Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Het pleintje achter de middeleeuwse muren loopt snel vol met mannen, vrouwen en kinderen in kleurige, vuurwerende pakken. De allerkleinsten dragen plastic brillen, handschoenen, monddoekjes en hoeden met duivelshoorntjes en zijn gewapend met hooivorken vol wasknijpers.

Kinder Correfoc Montblanc
Vakantie appartementen op steenworp afstand van de middeleeuwse muur van Montblanc. Met hottub!
Ik zeg, klik op de foto voor meer info en boeken.

Pas op voor de vuurduiveltjes

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Vorken worden bij elkaar gestoken, rotjes aan de knijpers gehangen en aanstekers ontstoken. Rook, een hoop gespetter en geknal. Dansend gaan ze over het plein, de kleine vuurduivels van Montblanc,  vervaarlijk zwaaiend met hun wapens.

Correfoc Montblanc Sterrenregen

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal  in Montblanc. De drumband gaat los. Gesis. Rook. Vuur. Eén van de gehoornde figuurtjes rent op ons af. Zijn vuurspuwende vork wild om zich heen zwaaiend. Een regen van sterretjes verlicht de donkere  hemel. Met een hoge gil verstopt Marvy zich achter haar vader. Pip niet, zij staart met grote ogen naar het schouwspel. Ik duik nog net op tijd over haar heen. Strohoedjes en monddoekjes doen de rest.

Lees ook mijn blog over Setmana Medieval Montblanc en het feest van de ridders en draken

Pas op voor de draak

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Nu zijn de draken aan de beurt. De eerste is heel klein en schattig, nummer vijf groot en angstaanjagend. Aan de ijzeren pennen op hun kop, hangen trossen rotjes. Rom Bom, daar gaat de lont. Rom Bom, gespetter en gesis. Draakje slaat op hol en uit zijn bek en neus komt vuur

Kinder Correfoc Montblanc

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Daar gaan ze, door de smalle middeleeuwse straten. Duister en dreigend. Rook en kruitdamp als een dikke, verstikkende walm achterlatend. Hysterisch, bizar, fascinerend, spannend en bijzonder. En dit is nog maar de kinder correfoc.

Wat is een correfoc?

  • Correfoc betekent letterlijk vuurdoop.
  • Correfocs vinden voornamelijk plaats in de zomer tijdens de zogenaamde festa majors.
  • Colles de diables zijn groepen (vaak mannen en jongens) die verkleed als duivels met vuurwerk langs toeschouwers rennen of dansen op het ritme van de drum.
  • De eerste correfocs dateren uit de middeleeuwen. Sinds de jaren tachtig wordt deze Catalaanse traditie steeds populairder.
  • In elk dorp en elke stad in Catalonië worden tijdens de zogenaamde Festa Majors (dorpsfeesten) correfocs georganiseerd.
  • Correfocs zijn een superspektakel, te vergelijken met grote theatervoorstellingen.
  • De correfoc onderscheidt zich van een cercavila, waar het publiek zonder probleem tussen de duivels staat.
  • Better safe then sorry. Draag tijdens een correfoc beschermende kleding (lange mouwen van katoen, hoedje, sjaal voor je gezicht en/of een (plastic) bril.

Praktische informatie

WAT | De kinder correfoc is een onderdeel van het Festa Major Montblanc 
WANNEER | Tweede zaterdag van september 21:00 uur
WAAR | Op de pleinen en in de straten van de oude binnenstad van Montblanc
START | Plaça Sant Marçal 
TOEGANG | gratis

Mijn tip voor grote daredevils

Op de tweede zondag van september is het om 22.30 tijd voor de start van Gran Correfoc de Montblanc. Wat de kleintjes kunnen tijdens de correfoc infantil, kunnen hun ouders nog veel beter. Je bent gewaarschuwd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.