Het is woensdagavond in de Goede week voor Pasen, even voor middernacht. In de Joodse wijk in Tortosa, krioelt het van de boetelingen. Mannen, vrouwen en kinderen met puntmutsen maken zich klaar voor Processo del Silenci, de stilteprocessie in Tortosa. Gepraat wordt er niet op het plein. Hooguit gefluisterd en gewezen: Jij staat daar, de vlag moet hier en dat kruis daar.

Processo del Silenci Tortosa

Ik schrik op van het geluid van de kerkklok in de toren van Sant Jaume de Remolins. Inwendig tel ik mee: één, twee, drie…. Na de twaalfde slag is het even doodstil. Stilte voor de storm. Elk broederschap wordt namelijk begeleidt door een drumband. Met het vertrek van de voorste groep boetelingen, slaat de voorste drumband er lustig op los. Staccato getrommel galmt door de donkere, verlaten straten: Rakketakketak, rakketakketak, rakketakketak. Zo klinkt het vast in een oorlogsgebied.

Paasprocessie Tortosa | Verraadsdag

De tweede paasprocessie in Tortosa is een stilteprocessie. De processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan Jezus, die na het laatste avondmaal – een dag eerder – werd verraden door Judas, een van zijn discipelen. De reden dat Schortelwoensdag ook wel Verraadsdag wordt genoemd.

Angstaanjagende paasprocessie Tortosa

Ik wist niet wat te verwachten van deze nachtelijke Paasprocessie Tortosa, maar dat het zo indrukwekkend zou zijn. Met brandende toortsen, vlaggen en een levensgroot aan het kruis genageld heiligbeeld trekken de boetelingen door de straten van Tortosa. Heupwiegend, op het ritme van de drums. Onheilspellend en angstaanjagend.

Oorverdovende stilteprocessie Tortosa

Om twee uur ’s nachts bereikt de Processo del Silenci letterlijk haar hoogtepunt achter kathedraal Santa Maria de Tortosa. De trappen rond het plein zien zwart van mannen, vrouwen én kinderen. Zelfs baby’s en peuters zijn getuige van deze bizarre nachtelijke parade. Die ook ik voor geen goud had willen missen.

Petra Tipt!

Wij zijn niet gelovig, maar onze kinderen gaan wel naar een katholieke school in Tortosa. En katholiek in Spanje is echt anders dan katholiek in Nederland. Vaak hebben mijn meiden na de Godsdienst les vragen. Zo ook nu weer, met de Paasweek voor de deur. Waarom is Jezus dan verraden? En wie was die man? En wat is een discipel?

Het paasverhaal | Samenleesbijbel

Om mijn meiden te helpen met het uitleggen van de verhalen uit de Bijbel, heb ik laatst online deze superhandige SamenleesBijbel gekocht. Een bijbel voor kinderen van 8 tot 12 jaar, geschreven in Gewone mensen Taal. Want ook al zijn we niet gelovig, die Bijbelverhalen zijn best mooi.

23:50 uur. De Heilige Woensdag voor Pasen heet officieel Schortelwoensdag. Deze dag wordt zo genoemd omdat het klokgelui na middernacht wordt opgeschort tot en met Stille Zaterdag.

02:15 uur ’s nachts. De stilteprocessie Tortosa eindigt op Carrer de la Mercè voor Kathedraal Santa Maria en het modernistische Casa Grego.

Petra tipt!

Wil je de meer meer dan indrukwekkende Paasprocessie Tortosa bijwonen en zoek je nog een slaapplek? Slaap als een vorst in dit bijzondere kasteel.

Bestel hier het Het paasverhaal voor kinderen!

Paasprocessie Tortosa

  • Palm Zondag is de laatste zondag voor Pasen en de eerste dag van de Goede Week. Het is de dag waarop de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem wordt gevierd. De mensen in Jeruzalem waren gelukkig met zijn komst, ze juichten en bedekten de weg met palmtakken.
  • Schortel Woensdag is de dag van het laatste avondmaal. Rond middernacht wordt Jezus verraden door Judas, één van zijn discipelen. 
  • Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal herdacht. Er wordt brood gegeten en wijn gedronken. Het brood is een verwijzing naar het lichaam van Jezus, de wijn naar het bloed dat hij verloor voor de mensen.
  • Goede Vrijdag wordt Jezus veroordeeld en aan het kruis genageld. De klokken van de kerken worden op deze dag niet geluid, uit eerbied voor de lijdensweg en als teken van diepe rouw. Goede Vrijdag heet zo, omdat christenen geloven dat het leven niet eindigt na de dood.
  • Stille Zaterdag is het letterlijk stil. In de kerk is geen dienst. Jezus is naar zijn graf gebracht en het graf is met een zware rots afgesloten. Paaszaterdag loopt over in de paaswake, de wake voor Eerste paasdag. Het is de donkere nacht voor dat grote feest van de christelijke kerk, het feest van de Verrijzenis van Jezus. (1-ste Paasdag)

Vind hotels in Tortosa

Semana Santa in Tortosa is echt een aanrader voor wie zich wil onderdompelen in het paasgevoel. Tijdens deze week kun je genieten van drie heel verschillende en stuk voor stuk spectaculaire Processo del Silenci, die samen het verhaal van Jezus vertellen. Wil jij Semana Santa meemaken en de paasprocessie Tortosa? Lees snel verder en ontdek mijn HOTEL TIPS  voor TORTOSA.

Praktische informatie

De belangrijkste paasprocessies Tortosa

Palm Zondag
Zondag .. april – 20:00 uur – Processó de la Passió Plaça de la Cinta
Witte Donderdag
Donderdag .. april – 00:00 uur – Processó del Silenci – Plaça de la Immaculada
Goede Vrijdag
Vrijdag .. april – 20:00 uur Processó del Sant Enterrament – Plaça de la Cinta

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.