Het meest imposante en interessante bouwwerk in Tortosa vind ik Catedral de Santa Maria de Tortosa. Een kathedraal met een meer dan bijzondere geschiedenis. Door de eeuwen heen, was dit het godshuis van Romeinen, Visigoths (Germanen),  Moren en Christenen, die allen hun stempel drukten.

Vier religies onder een dak

De bouw van de huidige basiliek-kathedraal werd gestart in 1348 op de overblijfselen van een Romeins forum, een vroeg Romaanse kerk en een moskee. Twee eeuwen duurde het om de kathedraal in Catalaanse gotische stijl te verbouwen. De gevel is barok en werd er in de 18-de eeuw ‘aangeplakt’Kathedraal TortosaEnkele jaren geleden zijn de oude pakhuizen die voor de kathedraal stonden gesloopt. Elke keer als ik hier langs loop of rijd, ben ik onder de indruk van het gebouw. Vooral wanneer de ondergaande zon de stenen goud kleurt. Kathedraal Tortosa BDT reistipWow, dat is hoog. En dit is alleen nog maar de deur.kathedraal tortosaAchter de kathedraal ligt een plein dat wordt gebruikt voor voorstellingen en processies. Zo stond ik op deze plek toen ik tijdens Semana Santa Processo del Silenci filmde. OORVERDOVEND en ANGSTAANJAGENDCatedral TortosaHet platte dak van de kathedraal, heeft volgens Vicent Ruiz Prades van Tortosa Turisme niet te maken met geldgebrek, maar met de komst van buskruit en kanonnen. Op een heuvel achter de kathedraal staat Castell de la Suda. Was het originele ontwerp van drie verdiepingen destijds voltooid,  zouden de torens er bij de eerst volgende belegering aan moeten geloven.
Kathedraal Tortosa BDT reistipIn Conficon, een winkel waar souvenirs worden verkocht, staat een metershoog schaalmodel van Kathedraal Tortosa. Het geeft een mooi beeld van de kathedraal, zoals hij oorspronkelijk was bedacht.Kathedraal Tortosa BDT reistHet museum van kathedraal Tortosa biedt een doorlopende expositie. De ingang van het museum ligt in een straatje dat net zo oud is als de kathedraal zelf.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipVia een ondergronds gangenstelsel bereik je het museum in Forn de la Canonja (de oven van de nonnen)Catedral Santa Maria Tortosa BDT Reistip
Catedral Santa Maria Tortosa BDT Reistip

Deze grafsteen is de oudste en belangrijkste Joodse grafsteen ooit gevonden in Spanje en zo bijzonder dat er een replica van is gemaakt door het  Holocaustmuseum in Israël.  Dat de grafsteen intact is gebleven, is omdat hij werd omgedraaid en gebruikt voor een christelijk graf.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipDe oude moskee en later het huis van de nonnen en nu een van de zalen van het museum.

Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipDe typische Moorse binnenplaats in Kathedraal Tortosa
Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipDe binnenplaats en fontein stammen uit de tijd dat de moren hier de baas waren. (6-de eeuw tot 1148 na christus). Het smeedijzeren hek komt uit de 19-de eeuw.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipIn een van de muren op de binnenplaats vind je de symbolen van de gemeente Tortosa: de stad, de heilige maagd Cinta en de bijl. De laatste symboliseert de stoere vrouwen die Tortosa die – tijdens de afwezigheid van hun mannen – door zich te verkleden als soldaten de stad wisten te redden van een vijandelijke aanval.
Catedral de Tortosa BDT reistipDrie paarden, vier ridders. Twee mannen delen kennelijk één paard. Toen de koning van Frankrijk dit schild van de Tempeliers op de binnenplaats van Kathedraal Tortosa zag, beschuldigde hij de ridderorde van homoseksualiteit. Onzin natuurlijk, maar de Tempeliers beheerden de bank en waren destijds erg machtig en dat zinde de koning niet. De beschuldiging was genoeg voor de Paus om de ridderorde nog datzelfde jaar te ontbinden. Einde Tempeliers.cathedraal-tortosa-5Cinta (de heilige maagd Maria), de patroonheilige van de stad speelt een belangrijke rol in kathedraal Tortosa en het museum. Voor haar zwangere buik houdt ze een lint (cinta in het Catalaans). Een relikwie dat in de middeleeuwen door vrouwen die niet zwanger raakten werd aangeraakt.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipCinta in puur Zilver. Dit loodzware heiligbeeld wordt tijdens de processies op Festa de la Cinta met veel vertoon door de straten van Tortosa gedragen.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipUitzicht op het prachtig gerestaureerde casa Greco.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipCapella de la Santa Cinta is een kerk in de kathedraal.Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipDe buik van de immense kathedraal is redelijk sober, maar tussen de zuilen is het een en al pracht en praal.

Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipBenieuwd hoe deze kerk er gevuld uit ziet? Bekijk hier de indrukwekkende video die ik maakte tijdens Festa de la Cinta.cathedraal-tortosa-15Op het hoofdaltaar staat een gigantisch tabernakel. Dit gebeeldhouwde drieluik in bladgoud toont taferelen uit het scheppingsverhaal. Het luikje rechtsonder verscheen in 1980 op een Catalaanse postzegel. Catedral Santa Maria Tortosa BDT ReistipLa clau – de sleutel – houdt de boogconstructie sinds de dertiende eeuw op z’n plaats. Het ornament in het gewelf heeft een doorsnee van 2 meter en weegt 2000 kilo.Catedral Santa Maria Tortosa BDT Reistip Rond het ornament zijn vluchtende draken geschilderd. De betekenis hiervan is dat Maria en kathedraal Tortosa het kwaad hebben overwonnen. Amen.

Praktische informatie

WAT: Catedral Bisbat de Tortosa
WAAR: Portal de Palau 5
ENTREE: 4 euro pp, kinderen tot 10 t/m 16 jaar 3 euro.
OPENINGSTIJDEN: Van mei tot oktober. Maandag gesloten, feestdagen uitgezonderd.
Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00 uur.
Zondag van 11:00 tot 14:00 uur.

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.