Zwartgeblakerd en verschrompeld. Ze zien er niet uit, je handen worden zwart en je kleding ook als je niet oppast. Niet voor niets knopen veel calcot liefhebbers een slabbetje om. Maar het moment dat je een calcot in je keel laat glijden: alsof een engeltje op je tong piest.

Calcotrestaurant

Calçots, de eerste keer dat ik de zwartgeblakerde sliert-uien proef, ben ik meteen verkocht. Sindsdien eet ik deze wintergroente zo vaak ik kan. Maar nooit smaakten ze lekkerder dan bij calcotrestaurant Gal Ganxo, aan de rand van het dorpje  Valls.

Gezellig

Bij Cal Ganxo geen felle tl-verlichting, plastic tafelkleedjes en een schreeuwerige televisie in de hoek. Knus, warm en gezellig, is het eerste dat ik denk als ik achter de ober aanloop door het kruip-door-sluip-door restaurant. Donker ook. In de belangrijkste restaurantkamer – de ruimte waar ook de oude oliepers  staat, moet je oppassen. Let je niet op, loop je zo met je hoofd tegen een van dikke balken.  dBovendien heeft deze ruimte geen ramen. En juist dat maakt het zo knus.

Voor mensen die liever zien wat ze eten, is de ‘zijkamer’ links van de ingang een goede optie. Deze restaurantkamer heeft kleurige muren, enkele kleine ramen en een hoog plafond.

Calcotrestaurant

De oliemolen dateert uit de achttiende eeuw en is sinds 1980 in gebruik als calcotrestaurant. Vanuit Tortosa is het een kleine anderhalf uur rijden naar Valls. Een lange rit die ik met liefde maak voor mijn favoriete winterrestaurant.

Salsa Romesco

De Salsa Romesco van Cal Ganxo is ook niet te versmaden. Ik moet me altijd in houden om het bakje niet uit te lepelen. Deze typisch Catalaanse specialiteit wordt gemaakt met gedroogde specerijen, olie en azijn. De saus kent 1001 variaties en werd en wordt nog steeds veel gemaakt door vissers, die tijdens de weken op zee, wel wat lekkers bij hun zelf gevangen visjes lusten.

De Salsa Romesco van Gal Ganxo is een geheim familierecept en afkomstig van oma Cisquesta.
Zo verrukkelijk, ik kan er wel een liter van op.

Winterkost

Calçots lijken op een kleine prei of een uit de kluiten gewassen lente ui. De groente wordt van oktober tot en met maart geoogst. En alleen in deze periode kun je ze eten. Althans vers, want er zijn ook restaurants die bevroren calçots serveren.

Ben je net als ik fan van de uienbarbecue? Lees Calcotada, smullen van een bosje ‘Catalaanse nieuwe’ over het Calçots festival van Valls, dat elk jaar wordt gevierd op de laatste zondag van januari.

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Kijk, dit vind ik nou gezellig.

Calcotrestaurant Cal GanxoCalcots smaken het lekkerst wanneer ze worden geroosterd boven een vuur van gedroogde druiventakkenCalcoltada Cal GanxoAan de zijkant van het restaurant worden de calcots geroosterd boven open vuur. Het geeft de sliertuien die overheerlijk rooksmaak.

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Calcotrestaurant Cal GanxoNa het roosteren gaten de sliertuien nog 20 minuten na in een oude krant. Calcotrestaurant Cal GanxoDe calcots worden geserveerd op een oude dakpan.Calcotrestaurant Cal GanxoVoor kinderen is er een speciaal kindermenu (pasta, patat en vlees) maar twee of drie calcots gaan er bij onze meiden ook goed in.

Typische Catalaanse winterkost, ik ben gek op gegrilde carchofa’s (artichok) en witte bonen, maar voor  bloedworst bedank ik.Van deze Crema Catalana met verse sinaasappel kan ik wel twee porties op.

Aan de prijs

Voor een menu – calcots met Salsa Romesco (onbeperkt), lamsvlees en botifarra (worst), witte bonen en artichok, Crema Catalana met sinaasappel, cava, rode wijn, koffie en thee betaal je per persoon 37 euro. Nederlandse prijzen… maar persoonlijk vind ik het elke euro waard. Ik heb nergens lekkerder calcots gegeten dan bij Cal Ganxo.

Waar vind jij de calcots het lekkerst?

Praktische informatie

WAT: Gal Ganxo Valls
WAAR: TELEFOON: 0034

PS. Gal Ganxo is namelijk  in de wintermaanden (november t/m maart) geopend voor de LUNCH = de belangrijkste maaltijd in Catalonië.

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.