Angst, blijdschap, paniek. Net als de vuurduivels, die met hun vonken schietende hooivorken op en neer springen, vliegen mijn emoties alle kanten op. Verwondering, extase, verbijstering. Dat laatste vooral. Hoe voorzichtig in Nederland met vuurwerk wordt omgesprongen, hoe heftig gaat het eraan toe tijdens de Ebre Correfoc Tortosa.

Ebre Correfoc Tortosa
Onlangs nog helemaal gemoderniseerd, dit fijne en goed geprijsde familiehotel in Tortosa. Meer info en boeken? Klik op de foto!

Tortosa Ebre Correfoc | Daar komen de vuurduivels

22:15 uur | Avenida Generalitat | Ter hoogte van de trappen naar Parc Teodor Gonzalez in Tortosa, ziet het zwart van de mensen met strohoedjes. De stemming is uitgelaten. Kinderen, zelfs peuters zijn ingepakt met bufandas.

Tortosa Correfoc | Better safe then sorry

Sommigen dragen ook nog een duikbril ter bescherming van hun ogen. Alles voor de veiligheid, want nog even en dan gaat het los in Tortosa. In het midden van de mensenmassa staat de eerste groep vuurduivels klaar voor het start van een meer dan spectaculaire vuurwerkshow. 

Ebre Correfoc Tortosa | Vuurloop met duivels

22:30 uur | Het voorstellen van vuurduivels
Rom bom, rom bom, rom bom, de eerste drumband begint te spelen. Rom bom, rom bom, rom bom, staccato als een kloppend hart. De duivels drommen samen. Oppervuurman steekt een brandende lont omhoog. Vorken worden bij elkaar gestoken, rotjes aan knijpers gehangen, de lont omlaag gebracht. Rook, een hoop gespetter en gesis en dan ….. een zee van vonken verlicht de inktzwarte hemel.

Correfoc Tortosa | Vuurspuwende trollen & draken

Als glinsterende regen dwarrelt het koudvuur uiteen. Achter, voor en naast me wordt op fluitjes geblazen. Maar de ‘gillende keukenmeiden’ zingen vanavond het hardst. Dan wijken de vuurduivels opeens uiteen en rennen, springen, dansen als vuurspuwende trollen door de nacht. En echt niet dat ze uitkijken. Integendeel… met een beetje pech… schroeit een deel van je haar weg.

Correfoc Tortosa | Ball del Diables

Een correfoc is een van de meest opmerkelijke evenementen uit de Catalaanse cultuur. Correfoc betekent letterlijk ‘vuurloop’. Correfocs vinden vooral plaats tijdens festes majores in Catalaanse dorpen en steden. Tijdens deze dorpsfeesten rennen of dansen de colles de diables (groepen verkleed als duivels) met vuurwerk langs toeschouwers, op het ritme van de drum. De vuurloop zelf heet Ball del Diables. In het Catalaans, letterlijk ‘Het bal van de vuurduivels’.

Houd jij van VEILIG vuurwerk? Check dan deze ongevaarlijke INDOOR vuurwerkfontein

Tortosa Correfoc | Traditie uit de middeleeuwen

De correfoc is een diepgewortelde Catalaanse traditie en gaat terug tot de middeleeuwen. In eerste instantie werden correfocs georganiseerd als vermaak voor de adel. Later werden de vuurduivels ook ingezet tijdens de katholieke Corpus Christi-vieringen. Allereerst om de kerkelijke processie spectaculairder te maken. Bovendien zorgde het vuurwerk ervoor, dat de toeschouwers letterlijk een stapje terug deden, om ruimte te maken voor de processie.

Correfoc Tortosa | Safety first

23:50 uur | Opmaak voor de grote finale
Het loopt tegen middernacht. Plaça de Ajuntament ziet nu al mistig van de zwaveldamp en de grande finale moet nog beginnen. Gewoon ademen is haast onmogelijk en mijn ogen prikken. Gelukkig ben ik goed voorbereid en heb ik een rugzak vol zakdoeken bij me. Ik had er al een over mijn haar geknoopt, maar nu bind ik voor de zekerheid ook nog een zakdoek voor mijn neus en mond.

Beleef de Ebre Correfoc

De laatste van de tien colles de diables die meelopen in de Ebre Correfoc zijn inmiddels op het plein voor het gemeentehuis gearriveerd. Rond de fontein staan 8 draken, een mega adelaar en een immense duivelsfiguur strategisch opgesteld. Wat is de correfoc toch een bijzondere belevenis.

Ball del Diabels | Het bal van de duivels

Elk ‘beest’ wordt opnieuw behangen met een nieuwe lading rotjes en siervuurwerk. De drumbands knallen tegen elkaar op….. het geluid weergalmt tegen de gevels rond het plein. Het lijkt wel oorlog…. zo hard gaat het tekeer. Meterlange touwen behangen met serieuze strikers worden kriskras over het plein gespannen. Mijn hemel, wat zijn ze zo van plan? “Marv, Pip, bij mama blijven.” Maar mijn meiden zijn niet bang. Ze rennen nog snel even naar een gemeen ogende, tweekoppige draak. Of ze met Drac Hydracus op de foto mogen? “Nou snel dan” schreeuw ik, “want het gaat hier zo echt volledig los.”

Correfoc Tortosa | La Plaça Crema

00:00 uur | La Plaça Crema
Het absolute hoogtepunt van de Ebre Correfoc Tortosa is La Plaça Crema. Wanneer alle 10 colles de diables op zich het plein voor het gemeentehuis hebben verzameld, worden de pennen op de draken en hooivorken nog een keer ontstoken. Dan zie ik hoog boven het gemeentehuis siervuurwerk ontploffen. Het startsein voor de vuurduivels. Rood licht, gillende keukenmeiden, miljoenklappers, vuurspuwende draken en joelende duivels. When oud & nieuw meets the hell.

Ebre Correfoc | The day after

01:30 uur | Weer thuis
5 brandgaatjes in mijn vest, 2 blaren op mijn hand, een serieus zwartgeblakerd kuiltje in mijn bovenarm, mijn oren suizen, ik heb last van kriebellongen en nog net geen gehoorschade, maar mensen wat heb ik vannacht genoten!

Lees ook Kindercorrefoc Montblanc | Pas op voor de vuurduiveltjes

400 deelnemers, 10 colles de diables en evenveel beesten. Ebre Correfoc is de grootste en meest spectaculaire correfoc in Terres del Ebre.

Colles de Diables worden de mannen genoemd die zich verkleden als duivels voor de parade. Elke groep heeft zijn eigen traditionele kostuum, meestal gemaakt van brandwerend jute of dik katoen. In hun hand een hooivork vol vuurwerk, waarmee ze vonken sturen naar iedereen die hen in de weg staat.

EbreCorrefoc Tortosa is een geluids- en lichtshow zoals je nooit eerder hebt gezien. Wat zeg ik,  je komt ogen en oren te kort tijdens deze spectaculaire Catalaanse traditie.

Ebre Correfoc Tortosa

Correfoc betekent letterlijk ‘rennend vuur’. Deze spectaculaire traditie is niet zonder gevaar en voor kleine kinderen best beangstigend. Gelukkig zijn wij goed beschermd. En genieten mijn meiden van deze Catalaanse traditie, alsof ze nooit anders hebben gedaan.Elke Colles de Diables begeleid tijdens de correfoc een monster (bestiari).  Meerkoppige draken,  gemeen ogende vogels en duivelachtige bokken. Sommige van deze mythologische monsters zijn zo groot en zwaar, dat ze worden vervoerd op karren. Anderen zijn hol en worden ‘gedragen’ door een vuurduivel.

Ook de bestiari’s worden met vuurwerk behangen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, de lege hulzen schieten je letterlijk om de oren. Oh ja, en volgende keer ga ik voor een correfoc niet de deur uit zonder ……

Van alle Catalaanse tradities is de correfoc wat mij betreft de meest bijzondere. Een visueel spektakel, een beleving. Daar krijg ik nooit genoeg van. En zoals zoveel evenementen in Spanje, helemaal gratis en voor niets!

In Tortosa steken ze vuurwerk aan met een lont. Veel veiliger is het met deze vuurwerkaansteker

Correfoc Tortosa | The safe zone

De vuurduivels en beesten worden begeleid door een groep drummers. De drumband heeft een veiligheidsfunctie. Het getrommel houdt de duivels op de hoogte van de positie van kar, waar het ongebruikte vuurwerk wordt bewaard. Een vonk in de kar met vuurwerk en de chaos is niet te overzien. Het gebied rond de drummers is dus ook een ‘safe zone’ voor mensen die de vuurloop willen volgen, maar bang zijn voor de vonken.

Vind hotels in Tortosa

Ebre Correfoc is onderdeel van Festes de la Cinta, de festa major van Tortosa. Van 30 augustus t/m 3 september 2018 is het groot feest in Tortosa.  Optochten met reuzen, de vuurwerkshow boven de Ebro op zaterdag, confetti gevecht, beddenrace, dansen in het park, kermis langs de Ebro, de indrukwekkende processie met de heilige ‘Cinta’ op zondag en nog veel meer. Dat vraagt om minimaal 1 overnachting!

Programma Ebre Correfoc Tortosa 2018

WAT | Ebre Correfoc Tortosa
WANNEER | Vrijdag 31 augustus 2018
WAAR |  Tortosa, Av. Generalitat, finale rond middernacht op Plaça de Ajuntament
TIJD | 2O:30 uur tot 00:30 uur

  • 20:30 uur La Planda de la Besties Het neerzetten van de draken
  • 20:45 uur El Drac Despitat, een kinderprogramma om de beesten van de EbreCorrefoc de les Terres del Ebre te promoten
  • 21:15 uur Carretillada Infantil Kindercorrefoc Plaça Ajuntament
  • 22:00 uur Cercavila De groepen en beesten die deelnemen aan de EbreCorrefoc stellen zich voor. (zonder vuur) Av. Generalitat, tegenover de trappen van het gemeentelijk park Teodor Gonzàlez
  • 22:30 uur EbreCorrefoc, de Ball del Diables gaan de strijd aan in een spectaculaire optocht door
    Av. Generalitat, Carrer Doctor Vilà en Pl. Ajuntament.
  • 23:30 uur La Plaça Crema op Plaça Ajuntament in Tortosa is het absolute hoogtepunt van de EbreCorrefoc. Alle draken en duivels verzamelen zich op het plein, waarna de aangehangen rotjes nog een keer tegelijkertijd worden ontstoken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.