Tijdens Setmana Medieval Montblanc – het Middeleeuws Festival Montblanc – staat de ommuurde drakenstad van Tarragona in het teken van ridders en draken. Ridders te paard, riddergevechten, varkens aan het spit, wijnproeverijen, middeleeuwse markt, hoefsmeden, vuurvreters, manden vlechters, schoonschrijvers, straatmuzikanten, vuurduivels, minstrelen, Robin Hood, prins Jordi, zijn prinses en haar ouders. Ze geven allemaal acte de presence. Oh ja en natuurlijk de draken. Heel veel draken. Het dorpje uit de animatiefilm Hoe tem je een draak is er niets bij.

Setmana Medieval Montblanc
Deze mooie vakantie appartementen, op nog geen 500 meter van de de stadsmuur van Montblanc, combineren originele elementen met een moderne inrichting. Oh ja, ook fijn is de jacuzzi. Top locatie voor een goede prijs. Klik op de foto voor meer info en boeken.

Middeleeuws Festival Montblanc | Het aanroepen van de draak

De nationale feestdag Sant Jordi – ter nagedachtenis aan de  dappere ridder Jordi, die volgens de legende de enige prinses van Montblanc redde uit de klauwen van een bloeddorstige draak – is de belangrijkste feestdag tijdens. Maar voor het zover is, wordt in de avond ervoor de draak aangeroepen tijdens het sinistere Dracum Nocte (26 april vanaf 22:30 uur)

Middeleeuws Festival Montblanc

Setmana Medieval vindt plaats in de ommuurde middeleeuwse stad Montblanc. Het festival brengt je ruim een week terug naar de tijd van Robin Hood. Of beter gezegd, naar de tijd van Sant Jordi, de stoerste Catalaanse ridder aller tijden.

Middeleeuws festival Montblanc vindt plaats in de week rond Sant Jordi. De Catalaanse Valentijnsdag wordt in Catalonië gevierd op 23 april. Montblanc viert heel de week feest. Dit ter nagedachtenis aan de dappere ridder Jordi, die halverwege de 15-de eeuw de prinses van Montblanc redt uit de klauwen van een gemene draak. Tijdens Sant Jordi zijn de draken in drakenstad Montblanc niet te tellen.

Ook leuk in Montblanc? Het Playmobil Festival met speurtocht door de stad

Setmana Medival Montblanc | Sant Jordi de drakendoder

De draak in de legende van Sant Jordi wil net de beeldschone prinses van Montblanc oppeuzelen, wanneer dappere ridder Jordi opduikt en zijn lans trekt.  Met één prik doodt hij het monster en redt hij de prinses uit de klauwen van het monster. Uit het bloed dat vloeit, groeit later een rozenstruik. Het einde van de legende laat zich raden. Jordi de romanticus plukt een roos een gaat op zijn knieën. En ze leven nog lang en gelukkig.

Setmana Medival Montblanc = Valentijnsdag 2.0

Hoe dan ook, na zijn dood op 23 april wordt Jordi heilig verklaard. Vijf eeuwen later is Jordi nog steeds de held van Catalonië. Sterker, al sinds 1456 is Sant Jordi de tweede nationale feestdag in Catalonië. Dat Catalaanse mannen hun geliefde een rode roos geven op deze dag is pas sinds 1914 een traditie.  Een soort Valentijn 2.0 dus. Op hun beurt verwennen vrouwen hun lief met een boek.

Sinds 23 april 1930 viert Catalonië namelijk ook Wereld Boeken Dag. Op de sterfdag van Sant Jordi stierven namelijk ook twee belangrijke schrijvers: William Shakespeare en de Catalaan Miguel de Cervantes, de auteur van Don Quijote. Naast bloemenstalletjes vind je op Diada de Sant Jordi op veel Catalaanse pleinen ook boekenkraampjes.

Vakantie Tip Montblanc

Maset de les Talaveres ligt op 4 km van Montblanc en biedt kamers met uitzicht op het Prades-gebergte. De boerderij maakt maaltijden met biologische producten. Op het terrein scharrelen kippen en andere dieren. Gasten mogen helpen met het voeren van de dieren en het oogsten van groenten en fruit.

Vind meer Hotels in Montblanc

Booking.com

Praktische informatie

WAT | Setmana Medieval Montblanc
WAAR | Middeleeuws Festival Montblanc
WANNEER | Derde weekend rond 23 april (dag van Sant Jordi)

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.