Wanneer plannen worden gesmeed voor een stedentrip Catalonië, denkt niemand aan een citytrip Tortosa. Gek eigenlijk, want in de tijd dat de stad nog Dertosa heette, was Tortosa één van de belangrijkste steden van Romaans Hispanje en een handelsplaats met rijke burgerij.

Citytrip Tortosa | Rauw randje

Tortosa is een beetje het Rotterdam van de Catalaanse provincie Tarragona, een stad met een rauw randje. Door de strategische ligging aan de Ebro – Tortosa was lang de enige stad in de wijde omgeving met een brug – lag Tortosa in het verleden vaak onder vuur.

De langste en bloedigste strijd vond plaats in 1938. Tijdens de Spaanse burgeroorlog kwamen bij de Slag om de Ebro 150.000 mensen om het leven en werd de binnenstad grotendeels verwoest. Citytrip Tortosa

Stedentrip Tortosa | Kerk of moskee?

Tussen al die naoorlogse, schmutzige betonblokken staan gelukkig nog genoeg bezienswaardigheden die herinneren aan de glorietijd. Eén van mijn favoriete plekken in de stad is de bisschoppelijke Catedral de Santa Maria de Tortosa. Het imposante godshuis werd gebouwd op een Romeins forum en een Romaanse kerk, maar was ook meerdere eeuwen een moskee.Citytrip TortosaDe bouw van de huidige basiliek-kathedraal werd gestart in 1348. Twee eeuwen duurt het om de kathedraal in Catalaanse gotische stijl te verbouwen. De gevel is barok en wordt in de 18-de eeuw ‘aangeplakt’.
Citytrip TortosaOorspronkelijk zou de kathedraal drie verdiepingen moeten tellen. Dat de bouw werd gestaakt, is geen  kwestie van geldgebrek, maar een gevolg van de uitvinding van het buskruit. Eén kanonskogel vanaf Castell de la Suda en de kerk zou instorten. In souvenirwinkel Conficon staat een metershoog schaalmodel van het originele ontwerp.
Citytrip TortosaPlaca de l’Absis, achter de kathedraal, is het oudste en meest authentieke plein in Tortosa.Nog zo’n fijne plek in Tortosa vind ik Parc Municipal Teodor González, waar meer dan 100 jaar oude platanen staan. In het stadspark vind je speeltuintjes, vijvers, terrassen en La Llota. De eeuwenoude vismarkt, doet dienst als expositieruimte voor de Gegantes (reuzen) van de stad.Tortosa Reistip La Llota

Citytrip Tortosa – Liefde op het tweede gezicht

Parc Municipal Teodor González is ook de plek voor (eet)feestjes, zoals het rondtrekkende Foodtruck Festival Nomad.  (4 dagen, rond het tweede weekend van juni).

Citytrip Tortosa | Modernistisch Tortosa

Voor liefhebbers van modernisme biedt Tortosa Turisme Routa Modernista. Toegegeven, de rijk versierde gevels worden omringt door spuuglelijk beton, maar de uitgestippelde route is meer dan de moeite van een wandeling waard en dé manier om de stad te verkennen.Casa Brunet, het hoofdkwartier van de Kamer van Koophandel, weerspiegelt Casa Matheu.
Links de oude vismarkt – nu fastfoodrestaurant Viena, waar volgens de New York Times de lekkerste broodjes Iberico ham te koop zijn – rechts Mercat Municipal de Tortosa. De overdekte markt is een ontwerp van architect Guardiola, de Catalaanse Eiffel. Authentiek, Spaans en alles behalve toeristisch. De plek om boodschappen te doen, souvenirs te scoren, koffie te drinken of te proeven van verrukkelijke homemade tapas.De lekkerste cafe con leche caliente maakt Esther, de eigenaresse van CafetariaEsther, in Mercat Municipal.

Stedentrip Tortosa | Multi Culti

Dertosa, Dertusa,Ṭurṭūšah.Vóór 714 maakt Tortosa deel uit van het Germaanse rijk. Uiteindelijk verjagen de Moren de Visigoten en daarmee wordt Tortosa ruim 4 eeuwen een zo goed als islamitische stad.  In de 11-de eeuw is Tortosa zelfs enkele decennia een taifa – een piepklein maar zelfstandig moslimrijk – én weer later hoort het toe tot een berber dynastie uit Marokko.

Aanvallen

In 1148 valt Tortosa weer christelijke handen, nadat graaf Raymond Berengarius IV van Barcelona de stad – na een belegering van vijf maanden – terugveroverd met hulp van ridders uit Genua, Friesland, Vlaanderen en Engeland.Na de overwinning wordt het statige 59 meter hoge Castillo de la Zuda – het paradepaardje van de Moren – omgedoopt tot El Castillo de la Suda o de San Juan bijna en bijna twee eeuwen het onderkomen van de Tempeliers. 

Slapen als een vorst

Wil je slapen als een vorst, boek dan een of meer nachten in dit bijzondere en luxueuze Parador Hotel in Tortosa

De machtige ridderorde valt uiteindelijk, nadat ze in 1312 door de Paus worden beschuldigd van kusrituelen en andere homoseksuele praktijken. Het bizarre ‘bewijs’ is ingemetseld in een muur op de binnenplaats van Catedral de Santa Maria de Tortosa. Tortosa was in de middeleeuwen zo belangrijk dat niet één, maar twee stadswallen de vijand op afstand moesten houden. Van de oorspronkelijke muur en de stadswallen staat nog zes kilometer muur overeind.

Cinta – de heilige maagd van Tortosa

Cinta – lint in het Catalaans – is de patroonheilige van de stad. In en rondom de kathedraal, in etalages, in musea, op aanplakbiljetten en vlaggen, op 101 plekken in Tortosa kom je de beeltenis van de zwangere maagd met het lint tegen. In elke klas op de school van mijn dochters zitten minstens twee Cinta’s, straten en winkels zijn naar haar vernoemd, net als het openbare ziekenhuis en Festa de la Cinta, de Festa Major van Tortosa, dat jaarlijks rond het eerste weekend van september grootst wordt gevierd.

Citytrip Tortosa | Biosfeer Reservaat

Tortosa valt onder de comara Terres de l’Ebre. Volgens de Catalanen dan, want volgens de rest van Europa wonen wij in de  provincie Tarragona. Vandaar ook de naam van mijn blog Bon Dia Tarragona. Hoe dan ook, in 2013 registreert UNESCO deze regio als Mondiaal Biosfeerreservaat, een internationale onderscheiding voor plekken die uniek zijn in de wereld.Bon Dia Tarragona reistip Ebro DeltaTortosa is dus de perfecte uitvalsbasis voor excursies. Binnen een half uur sta je op 1500 meter – Mont Caro de hoogste top in parc natural Els Ports – een half uurtje naar het zuiden wacht de Ebro Delta.  Het op één na grootste wetland van Spanje, is een immense vlakte met rijstvelden, ruige natuurstranden en de broedplaats van honderden vogelsoorten.
Vanaf het terrein rondom Castell de la Suda is het uitzicht over de Ebro en het achterliggende bergmassief Els Ports fenomenaal.
Op deze foto zie je goed waarom Catedral Santa Maria de Tortosa niet kon worden afgebouwd.
Lo Sirgador ligt aan een steiger voor Mercat Municipal de Tortosa. De historische boot wordt gepacht door een bedrijf dat muzikale boottrips aanbiedt in combinatie met een bezoek aan Catedral Santa Maria de Tortosa en restaurant Forn de La Canonja.Over het metaalbeeld houwerk van Franco spreken veel Catalanen schande. Het monument, dat in 1966 werd onthuld, herdenkt degenen die ‘glorie in de oorlog hebben gevonden’. Met andere woorden de nationalistische soldaten, niet de Republikeinen.

Meer dan eens werd een referendum gehouden. De meningen zijn verdeeld. Ruim de helft van de inwoners van Tortosa vindt dat het monument moet blijven staan, om niet te vergeten wat in de oorlog is gebeurd.  Een ontwerpwedstrijd moet nu bepalen op welke manier het monument moet worden aangepast. Via de rode wandel- en fietsbrug Pont Roig bereik je de groene Via Verde . De toegang naar de geasfalteerde spoorlijn is hard op weg het nieuwe boegbeeld van Tortosa te worden.

Slapen als een vorst in Hotel Parador de Tortosa

Door ligging van het Parador Hotel in het Beceite-gebergte heb je uitzicht over de groene Ebro-vallei en de oude stad Tortosa. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd door de Moorse koning Abderramán III, maar door de eeuwen heen is het verbouwd tot een gotische stijl. Het interieur is traditioneel christelijk, met gewelfde plafonds, houten balken en houten meubels in antieke stijl.

Parador Tortosa Citytrip Tortosa

Liefde op het tweede gezicht

Tortosa, de stad waar onze meiden sinds de zomer van 2016 naar school gaan. De stad waar voor ons een cortado bij Cafetaria Esther in Mercat Municipal op zaterdagochtend vaste prik is. De stad waar we voor elke feestelijke parade een plekje proberen te bemachtigen op Avenida Generalitat. De stad waar we op zondag ‘een vermut doen’ in parc Teodor Gonzàlez. Tortosa, misschien niet de meest voor de hand liggende citytrip in de Catalaanse provincie Tarragona, maar ik beloof je, het wordt liefde op het tweede gezicht.

Vind hotels in Tortosa

Booking.com

Petra Tipt! Must do citytrip Tortosa

Bezienswaardigheden in Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezicht

Ermita Mig Cami
Een bijzonder klooster in de heuvels van Mig Cami, de villawijk van Tortosa. Een plek om te onthaasten en te genieten van de Catalaanse keuken bij Lo bar Ermita.

Reials Col·legis
De Koninklijke School werd gebouwd in opdracht van Karel V. en was de plek waar moslims via onderwijs werden omgevormd tot ‘goede’ christenen.

Castell de La Suda
Het kasteel met de waterput werd gebouwd door de Moren, Vervolgens werd Castell de la Suda het onderkomen van de Tempeliers en weer later een Koninklijk paleis. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als luxe Parador hotel.

Musea in Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezicht

Catedral de Santa Maria de Tortosa
Het museum in de kathedraal biedt heeft een permanente expositie. Zo staat in het ondergrondse gangenstelstel de oudste en belangrijkste Joodse grafsteen ooit gevonden in Spanje. Een steen die zo bijzonder is, dat het Holocaustmuseum in Israël er een replica van maakte.

Los jardines del principe
De botanische beeldentuin werd in 1991 geopend door de huidige koning Filip VI. Tussen inheemse planten staan achtenveertig levensechte beelden van de kunstenaar Santiago de Santiago’s. In de tuin staat ook een deel van de middeleeuwse stadsmuur, die door de bezoekers kan worden beklommen.

Museu de Tortosa de les Terres de l’Ebre
Het historisch en archeologisch Museum van Terres de l’ Ebre heeft haar intrek genomen in het oude slachthuis. In het tot in de puntjes restaureerde modernistische complex kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van Tortosa.

Routa Modernista Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezicht

Casa Greco (1908) – Placa Verge de la Sintadral werd pas enkele jaren geleden gerenoveerd door de Catalaanse architect Mangio Pau. Bewonder dit bijzondere pand ook een keer in de avond. Het licht brand altijd.

Casa Brunet (1913) – Calle Levevant – is het hoofdkwartier van de Kamer van Koophandel.

Casa Bau (1912) – Calle Ramon Berenguer IV – is een ontwerp van achitect Josep Plantada is perfect  symmetries.

Restaurants in Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezichtRestaurant El Parc
Gezellig terras, aan het park, aardige bediening en dé plek voor verrukkelijke rijstgerechten en sushi.

Botanic Tortosa
Een beetje verstopt, sfeervol, organisch, bar, terras, restaurant, traditionele Catalaanse gerechten met moderne twist.

Forn de la Canonja
Knus,  kruip-door-sluip-door, bar, eetcafe, restaurant en ijswinkel ineen, optredens, deejays.

Fiësta in Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezicht

Festa de la Cinta (30 augustus t/m 3 september)
De festa major van Tortosa staat in het teken van onzinnige wedstrijden, dans, vuurwerk en parades. Ik kijk vooral uit naar de optocht van de vuurduivels (1 september 21:00 uur www.ebrecorrefoc.com) en de vuurwerkshow boven de Ebro ( 2 september 23:30 uur)

Mostra Jazz Tortosa  (1-ste week juli)
Kijk en luister naar de crème de la crème uit de Jazz-wereld op een van de belangrijkste Jazztivals van Catalonië.

Festa del Renaixement  (3-de weekend van juli)
Het Renaissance Festival zet je met twee benen in de middeleeuwen. Vier dagen lang is Tortosa het decor voor optredens, muziek en straattheater en natuurlijk heel veel en lekker eten.

Stranden in de buurt van Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezichtPlatja a la Bassa Riumar
Hondenstrand, fijn voor hond en baasje, xiringuito een en restaurant. Minpunt: rond zonsondergang stikt het van de muggen in de waterrijke Ebro Delta.

Platja Santa Llucia
Paradijselijke baai, snorkelen, pier, krabbetjes vangen op de rotsen, rustig, xiringuito en een restaurant. Minpunt: geen zand, maar steentjes in deze baai, waterschoenen zijn een must.

Platja Cap Roig
Familiestrand, zandstrand, xiringuito en een (vis)restaurant met uitzicht op zee. Minpunt: de baai is populair, in de zomer lig je hutjemutje.

Dagtrips vanuit Tortosa

Citiytrip Tortosa Stedentrip | Liefde op het tweede gezicht

Miravet (35 km)
In het hart van het wijngebied ligt een sprookjesachtig pottenbakkersdorp dat wordt gedomineerd door een kasteel met een bloedige geschiedenis.

Park Natural Els Ports (10 km)
Tortosa ligt letterlijk aan de voet van Els Ports. Het bergmassief is de plek voor avontuurlijke hikes, adembenemende vergezichten, de plek om roofvogels en wilde steenbokken te spotten en te zwemmen in verkwikkende, maar kraakheldere verborgen poelen en watervallen.

Delta del Ebro (15 km)
Rijstvelden zo ver het oog reikt, natuurstranden, watersport en wel 300 vogelsoorten.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vind hotels in Tortosa

Semana Santa in Tortosa is een bijzondere Paas week met drie totaal verschillende paasprocessies, die samen het verhaal van Jezus vertellen. Wil jij Semana Santa meemaken in Tortosa? Lees snel verder en ontdek mijn hotel tips Tortosa voor elk budget!

Top Hotels Tortosa | Hoteltip Tortosa
Slaap als een vorst in het luxueuze Parador Hotel dat uitkijkt over de Ebro en de oude binnenstad van Tortosa. Het kasteel was in de middeleeuwen onder andere het onderkomen van een islamitische koning en later in bezit van de machtige ridderorde De Tempeliers. Boeken en meer info Parador Hotel Tortosa
Hotel tip Tortosa | Landhuis Torre del Prior Tortosa | Bijzonder hotel Tortosa
Altijd al willen logeren in een uitkijktoren uit de 12-de eeuw? Dit bijzondere en smaakvol ingerichte landhuis ligt op 5 minuten rijden van Tortosa. Dit huis heeft alles dat ik wens tijdens mijn vakantie: historie versus design, seizoensgebonden buitenbad, een mooi aangelegde tuin, prachtige vergezichten, een luxe (gedeelde) keuken en een lounge. Boeken en meer info Torre del Prior
Hotel tip Tortosa | Bijzonder hotel Tortosa
Dit modern ingerichte hotel met kamers en familieappartementen heeft een mooie binnentuin met zwembad, een restaurant en een lounge. SB Corona en ligt bovendien op loopafstand van de winkels en het oude centrum van Tortosa en op nog geen kwartier rijden van natuurpark Els Ports. Boeken en meer info SB Hotel Tortosa

Praktische informatie

WAT | Citytrip Tortosa
WAAR | Terres de l’Ebre, Tarragona

Ontdek Tortosa |  Beste reistijd

| Tortosa is het leukst wanneer de stad feest viert. Gelukkig is het bijna elke maand raak. In januari doen de Drie Koningen Tortosa aan. Februari staat in het teken van carnaval. Maart is leuk vanwege het historische festival …. Bovendien staat de meeste fruitbomen in deze maand in bloei.

April is de paasmaand en Semana Santa in Tortosa is een must. He foodtruck festival  Nomads in juni is ook altijd een succes. In juli gaat het los met Mostra Jazz Tortosa en Festa del Renaixement. Augustus is de vakantiemaand in voor Catalanen, dus dan is het stil in de stad.

Maar zo tegen begin september viert Tortosa Festes de la Cinta, de festa major van de stad. In oktober staat Tortosa in het teken van Halloween en de Castanyada en in december is de oude binnenstad in kerstsferen.

,

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.