Move over gin tonic, vermut komt eraan. In Nederland dan. In de provincie Tarragona – en met name in de stad Reus – is dit kruidige drankje al jaren een hit. Vermut, vermout, vermouth, vermuht, Vemú of gewoon Martini?

Volgens de Fransen werd deze wijn, versterkt met alsem, eind achttiende eeuw in Frankrijk uitgevonden.

Daar zijn de Italianen het absoluut niet mee eens. Zij claimen dat vermouth in Italië al in 1750 werd toegepast als medicijn.

Ook in de Pyreneeën weten ze zeker dat zij de opperbrouwer’s zijn en dus kan Catalonië niet achterblijven.vermutDe basis van vermut is witte wijn met een vleugje kruiden. Elke fabriek heeft haar eigen geheime recept. Alleen al in Catalonië zijn zo’n 50 verschillende soorten vermut te koop. Traditioneel wordt het kruidige drankje geserveerd met geschaafd ijs, olijfjes gevuld met anjovis op stok en een schijfje sinaasappel of citroen. Ziet er gezellig uit, maar vergis je niet, vermut is sterk spul. De reden dat Catalanen het aperitief vaak aanlengen met gaseosa (spuitwater) uit zo’n mooie gekleurde retro fles, die voor 5 euro te koop zijn bij Ferreteria Reus Vermut 2Anar a fer er vermut , vrij vertaaldEen vermut doen’ is een begrip in Reus. Op zaterdag- en zondagochtend, rond een uur of een, zo vlak vóór de lunch, zitten de terrassen op Placa de Meradal vol met locals, die voor de maaltijd eerst nog even aan de borrel gaan. Mijn favoriete plek om een vermut te doen, was restaurant La Ferreteria (waar ik de foto’s maakte voor deze blog). Helaas – en voor mij om onduidelijke redenen – heeft de tot tapasbar omgebouwde oude ijzerhandel dit jaar definitief haar deuren gesloten. Ferreteria Reus jamon serranoTraditioneel wordt vermut geserveerd met een bakje zoute chips, maar nog lekkerder is de combi met jamon serrano, vers van het mes.ferreteria reus pinxos

Traditioneel wordt vermut geserveerd met een bakje zoute chips, maar nog lekkerder is de combi met jamon serrano, vers van het mes.ferreteria reus pinxosOf zoek aan de bar een paar montaditos uit, het Catalaanse woord voor belegde mini stokbroodjes.Ferreteria Reus 3Twee cola, 1 zwarte koffie, 3 overheerlijke montaditos (tapas op een sneetje brood) en een glas vermut van het huis voor nog geen zevenenhalve euro. Daar doen we het voor!

Praktische informatie

WAT: La Ferreteria = NIET MEER 🙁 = update zomer 2017
WAAR: Plaça La Farinera, 10 – C.P. 43201 Reus
MAIL:  info@laferreteriadereus.com
RESERVEREN: 977 34 03 26

Bewaren

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.