Zwartgeblakerd en verschrompeld. Ze zien er niet uit, je handen worden zwart en je kleding ook als je niet oppast. Niet voor niets knopen veel calcot liefhebbers een slabbetje om. Maar het moment dat je een calcot in je keel laat glijden: alsof een engeltje op je tong piest.

Black Friday 2018

Calcotrestaurant Valls

Calçots, de eerste keer dat ik de zwartgeblakerde sliert-uien proef, ben ik meteen verkocht. Sindsdien eet ik deze wintergroente zo vaak ik kan. Maar nooit smaakten ze lekkerder dan bij calcotrestaurant Gal Ganxo, aan de rand van het dorpje  Valls.

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Bij Cal Ganxo geen felle tl-verlichting en plastic tafelkleedjes. Nee, zelf geen schreeuwerige televisie in de hoek. Knus, warm en gezellig, is het eerste dat ik denk wanneer ik achter de ober aanloop door het kruip-door-sluip-door restaurant. Donker ook. In de belangrijkste restaurantkamer – de ruimte waar ook de oude oliepers staat – moet je oppassen. Voor je het weet, stoot je je hoofd tegen een van dikke balken. Bovendien heeft deze ruimte geen ramen. Maar dat maakt het juist zo knus.

Smullen van een bosjes Catalaanse nieuwe. Lees ook mijn blog over Festa de Calcotada in Valls

Calcotada Cal Ganxo

De oliemolen dateert uit de achttiende eeuw en is sinds 1980 in gebruik als calcotrestaurant. Vanuit Tortosa is het een kleine anderhalf uur rijden naar Valls. Een lange rit die ik met liefde maak voor mijn favoriete winterrestaurant.

Catalaanse Salsa Romesco

De Salsa Romesco van Cal Ganxo is ook niet te versmaden. Ik moet me altijd inhouden om het bakje niet uit te lepelen. Deze typisch Catalaanse specialiteit wordt gemaakt met gedroogde specerijen, olijfolie en azijn. De saus kent 1001 variaties werd – en wordt nog steeds – veel gemaakt door vissers, die tijdens de weken op zee, wel wat lekkers bij hun zelf gevangen visjes lusten. De Salsa Romesco van Gal Ganxo is een geheim familierecept en afkomstig van oma Cisquesta. Zo verrukkelijk, ik kan wel een liter op van deze saus.

Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Ook de binnenplaats is mooi
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Calçots lijken op een kleine prei of een uit de kluiten gewassen lente ui. De groente wordt van oktober tot en met maart geoogst. En alleen in deze periode kun je ze eten. Althans vers, want er zijn ook restaurants die bevroren calçots serveren.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Het restaurant bestaat uit een moderner voorhuis en deze donkere oude oliemolen.

Kijk, dit vind ik nou gezellig.

Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Calcots smaken het lekkerst wanneer ze worden geroosterd boven een vuur van gedroogde druiventakken
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Aan de zijkant van het restaurant worden de calcots geroosterd boven open vuur.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
De rooksmaak drinkt helemaal in de groente
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Op een binnenplaats aan de zijkant van het restaurant kun je zien hoe de calcots worden bereid
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Na het roosteren gaten de sliertuien nog 20 minuten na in een oude krant.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
De calcots worden geserveerd op een oude dakpan.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Voor kinderen is er een speciaal kindermenu (pasta, patat en vlees) maar twee of drie calcots gaan er bij onze meiden ook goed in.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Met de juist beweging trek je de calcot zo uit zijn verbrandde jasje
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
De overdekte BBQ plaats van restaurant Cal Ganxo
Typische Catalaanse winterkost, ik ben gek op gegrilde carchofa’s (artichok) en witte bonen, maar voor bloedworst bedank ik.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Meer vlees….ook carnivoren komen aan hun trekken in calcotrestaurant Cal Ganxo in Valls
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Van deze Crema Catalana met verse sinaasappel kan ik wel twee porties op.
Calcotrestaurant Cal Ganxo | Calcotrestaurant Valls | Calcotada | calcots eten
Het menu. Niet goedkoop, maar elke euro waar.

Aan de prijs

Voor een menu – calcots met Salsa Romesco (onbeperkt), lamsvlees en botifarra (worst), witte bonen en artichok, Crema Catalana met sinaasappel, cava, rode wijn, koffie en thee betaal je per persoon 37 euro. Nederlandse prijzen… maar persoonlijk vind ik het elke euro waard. Ik heb nergens lekkerder calcots gegeten dan bij Cal Ganxo.

Hoteltip Valls

Hotel tip Tarragona | Hotels in Tarragona | Hoteltip Tarragona | Hotel Valls
Dit hotel heeft een tennisbaan, buitenzwembad in de mooie en rustige tuin. Op 1,9 kilometer van het centrum van Valls. Bovendien ligt dit fijne familiehotel aan de weg van de Ruta del Cister, de thuisbasis van de oude kloosters van Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Boeken en meer info Felix Residencia Valls

Praktische informatie

WAT | Gal Ganxo Valls
WAAR | TELEFOON | 0034

PS. Gal Ganxo is geopend van november t/m maart voor de LUNCH = de belangrijkste maaltijd in Catalonië.

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.