Move over gin tonic, vermut komt eraan. In Nederland dan. In de provincie Tarragona – en met name in de stad Reus – is dit kruidige drankje al jaren een hit.  Elk weekend zitten de terrassen vol met mensen die vermut in Reus doen. Shaken, not stired please en met olijf op stok en een schijfje sinaasappel. Salut!

Op zondag doen we een vermut uit Reus
Volgens de Fransen werd deze wijn, versterkt met alsem, eind achttiende eeuw in Frankrijk uitgevonden. Proof? Klik op de foto!

Vermut in Reus | Of….

Vermut, vermout, vermouth, vermuht, Vemú of gewoon Martini? Volgens de Fransen werd deze wijn, versterkt met alsem, eind achttiende eeuw in Frankrijk uitgevonden. Daar zijn de Italianen het absoluut niet mee eens. Zij claimen dat vermouth in Italië al in 1750 werd toegepast als medicijn. Ook in de Pyreneeën weten ze zeker dat zij de opperbrouwer’s zijn en dus kan Catalonië niet achter blijven.

Vermut Reus Weetjes

De basis van vermut is witte wijn met een vleugje kruiden. Elke fabriek heeft haar eigen geheime recept. Alleen al in Catalonië zijn zo’n 50 verschillende soorten vermut te koop.
Traditioneel wordt vermut geserveerd met geschaafd ijs, olijfjes gevuld met anjovis op stok en een schijfje sinaasappel of citroen. Ziet er gezellig uit, maar vergis je niet, vermut is sterk spul. De reden dat Catalanen het aperitief vaak aanlengen met gaseosa (spuitwater) uit zo’n mooie gekleurde retro fles, die voor 5 euro te koop zijn bij Anar a fer er vermut.

Na de borrel naar het museum? Ontdek hier hoe leuk Gaudi Experience Centre is

Vermut doen in Reus

Op zaterdag- en zondagochtend, rond een uur of een, zo vlak vóór de lunch, zitten de terrassen op Placa de Meradal vol met locals, die voor de maaltijd eerst nog even aan de borrel gaan. Traditioneel wordt vermut Reus geserveerd met een bakje zoute chips, maar nog lekkerder is de combi met jamon serrano, vers van het mes.

Praktische informatie

WAT | Vermut in Reus
WAAR | Plaça de Meradal

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.