Vuurspuwende draken, ridders te paard, riddergevechten, varkens aan het spit, wijnproeverijen, middeleeuwse marktkramen, hoefsmeden, vuurvreters, mandenvlechters, schoonschrijvers, straatmuzikanten, vuurduivels, minstrelen, mannen én vrouwen verkleed als Robin Hood, compleet met pijl en boog.

Middeleeuws festival Montblanc

Maar voor je jezelf kan laven aan middeleeuws vertier, trapt Setmana Medieval Montblanc op vrijdagavond 20 april spectaculair af met het aanroepen van de draak. (22:30 uur)

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalPlaça Sant Francesc is tijdens Middeleeuws festival Montblanc het decor voor ridderparades, correfocs en gevechten met de draak.Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalDoor de oude binnenstad slingert een middeleeuwse markt, waar vooral handwerk en streekproducten worden verkocht.Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalGeen feest zonder wijn en cava.

Setmana medieval Montblanc

Setmana medieval in de ommuurde stad Montblanc brengt je ruim een week terug naar de tijd van Robin Hood. Of beter gezegd, naar de tijd van Sant Jordi, de stoerste Catalaanse ridder allertijden.

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalBehoorlijk indrukwekkend deze ridders te paard.Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Middeleeuws festival Montblanc

Middeleeuws festival Montblanc vindt plaats in de week rond Sant Jordi. De Catalaanse Valentijnsdag wordt in Catalonië gevierd op 23 april. Montblanc viert heel de week feest. Dit ter nagedachtenis aan de dappere ridder Jordi, die halverwege de 15-de eeuw de prinses van Montblanc redt uit de klauwen van een gemene draak. Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalTijdens Sant Jordi zijn de draken in drakenstad Montblanc niet te tellen.Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sant Jordi de drakendoder

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalDe draak wil de prinses opeten, maar daar steekt ridder Jordi zijn lans voor. Met één prik doodt hij het monster en redt hij de prinses. Uit het bloed dat vloeit, groeit een rozenstruik. Het einde van de legende laat zich raden.
Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalJordi de romanticus plukt een roos een gaat op zijn knieën voor de prinses. Vanzelfsprekend leven ze nog lang en gelukkig.

Valentijnsdag 2.0

Hoe dan ook, na zijn dood op 23 april wordt Jordi heilig verklaard. Vijf eeuwen later is Jordi nog steeds de held van Catalonië. Sterker, al sinds 1456 is Sant Jordi de tweede nationale feestdag in Catalonië. Dat Catalaanse mannen hun geliefde een rode roos geven op deze dag is pas sinds 1914 een traditie.  Een soort Valentijn 2.0 dus. Op hun beurt verwennen vrouwen hun lief met een boek.Sant Jordi Montblanc middeleeuws festival

Sinds 23 april 1930 viert Catalonië namelijk ook Wereld Boeken Dag. Op de sterfdag van Sant Jordi stierven namelijk ook twee belangrijke schrijvers: William Shakespeare en de Catalaan Miguel de Cervantes, de auteur van Don Quijote. Naast bloemenstalletjes vind je op Diada de Sant Jordi op veel Catalaanse pleinen ook boekenkraampjes.

Sant Jordi Montblanc middeleeuws festivalRozen en boeken op de dag van de liefde.

Hotels in Montblanc

Booking.com

Praktische informatie

WAT: Setmana Medieval Montblanc
WAAR: Middeleeuws festival Montblanc
WANNEER: 20 april t/m 29 april 2018
Download hier het programma van dag tot dag

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.