Elk laatste zondag van januari is het feest in Valls. Dan staat het Catalaanse stadje, waar de calcot werd uitgevonden, in het teken van het grootste Calcotfestival in Valls. Calcotada Valls is een mega uienbarbecue voor smulpapen die niet bang zijn om vies te worden.

Calcotada Valls

Vrouwen in klederdracht delen plastic lepels uit, gevuld met een stevige oranjerode saus. Ik proef knoflook, noten, paprika, azijn en olijfolie. Romig en pittig, deze salsa Romesco smaakt naar meer. Verderop schuifelt een metershoge calcot over het plein. Gevolgd door een lachend paard en een gigantische boer, ongetwijfeld stelt hij de landbouwer voor die de Catalaanse sliertui als eerste verbouwde.

Calcotfestival in Valls

Ik hoopte natuurlijk op een gezellig eetfeestje, maar Calcotada Valls blijkt meer dan een evenement. Echt, ik heb van mijn leven niet zoveel Chinese toeristen bij elkaar gezien. Het is voetje voor voetje door het oude centrum van Valls. Koningsdagdruk. Gelukkig zijn veel etalages speciaal voor de mega uienbarbecue in stijl versierd. Er valt dus genoeg bijzonders te zien.

And the winner is…

Op Placa del Blat strijden dames uit de omgeving voor de titel ‘De lekkerste Salsa Romesco’, op Placa El Pati is Concurs de Menjar Calcots aan de gang. Onder luid gejuich van de duizenden toeschouwers op het plein verstouwen tien lekkerbekken zoveel mogelijk sliertuien. Op Placa Zeta worden de calcots van de deelnemende boeren gekeurd op kleur, dikte en grootte. Tientallen bosjes zijn genummerd. Wie wint dit jaar de trofee?

Uienbarbecue Valls

Speciaal voor de grootse uienbarbecue is Jaume Mercade ingericht als mega barbecueplaats. Lang hoef je niet te zoeken naar dit pleintje. Ga gewoon af op de geur van verbrand hout. Het plein ziet mistig van de rookwolken. Jongens en meisjes in klederdracht snijden en grillen de calcots op traditionele wijze.  Een bijzonder plaatje. Voor het slagertje op de hoek van het plein staat een lange rij carnivoren. Allemaal in voor een portie Catalaanse bloedworst en een portie lamsvlees. Niemand heeft haast…, nog even en ze mogen eindelijk zelf grillen.

Kliederboel

Op veel plekken in de binnenstad zijn speciaal voor het calcotada Valls lange picknicktafels neergezet. Gedekt met wit plastic. Inwoners en toeristen behangen met slabbetjes werken schouder aan schouder calcots naar binnen. Als een haring glijden de geblakerde sliertuien naar binnen. Eén ding hebben de smulpapen gemeen: zwarte vingers.

Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsOp veel plekken in de stad kun je bonnen kopen. Het calcotmenu bestaat uit een krantje calcots, een wijntje of fris en natuurlijk een portie salsa romesco.Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsSalsa Romeco, wie maakt de lekkerste? Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsZwartgeblakerde sliertui smaakt fantastisch met home made salsa Romesco.Op het Calcotfestival in Valls Een gigantische calcot komt ons tegemoet gewandeld.Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsVeel winkels in Valls hebben hun etalage speciaal ingericht voor het calcotfestival in Valls.Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsWedstrijden, wedstrijden, je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt in Valls om gestreden. Bijvoorbeeld: wie verstouwd de meeste calcots? Maar ook wie maakt de mooiste calcots en de lekkerste salsa romesco.Calcotada VallsDe castellervereniging van Valls geeft het concurs mejador Calcotada Valls een feestelijk tintje.Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsVoor negen euro per persoon ben je klaar. 12 calcots in een krant, een halve liter vino tinto, een blikje bier, een sinaasappel, een bakje Salsa Romesco, twee sneetjes wit brood en een slabbetje.Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls

Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsPrachtig toch, die klederdracht!Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls

Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsJaume Mercade in Valls is speciaal ingericht voor de uienbarbecue. Ga gewoon op je neus af.Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls

Calcotada Valls | Calcotfestival in Valls

Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsWie naar het calcotfestival Valls gaat, moet niet bang zijn voor zwarte vingers…

Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsOok carnivoren komen aan hun trekken op deze grootse uienbarbecue.Calcotada Valls | Calcotfestival in VallsMet je handen, uit de fles wijn drinken en le neerploffen waar je wilt. Het kan gewoon op het calcotfestival in Valls.Festa Calcotada VallsOok Chinezen vallen bij bosjes voor de Catalaanse nieuwe.Festa Calcotada Valls

Calcotada VallsYes, nu in de enorme rij voor mijn favoriete Catalaanse winterdish. Calcotada VallsBon profit.Festa Calcotada Valls

Calcotada VallsAanvallen op een meer dan smakelijk winterfestival ! Bon Profit!

Calcotrestaurants

Lees je deze blog nou na 28 januari dan is er geen man overboord. In en rondom Valls vind je meerdere heel goede Calcotrestaurants. Cal Ganxo is mijn favoriet. Dit superknusse calcotrestaurant in Masmolets is van november tot en met maart elke MIDDAG geopend.

Er was eens…

Volgens de legende werd de slietui bij toeval ontdekt door een boer uit Valls, die zijn uien een jaar vergat te rooien. Na het zaaien ontstaat in het eerste jaar een ui. Als deze niet uit de grond wordt getrokken, gaat hij scheuten – calçots – terwijl de oorspronkelijke ui verrot.
Calçots lijken op een te kleine prei of een uit de kluiten gewassen lente ui, net hoe je wilt. Van oktober tot en met maart worden calcots geoogst. En alleen in deze periode kun je de groente eten. Tenminste, vers. De uienbarbecue wordt calçotada genoemd.

Catalaanse nieuwe

Volgens traditie worden calçots geroosterd boven open vuur, dat gestookt wordt met takken van wijnranken. Eenmaal zwartgeblakerd, wordt de groente per bos van 12 of 16 in oude kranten gewikkeld. Half uurtje nagaren en klaar is Kees.

Op Festa de Calçotada eet je de sliert-uien gewoon uit de krant. In calcotrestaurants wordt de groente volgens traditie geserveerd op een oude dakpan. Nadat je de groente uit zijn zwarte jasje hebt geholpen, dip je hem in die verrukkelijke Romesco-salsa en laat je hem als een Hollandse nieuwe in je keel glijden. Ogen dicht en genieten maar.

Praktische informatie

WAT: Gran festa de la Calcotada
WAAR: in de gehele binnenstad van Valls
WANNEER: Zondag 28 januari 2018 – vanaf 10:30 tot 14:00 uur.

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.