Trommelaars slaan om het hardst. In de verte klinkt trompetgeschal. Achter een staccato stampvoetend, rood-goud gekleed leger, zie ik de eerste groene puntmutsen opdoemen. De voorste boetelingen duwen een loodzwaar altaar, met daarop een levensgroot Bijbels tafereel. Een vlaag zoetige wierook dringt in mijn neus. Nog voor Palmzondag Tortosa goed en wel is begonnen, ben ik zwaar onder de indruk. Een kijkje bij de eerste van drie Paasprocessies in Tortosa.

Paasprocessie Tortosa
Slapen als een vorst in een Tempelierskasteel in Tortosa. Klik op de foto voor meer info en boeken.

Indrukwekkende paasprocessie Tortosa

Langs Avenida de Generalitat ziet het zwart van de mensen.  Mannen, vrouwen en kinderen, op hun Paasbest gekleed voor de nogal indrukwekkende paasprocessie. Opa’s en oma’s zittend op opklap stoeltjes. De stemmig is uitgelaten. Ook al weet iedereen, wat komen gaat.

Bol 7-DaagseBol 7-Daagse

Semana Santa Tortosa

Dat Semana Santa een spektakel is in Andalusië, en met name in de steden Sevilla en Malaga weet ik. Dat Tortosa ook leuk mee doet in de Heilige week voor Pasen, is een aangename verrassing. Beter, de Paasprocessies in ‘ons’ provinciestadje blijken samen met die in Tarragona – het indrukwekkendst in heel Catalonië.

Paasprocessie Tortosa

Volgens buurjongen Pedro zijn de processies in Tortosa zelfs mooier dan die in Barcelona. Omdat hier het geloof serieuzer wordt genomen dan in de Catalaanse hoofdstad. Of Pedro gelijk heeft, weet ik niet, maar bijzonder is het zeker.

Katholieke Broederschappen met puntkappen

Oeh, wat eng die puntkappen, zegt een vriendin wanneer ze mijn foto’s ziet. De puntmutsen doen inderdaad denken aan die van de Ku Klux Klan. Echter heeft deze racistische beweging uit Amerika de kappen gekopieerd. Echter 500 jaar geleden droegen de katholieke broederschappen uit Spanje deze gewaden namelijk al. Elk met hun eigen embleem en in hun eigen kleur.

Lees ook mijn blog over de angstaanjagende stilte processie in Tortosa

Paasprocessie Tortosa

De kappen garanderen anonimiteit. Vooral tijdens de ‘stille’ tochten – die meestal ’s nachts plaatsvinden – gaat het er soms heftig aan toe. In de hoop op vergeving lopen sommige boetelingen de processie blootsvoets, anderen leggen een deel van de route af op hun knieën. Of ze straffen zichzelf met een leren kwast. Ik snap best dat je de volgende dag niet bij de slager wil horen: ‘Hè, ik zag je gisteravond nog schuifelen op je blote knieën.’

Voorop stampen de soldaten. Ook zij nemen hun taak uiterst serieus. De Paasprocessie Tortosa wordt aangevoerd door een staccato stampvoetend leren.

Familie puntmuts. Het blijft een bijzonder gezicht. De puntvormige maskers zien er onheilspellend uit. Het negatieve imago danken de boetelingen aan de Amerikaanse Ku Klux Klan, die de gewaden in de jaren zestig kopieerde.

De heilige week voor Pasen

De heilige week voor Pasen begint op Palmzondag en eindigt op Stille Zaterdag. De Goede Week of Heilige Week wordt gevierd met processies die de laatste dagen uit het leven en het lijden van Jezus Christus en Maria uitbeelden. Semana Santa staat ook voor saamhorigheid. Speciaal voor de Heilige week voor Pasen keren Spanjaarden terug naar hun geboortedorp,  om daar deel te nemen in de processies, hun plaats in te nemen in de broederschappen of samen met familie en vrienden te eten en de processies te bekijken. Een ritueel dat hen niet alleen dichter bij het geloof brengt, maar ook dichter bij elkaar.

Praktische informatie

WAT | Palmzondag Tortosa | Paasprocessie Tortosa
WAAR | Avenida de Generalitat Tortosa
WANNEER | De eerste zondag voor de paasweek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.