Halverwege de jaren zestig – toen Franco nog aan de macht was – maakte de Spaanse dictator plannen voor een nieuw te bouwen olieraffinaderij in Catalonië. Onder andere de Ebro Delta kwam in aanmerking voor deze zware industrie. Ik zou denken: YES, geen vervuiling in mijn achtertuin. Maar veel Tortosi waren not amused met Franco’s beslissing. Industrie betekende werk en uiteindelijk dus meer geld. Als zoethoudertje schonk de dictator de inwoners van Tortosa Hospital Verge de la Cinta – het ziekenhuis waar Pip met spoed werd opgenomen – en het prestigieuze Parador Hotel Tortosa.

Thank god besloot Franco uiteindelijk dat de Catalaanse Botlek aan de rand van de hoofdstad Tarragona moest verrijzen, anders hadden wij hier vast niet gewoond. Als troost kregen de inwoners van Tortosa  Parador Hotel Tortosa in Castell de la Suda cadeau.
Klik op de foto en ontdek alle Paradores Hotels in Spanje.

De waterput van Castell de Suda

Castell de la Suda dankt haar naam aan de gigantische waterput op de parkeerplaats achter het hotel. Suda betekent namelijk in het Arabisch waterput. Oorspronkelijk stond de 45 meter diepe waterput in verbinding met rivier de Ebro. Tijdens de vele belegeringen, waren de bewoners van Tortosa dus altijd verzekerd van vers drinkwater.

De oude waterput op de parkeerplaats doet tegenwoordig dienst als plantenbak. Archeologen zouden de oude waterput graag uitgraven. Dat ze nog steeds niet op zoek zijn gegaan naar schatten uit lang vervlogen tijden, is uit angst voor explosiegevaar. Veel wapens en waarschijnlijk zelfs tonnen buskruit werden namelijk na elke vijandige inval in de waterput gegooid.

Castell de la Suda Tortosa

Dat werd gebouwd in Castell de la Suda. Meer over Castell la Suda en Tortosa? Klik op de foto!

Lees ook mijn blog Citytrip Tortosa, liefde op het tweede gezicht

Slapen als een vorst

Wil je slapen als een vorst? Boek dan een of meer nachten in dit bijzondere en luxueuze Parador Hotel Spanje. Rond de schemering wordt Parador Hotel Tortosa mooi verlicht en lijkt boven de stad te zweven.

Meer historische Paradores in Spanje?  Je vindt ze hier!

Parador Hotel Tortosa

In en rondom Castell de la Suda vind je kenmerken uit verschillende tijden. Achter een hek bij de ingang van Castell de la Suda ligt de nog enige Islamitische begraafplaats in Spanje. Het interieur in Parador Hotel Tortosa is klassiek en traditioneel christelijk.  Met gewelfde plafonds, houten balken en het kasteel heeft bovendien gotische glas-in-loodramen uit de Romeinse tijd. Na de herovering op de Moren, werd Kasteel Tortosa in de twaalfde eeuw het onderkomen van de ridderorde Tempeliers. Zoveel geschiedenis, maakt van dit Parador Hotel Spanje wel een heel bijzondere logeerplek.

Slaap als een vorst

Check hier de beschikbaarheid en de kamerprijzen van dit bijzondere Parador Hotel Spanje en slaap als een vorst in Kasteel Tortosa.

Praktische informatie

WAT | Parador Hotel Tortosa – Kasteel Tortosa
WAAR | Carrer del Castell de la Suda 1 – 43500 Tortosa
TELEFOON | 977 442 005

Hotel tip Tortosa | Parador Hotel Tortosa
Vanuit Parador Hotel Tortosa heb je prachtig zicht op de bergketen van natuurpark Els Ports, rivier de Ebro en de oude binnenstad. Aan de achterkant van het hotel bevind zich een fantastisch buitenzwembad met uitzicht op de bergen.
Klik op de foto voor meer info en boeken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.