Zwartgeblakerd en verschrompeld. Ze zien er niet uit, je handen worden zwart en je kleding ook als je niet oppast. Niet voor niets knopen veel calcot liefhebbers een slabbetje om. Maar het moment dat je een calcot in je keel laat glijden is het alsof een engeltje op je tong piest. Zo lekker smaken de calcots in ons favoriete Calcotrestaurant in Valls.

Cal Ganxo Calcot Restaurant in Valls
Logeren in Valls? Klik op de foto!

Calcotrestaurant Valls

Calçots, de eerste keer dat ik de zwartgeblakerde sliert-uien proef, ben ik meteen verkocht. Sindsdien eet ik deze wintergroente zo vaak ik kan. Maar nooit smaakten ze lekkerder dan bij calcotrestaurant Gal Ganxo, aan de rand van het dorpje  Valls.

Black Friday 2018

Calcotrestaurant Cal Ganxo

Bij Cal Ganxo geen felle tl-verlichting en plastic tafelkleedjes. Nee, zelf geen schreeuwerige televisie in de hoek. Knus, warm en gezellig, is het eerste dat ik denk wanneer ik achter de ober aanloop door het kruip-door-sluip-door restaurant. Donker ook. In de belangrijkste restaurantkamer – de ruimte waar ook de oude oliepers staat – moet je oppassen. Voor je het weet, stoot je je hoofd tegen een van dikke balken. Bovendien heeft deze ruimte geen ramen. Maar dat maakt het juist zo knus.

Smullen van een bosjes Catalaanse nieuwe. Lees ook mijn blog over Festa de Calcotada in Valls

Calcotada Cal Ganxo

De oliemolen dateert uit de achttiende eeuw en is sinds 1980 in gebruik als calcotrestaurant. Vanuit Tortosa is het een kleine anderhalf uur rijden naar Valls. Een lange rit die ik met liefde maak voor mijn favoriete winterrestaurant.

Catalaanse Salsa Romesco

De Salsa Romesco van Cal Ganxo is ook niet te versmaden. Ik moet me altijd inhouden om het bakje niet uit te lepelen. Deze typisch Catalaanse specialiteit wordt gemaakt met gedroogde specerijen, olijfolie en azijn. De saus kent 1001 variaties werd – en wordt nog steeds – veel gemaakt door vissers, die tijdens de weken op zee, wel wat lekkers bij hun zelf gevangen visjes lusten. De Salsa Romesco van Gal Ganxo is een geheim familierecept en afkomstig van oma Cisquesta. Zo verrukkelijk, ik kan wel een liter op van deze saus.

Calcotrestaurant in Valls | Aan de prijs

Voor een menu – calcots met Salsa Romesco (onbeperkt), lamsvlees en botifarra (worst), witte bonen en artichok, Crema Catalana met sinaasappel, cava, rode wijn, koffie en thee betaal je per persoon 37 euro. Nederlandse prijzen… maar persoonlijk vind ik het elke euro waard. Ik heb nergens lekkerder calcots gegeten dan bij Cal Ganxo.

Hoteltip Valls

Hotel tip Tarragona | Hotels in Tarragona | Hoteltip Tarragona | Hotel Valls
Dit hotel heeft een tennisbaan, buitenzwembad in de mooie en rustige tuin. Op 1,9 kilometer van het centrum van Valls. Bovendien ligt dit fijne familiehotel aan de weg van de Ruta del Cister, de thuisbasis van de oude kloosters van Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Boeken en meer info Felix Residencia Valls

Praktische informatie

WAT | Gal Ganxo | Calcotrestaurant in Valls
WAAR | TELEFOON | 0034

PS. Gal Ganxo is geopend van november t/m maart voor de LUNCH = de belangrijkste maaltijd in Catalonië.

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.