d e Ebre.  Een eetfestival waar ze op zondagochtend tien uur gefrituurde sardines met knoflook serveren in uitgehold brood. Schijnt een bijzondere ervaring te zijn. Vooral in combinatie met rode wijn.

Typische Catalaanse eetgewoonten

ONTBIJTEN MET WIJN is hier namelijk net zo gewoon als koffie met een portie bloedworst. En op de school van onze meiden serveren ze voor de lunch KONIJNENHAMBURGERS  Of tentakels aan een stok.

Aan Tafel! | De Catalaanse keuken

08:00 uur
El desayuno | Ochtendsnack

Ontbijt zoals wij dat kennen – bordje pap, schaaltje yoghurt of toast met jam – daar doen Catalanen niet aan. Zij beginnen de ochtend met een lichte, zoete snack. Een Magdalena bijvoorbeeld of gefrituurde churros met warme chocolademelk. Of laten we eens gek doen, een glaasje wijn.

11:00 uur
El Almuerzo | Het echte ontbijt

Tegen elven is het tijd voor het echte werk: een half stokbrood dat vaak is belegd met tortilla, ham, kaas, tonijn en tomaat. Het ontbijt wordt door veel Catalanen weggespoeld met cerveza (bier) en xampu (bier met citroenlimonade)

14:00 – 16:00 uur
La Comida | De (warme) lunch

Halverwege de middag – Nederlandse tijd, in Catalonië begint de middag om 17:00 uur –  genieten Catalanen van de belangrijkste maaltijd van de dag. Thuis of buiten de deur. Vrijwel elk restaurant biedt het Menu del Dia, drie gangen voor iets meer dan een tientje. inclusief koffie en een fles wijn. Geloof me, voor dit bedrag krijg je in Catalonië echt een lekker maaltijd.

17:00 uur
La Merienda | Het tussendoortje

Rond de klok van vijf beginnen de Catalaanse magen weer te knorren.  Terrasjes stromen vol en na schooltijd worden de kinderen meteen bij het naar buiten komen getrakteerd op chocoladebroodje en donuts of xocolata (verdunde warme Nutella) dat met een lepeltje naar binnen wordt geslurpt.

21:00 uur
La Cena | Het diner

We hebben onze eet tijd al verschoven naar 8 uur, maar dat is toch echt de limit. Onze buren maken het nog bonter. In de winter dineren ze stipt half tien, zomers schuiven ze pas om half elf rond de tafel. Onlangs werden we uitgenodigd door (bijles)meester Alex en zijn vriendin. Of we zin hadden om met Marvy en Pippa pizza’s te komen eten. ‘Hoe laat zijn we welkom?’ vroeg ik tegen beter weten in. Na negenen was het antwoord. Met een buik vol chips, belden we die avond aan.

19:30 uur
Merienda Cena | De Nederlandse brunch

Op speciale feestdagen kan je zomaar worden uitgenodigd voor een Merienda Cena. Ik had geen idee toen wij voor de naamdag van buurman én buurjongen Pere werden uitgenodigd voor deze maaltijd. Het bleek een avondbrunch. Alhoewel, voor de Catalanen is half acht ’s avonds nog middag.

Typische Catalaanse eetgewoonten | De Catalaanse keuken

BloedworstFesta del Renaixement in Tortosa. Catalanen zweren erbij, maar bloedworst met rijst- die zwarte worsten in het midden – is niet mijn ding. En ja, ik heb een hapje geprobeerd.

Struisvogeleieren op de paella, voor de stevige trek.

calcoltada vallsMet stip op één mijn favoriete Catalaanse wintergerecht: CALCOTS uit VALLS.

Catalaanse eetgewoonten | Groot, groter, GROOTST

Het voorgerecht in Spanje is vaak al zo groot, dat er bijna geen plek meer over is voor het hoofdgerecht, laat staan voor een toetje. Voor kindermenu’s geldt hetzelfde. Na een lekker bordje witte pasta met tomatensaus, is de tweede gang vaak patat met kip nuggets of stuk dikke witte worst. Zoveel, dat onze dochters tegenwoordig het kindermenu delen. Doen ze in Catalonië trouwens niet moeilijk over.

2 comments

  1. Het water loopt mij in de mond bij het zien van jouw prachtige fotos! Juist die tradities van lekker eten en drinken is een van de redenen dat wij hier met zoveel plezier wonen, want het is allemaal gelinked aan tradities en passie! Olé!

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.