Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Het pleintje achter de middeleeuwse muren loopt snel vol met mannen, vrouwen en kinderen in kleurige, vuurwerende pakken. De allerkleinsten dragen plastic brillen, handschoenen, monddoekjes en hoeden met duivelshoorntjes en zijn gewapend met hooivorken vol wasknijpers.

Vuurduiveltjes

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Vorken worden bij elkaar gestoken, rotjes aan de knijpers gehangen en aanstekers ontstoken. Rook, een hoop gespetter en geknal. Dansend gaan ze over het plein, de kleine vuurduivels van Montblanc,  vervaarlijk zwaaiend met hun wapens.

Sterrenregen

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal  in Montblanc. De drumband gaat los. Gesis. Rook. Vuur. Eén van de gehoornde figuurtjes rent op ons af. Zijn vuurspuwende vork wild om zich heen zwaaiend. Een regen van sterretjes verlicht de donkere  hemel. Met een hoge gil verstopt Marvy zich achter haar vader. Pip niet, zij staart met grote ogen naar het schouwspel. Ik duik nog net op tijd over haar heen. Strohoedjes en monddoekjes doen de rest.

Pas op voor de draak

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Nu zijn de draken aan de beurt. De eerste is heel klein en schattig, nummer vijf groot en angstaanjagend. Aan de ijzeren pennen op hun kop, hangen trossen rotjes. Rom Bom, daar gaat de lont. Rom Bom, gespetter en gesis. Draakje slaat op hol en uit zijn bek en neus komt vuur…

KinderCorrefoc

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Daar gaan ze, door de smalle middeleeuwse straten. Duister en dreigend. Rook en kruitdamp als een dikke, verstikkende walm achterlatend. Hysterisch, bizar, fascinerend, spannend en bijzonder. En dit is nog maar de kindercorrefoc.

correfoc-montblanc-4Oorverdovende knallen, opspattend vuurwerk, vuurspuwende draken, vlammenwerpers en dansende duivels, kom maar op! Wij zijn er klaar voor.correfoc-montblanc-6Correfocs zijn niet geheel ongevaarlijk. ‘Opperdraak’ vult een tank met bluswater voor eventuele grote en kleine ongelukjes.kinder-correfoc-montblanc-2 Elke correfoc vereniging wordt begeleid door een drumband! Maakt niet uit hoe oud je bent…zolang je rhythm hebt en kunt knallen, ben je welkom. Mooi vind ik dat, dat leeftijd niets uitmaakt in Spanje. Dat is in Nederland toch echt anders.correfoc-montblanc-19Knijpertje hier, knijpertje daar, rotjes eraan en de fik erin. Waar mening Nederlandse moeder met frisse tegenzin op de laatste dag van het jaar sterretjes uitdeelt aan haar kroost, reageren Catalaanse ouders relaxter op veel zwaarder geschut.correfoc-montblanc-1Jong geleerd…correfoc-montblanc-5Veiligheid voor alles.correfoc-montblanc-3Hands up!correfoc-montblanc-7Nog even het kruid aanstampen en dan….
correfoc-montblanc-10Ork ork ork, in de hens met die vork. kinder-correfoc-montblanc-6

kinder-correfoc-montblanc-1

correfoc-montblanc-16

correfoc-montblanc-9

correfoc-montblanc-14

correfoc-montblanc-13Lief klein vuurspuwend draakje.correfoc-montblanc-15En zijn gemene broer.

Wat is een correfoc?

  • Correfoc betekent letterlijk vuurdoop.
  • Correfocs vinden voornamelijk plaats in de zomer tijdens de zogenaamde festa majors.
  • Colles de diables zijn groepen (vaak mannen en jongens) die verkleed als duivels met vuurwerk langs toeschouwers rennen of dansen op het ritme van de drum.
  • De eerste correfocs dateren uit de middeleeuwen. Sinds de jaren tachtig wordt deze Catalaanse traditie steeds populairder.
  • In elk dorp en elke stad in Catalonië worden tijdens de zogenaamde Festa Majors (dorpsfeesten) correfocs georganiseerd.
  • Correfocs zijn een superspektakel, te vergelijken met grote theatervoorstellingen.
  • De correfoc onderscheidt zich van een cercavila, waar het publiek zonder probleem tussen de duivels staat.
  • Better safe then sorry. Draag tijdens een correfoc beschermende kleding (lange mouwen van katoen, hoedje, sjaal voor je gezicht en/of een (plastic) bril.

Praktische informatie

WAT: KinderCorrefoc is een onderdeel van het Festa Major Montblanc 2017
WANNEER: zaterdag 9 september 21:00 uur
WAAR: Op de pleinen en in de straten van de oude binnenstad van Montblanc
START: Plaça Sant Marçal 
TOEGANG: gratis

Mijn tip voor grote daredevils

Op zondag 10 september om 22:30 uur start Gran Correfoc in Montblanc. Wat de kleintjes kunnen tijdens de correfoc infantil, kunnen hun ouders nog veel beter. Je bent gewaarschuwd.

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.