Het is zeker nog een kilometer of vijf naar het dorpje Valls, in het achterland van de Catalaanse provincie Tarragona, maar nu al zien en ruiken we de rookpluimen. Zonder dat ik er iets tegen kan doen, loopt het water me in de mond.

koken & tafelen algemeen

Zwartgeblakerde sliertui

We zijn dan ook onderweg naar Gran Festa de Calçotada. Calçots, voor onze emigratie naar Spanje, had ik nooit van deze groente gehoord. Maar inmiddels staat de zwartgeblakerde sliertui met stip op nummer één op mijn lijstje met favoriete wintergroenten.

Gran festa de Calçotada | Uienbarbecue

Elk laatste zondag van januari is het groot feest Valls. Dan staat het Catalaanse stadje – waar de calçot zijn oorsprong vindt – in het teken van de grootste calçotada van het jaar. Wat zeg ik, alle pleinen in de stad veranderen tijdens Gran Festa Calcotta in een mega grote barbecue.

Zeg Barbecue Master loopt het water je in de mond?  Ga zelf aan de slag met dit geweldige BBQ kookboek

Calcotada Valls | Salsa Romesco

Vrouwen in klederdracht delen plastic lepels uit, gevuld met een stevige oranjerode saus. Ik proef knoflook, noten, paprika, azijn en olijfolie. Mmm, romig en pittig tegelijk. Deze salsa Romesco smaakt naar meer. ‘Kijk mam’, roept  Pip verrukt. Ze wijst naar een metershoge calcot, die over het plein op ons af komt geschuifeld. ‘Mogen we met hem op de foto?’

Calcot festival in Valls

Ik hoopte natuurlijk op een gezellig eetfeestje, maar Gran Festa de Caotada in Valls blijkt meer dan een evenement. Echt, ik heb van mijn leven niet zoveel Chinese toeristen bij elkaar gezien. Met buslading vol zijn ze naar het dorp gebracht. Voetje voor voetje schuifelen we door het oude centrum van Valls.

Alsof ik over de vrijmarkt loop in Amsterdam tijdens Koningsdag. Gelukkig zijn veel etalages speciaal voor de mega uienbarbecue in Calcot stijl versierd en verveel ik me geen moment.

And the winner is…

Op Placa del Blat strijden dames uit de omgeving voor de titel ‘De lekkerste Salsa Romesco’. Op Placa El Pati is Concurs de Menjar Calcots aan de gang. Onder luid gejuich van de duizenden toeschouwers op het plein verstouwen tien lekkerbekken zo snel ze kunnen zoveel mogelijk sliertuien.

Op Placa Zeta worden de calcots van de deelnemende boeren gekeurd op kleur, dikte en grootte. Tientallen bosjes zijn genummerd. Wie wint dit jaar de trofee?

Uienbarbecue Valls

Speciaal voor de grootse calcotfestival in Valls is Jaume Mercade ingericht als mega barbecueplaats. Lang hoef je niet te zoeken naar dit pleintje. Ga gewoon af op de geur van verbrand hout. Het plein ziet mistig van de rookwolken. Jongens en meisjes met in klederdracht snijden en grillen de calcots op traditionele wijze.

Calcotada | Kliederboel

Op veel plekken in de binnenstad zijn speciaal voor het calcotada Valls lange picknicktafels neergezet. Gedekt met wit plastic. Inwoners en toeristen behangen met slabbetjes werken schouder aan schouder calcots naar binnen. Als een haring glijden de zwartgeblakerde sliertuien naar binnen. Eén ding hebben de smulpapen gemeen: zwarte vingers.

Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Tijdens het calcot festival in Valls is er natuurlijk ook een Salsa Romesco wedstrijd. Want wie maakt dit jaar de lekkerste saus?
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Op veel plekken in de stad kun je bonnen kopen. Het calcotmenu bestaat uit een krantje calcots, een wijntje of fris en natuurlijk een portie salsa romesco.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Zwartgeblakerde sliertui smaakt fantastisch met home made salsa Romesco.
Op het Calcot festival in Valls botsen we bijna tegen een gigantische calcot.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Veel winkels in de binnenstad hebben hun etalage speciaal ingericht voor het calcotfestival in Valls.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Wedstrijden, wedstrijden, je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt in Valls om gestreden. Bijvoorbeeld: wie verstouwd de meeste calcots? Maar ook wie verbouwd de mooiste calcots en wie maakt de lekkerste salsa romesco?
Calcotada Valls | Calcotfestival Valls | Uienbarbecue Valls \ Festa de Calcotada
De castellervereniging van Valls geeft het concurs mejador Calcotada Valls een feestelijk tintje.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Voor € 9 per persoon ben je klaar. 12 calcots in een krant, een halve liter vino tinto, een blikje bier, een sinaasappel, een bakje Salsa Romesco, twee sneetjes wit brood en een slabbetje.

Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls

Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Prachtig toch, die klederdracht!
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls | Gran Festa de Calcotada
Voor het slagertje op de hoek van het plein staat een lange rij carnivoren. Allemaal in voor een portie Catalaanse bloedworst en een portie lamsvlees. Niemand heeft haast…, nog even en ze mogen eindelijk zelf grillen.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Jaume Mercade in Valls is speciaal ingericht voor de uienbarbecue. Ga gewoon op je neus af.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Calcotfestival in Valls is een mega uienbarbecue voor smulpapen die niet bang zijn om vies te worden.

Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls

Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Wie naar het calcotfestival in Valls gaat, moet niet bang zijn voor zwarte vingers…
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls | Gran Festa de Calcotada Valls
Twee emmertjes…..
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Ook carnivoren komen aan hun trekken op deze grootse uienbarbecue in Valls.
Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls
Met je handen eten, wijn uit de fles en op straat neerploffen waar je wilt. Het kan allemaal op het calcotfestival in Valls.
Festa Calcotada Valls
Zelfs Chinezen vallen bij bosjes voor de Catalaanse nieuwe.
Calcotada Valls
Yes, nu in de enorme rij voor mijn favoriete Catalaanse winterkost
Calcotada Valls
Salut!

Festa Calcotada Valls

Calcotada Valls
Aanvallen op een meer dan smakelijk winterfestival! Bon Profit!

Calcotrestaurants

Lees je deze blog nou na 28 januari dan is er geen man overboord. In en rondom Valls vind je meerdere heel goede Calcotrestaurants. Cal Ganxo is mijn favoriet. Dit superknusse calcot restaurant in Masmolets is van november tot en met maart elke MIDDAG geopend.

Er was eens…

Volgens de legende werd de sliertui bij toeval ontdekt door een boer uit Valls, die zijn uien een jaar vergat te rooien. Na het zaaien ontstaat in het eerste jaar een ui. Als deze niet uit de grond wordt getrokken, gaat hij scheuten – calçots – terwijl de oorspronkelijke ui verrot.
Calçots lijken op een te kleine prei of een uit de kluiten gewassen lente ui, net hoe je wilt. Van oktober tot en met maart worden calçots geoogst. En alleen in deze periode kun je de groente eten. Tenminste, vers. De uienbarbecue wordt calçotada genoemd.

Een bosje Catalaanse nieuwe

Volgens traditie worden calçots geroosterd boven open vuur, dat gestookt wordt met takken van wijnranken. Eenmaal zwartgeblakerd, wordt de groente per bos van 12 of 16 in oude kranten gewikkeld. Half uurtje nagaren en klaar is Kees.

Op het calcot festival in Valls eet je de sliert-uien gewoon uit de krant. In calcotrestaurants wordt de groente volgens traditie geserveerd op een oude dakpan. Nadat je de groente uit zijn zwarte jasje hebt geholpen, dip je hem in die verrukkelijke Romesco-salsa en laat je hem als een Hollandse nieuwe in je keel glijden. Ogen dicht en genieten maar.

Hoteltip Valls

Hotel tip Tarragona | Hotels in Tarragona | Hoteltip Tarragona | Hotel Valls
Dit hotel heeft een tennisbaan, buitenzwembad in de mooie en rustige tuin. Op 1,9 kilometer van het centrum van Valls. Bovendien ligt dit fijne familiehotel aan de weg van de Ruta del Cister, de thuisbasis van de oude kloosters van Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Boeken en meer info Felix Residencia Valls

Praktische informatie

WAT | Calcot festival in Valls
WAAR | Het centrum van Valls
WANNEER | Zaterdag 25 & Zondag 26 januari 2020 – van tien tot twee in de middag

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.