Wanneer plannen worden gesmeed voor een stedentrip Catalonië, denkt niemand aan een citytrip Tortosa. Gek eigenlijk, want in de tijd dat de stad nog Dertosa heette, was Tortosa één van de belangrijkste steden van Romaans Hispanje. Een heuse handelsplaats met rijke burgerij. Een bijzondere stad, vol geschiedenis. Lees deze blog en ontdek mijn lievelingsplekjes in Tortosa.

Citytrip Tortosa | Rauw randje

De middeleeuwse stad Tortosa is een beetje het Rotterdam van de Catalaanse provincie Tarragona. Een stad met een rauw randje. Door de strategische ligging aan de Ebro – Tortosa was lang de enige stad in de wijde omgeving met een brug – lag Tortosa in het verleden vaak onder vuur. De langste en bloedigste strijd vond plaats in 1938. Tijdens de Spaanse burgeroorlog kwamen bij de Slag om de Ebro ruim 150.000 mensen om het leven en werd de binnenstad helaas grotendeels verwoest.

Lees ook mijn blog over de Geheime Sterren van Mig Cami Tortosa

Stedentrip Tortosa | De kathedraal

Maar tussen al die naoorlogse, schmutzige betonblokken, staan gelukkig nog genoeg bezienswaardigheden die herinneren aan de Tortosa’s glorietijd. Eén van mijn favoriete plekken in de stad is de bisschoppelijke kathedraal. Het imposante godshuis werd gebouwd op een Romeins forum en een Romaanse kerk, maar was ook meerdere eeuwen een moskee. En al deze religies drukten hun stempel.

Kathedraal Tortosa | Bezienswaardigheden Tarragona

Tortosa en de Moren

Vóór 714 maakte Tortosa deel uit van het Germaanse rijk. Uiteindelijk verjoegen de Moren de Visigoten en daarmee veranderde Tortosa ruim vierhonderd in een zo goed als islamitische stad. In de 11-de eeuw was Tortosa zelfs enkele decennia een taifa, een piepklein maar zelfstandig moslimrijk. Later behoorde de stad toe tot een berber dynastie uit Marokko. Al deze invloeden zijn terug te zien in de kathedraal.

Lees ook mijn blog over Catedral de Santa Maria de Tortosa.

Parc Municipal Tortosa

Nog zo’n mooie plek tijdens jouw citytrip Tortosa vind ik Parc Municipal Teodor González, waar meer dan 100 jaar oude platanen groeien. In het stadspark vind je speeltuintjes, modernistische vijvers, terrassen en de eeuwenoude vismarkt La Llota, die tegenwoordig dienst doet als expositieruimte voor de Gegantes (reuzen) van de stad.

Stadspark Tortosa

Lo Sirgador ligt aan een steiger voor Mercat Municipal de Tortosa. De historische boot wordt gepacht door een bedrijf dat muzikale boottrips aanbiedt in combinatie met een bezoek aan Catedral Santa Maria de Tortosa en restaurant Forn de La Canonja.

Tortosa aan de Ebro

Over het monument van Franco (de hoge paal in de Ebro) spreken veel Catalanen schande. Het monument, dat in 1966 werd onthuld, herdenkt degenen die ‘glorie in de oorlog hebben gevonden’. Met andere woorden de nationalistische soldaten, niet de Republikeinen. Meer dan eens werd een referendum gehouden. De meningen zijn verdeeld.

Ontdek Tortosa | De haat tegen Franco

Ruim de helft van de inwoners van Tortosa vindt dat het monument van Franco moet blijven staan. De reden is omdat niet mag worden vergeten wat tijdens de oorlog is gebeurd. Een ontwerpwedstrijd moet nu bepalen op welke manier het monument moet worden aangepast. Weetje! Via de rode wandel- en fietsbrug Pont Roig, bereik je de groene Via Verde . De toegang naar de geasfalteerde spoorlijn is hard op weg het nieuwe boegbeeld van Tortosa te worden.

De rode brug in Tortosa geeft toegang tot de via verde

Stedentrip Tortosa | De Tempeliers

In 1148 valt Tortosa weer christelijke handen, nadat graaf Raymond Berengarius IV van Barcelona de stad – na een belegering van vijf maanden – terugveroverd met hulp van ridders uit Genua, Friesland, Vlaanderen en Engeland. Na de overwinning wordt het statige 59 meter hoge Castillo de la Zuda – het paradepaardje van de Moren – omgedoopt tot El Castillo de la Suda o de San Juan bijna en bijna twee eeuwen het onderkomen van de Tempeliers.

Wil je slapen als een vorst, boek dan een of meer nachten in dit bijzondere en luxueuze
Parador Hotel in Tortosa

Slapen als een vorst

De machtige ridderorde valt uiteindelijk, nadat de Tempeliers in 1312 door de Paus worden beschuldigd van kusrituelen en andere homoseksuele praktijken. Het bizarre ‘bewijs’ hiervoor is ingemetseld in een muur op de binnenplaats van Catedral de Santa Maria de Tortosa (zie de foto hierboven). Zie jij wat de Paus zo verontrustte?

Ontdek Tortosa en Cinta De Heilige Maagd

Cinta – lint in het Catalaans – is de patroonheilige van Tortosa. In en rondom de kathedraal, in etalages en in musea overal in de stad zie je haar beeltenis. Ook op aanplakbiljetten en vlaggen is daar de zwangere maagd, met het lint. In elke klas op de school van mijn dochters zitten minstens twee Cinta’s. Straten en winkels zijn naar haar vernoemd. Net als het openbare ziekenhuis. En natuurlijk heeft de heilige maagd van Tortosa ook haar eigen festa mayor. Festa de la Cinta wordt jaarlijks rond het eerste weekend van september grootst gevierd.

Cinta is de beschermheilige van Tortosa

Citytrip Tortosa | Terres del Ebre Biosfeer Reservaat

Volgens veel Catalanen is Tortosa de hoofdstad van de vijfde provincie van Tarragona. Meer dan eens kreeg ik het verwijt, waarom ik mijn blog niet Bon Dia Terres del Ebre heb genoemd. Maar ik had, voor wij hier kwam wonen, nog nooit van deze regio gehoord. Sterker, volgens de Spaanse aardrijkskunde bestaat de provincie Tarragona uit VIER comarcas en niet VIJF. Desondanks registreert UNESCO het meest zuidelijke deel van de provincie Tarragona in 2013 als Mondiaal Biosfeerreservaat. Een internationale onderscheiding voor plekken die uniek zijn in de wereld. Met recht is Terres del Ebre trots.

Ontdek natuurpark Ebro Delta

Kortom, Tortosa is dus de perfecte uitvalsbasis voor excursies. Binnen een half uur sta je op 1500 meter. Een half uurtje naar het zuiden wacht de Ebro Delta.  Het op één na grootste wetland van Spanje. De Ebro Delta is een immense vlakte met rijstvelden en ruige natuurstranden, maar ook de broedplaats van honderden vogelsoorten.

Citytrip Tortosa | Liefde op het tweede gezicht

Tortosa, waar onze meiden sinds de zomer van 2016 naar school gaan. Waar we geregeld een cortado bestellen bij Cafetaria Esther in Mercat Municipal. De stad waar we voor elke feestelijke parade, een plekje proberen te bemachtigen op Avenida Generalitat. Daar waar we op zondag ‘een vermut doen’ in parc Teodor Gonzàlez. Tortosa, misschien niet de meest voor de hand liggende stad voor een citytrip in de provinvie Tarragona. Maar het wordt voor jou ook vast liefde op het tweede gezicht.

Mercat Tortosa | De markt in Tortosa

Vind hotels in Tortosa

Booking.com

Ontdek Tortosa | Bezienswaardigheden

Klooster Restaurant Mig Cami Tortosa
Een bijzonder klooster in de heuvels van Mig Cami, de villawijk van Tortosa. Een plek om te onthaasten en te genieten van de Catalaanse keuken bij Lo bar Ermita. Tik op de collage en lees mijn blog over dit bijzondere familie restaurant.
Bezienswaardigheid in Tortosa
Reials Col legis was de Koninklijke School in Tortosa. De school werd gebouwd in opdracht van Karel V. en was de plek waar moslims via onderwijs werden omgevormd tot ‘goede’ christenen.
Kasteel Tortosa | Bezienswaardigheden Tarragona
Het kasteel met de waterput werd gebouwd door de Moren, Vervolgens werd Castell de la Suda het onderkomen van de Tempeliers en weer later een Koninklijk paleis. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als luxe Parador hotel. Meer info en boeken? Klik op de foto!

Citytrip Tortosa | Routa Modernista

Voor liefhebbers van modernisme biedt Tortosa Turisme Routa Modernista. Toegegeven, de rijk versierde gevels worden omringt door spuuglelijk beton, maar de uitgestippelde route is meer dan de moeite van een wandeling waard en dé manier om de stad te verkennen.

Modernistische route Tortosa
 • Casa Greco (1908) – Placa Verge de la Sintadral werd pas enkele jaren geleden gerenoveerd door de Catalaanse architect Mangio Pau. Bewonder de bijzondere modernistische gevel, ook een keer in de avond. Er is niemand thuis, maar het licht brand altijd.
 • Casa Brunet (1913) – Calle Levevant – is het hoofdkwartier van de Kamer van Koophandel.
 • Casa Bau (1912) – Calle Ramon Berenguer IV – is een ontwerp van achitect Josep Plantada is perfect  symmetrisch.

Ontdek Tortosa | Restaurants

 • Restaurant El Parc
  Gezellig terras, aan het park, aardige bediening en dé plek voor verrukkelijke rijstgerechten en sushi.
 • Botanic Tortosa
  Een beetje verstopt, sfeervol, organisch, bar, terras, restaurant, traditionele Catalaanse gerechten met moderne twist.
 • Forn de la Canonja
  Knus,  kruip-door-sluip-door, bar, eetcafe, restaurant en ijswinkel ineen, optredens, deejays.

Fiesta | Ontdek Tortosa

Mostra Jazz Tortosa  (1-ste week juli)
Kijk en luister naar de crème de la crème uit de Jazz-wereld op een van de belangrijkste Jazztivals van Catalonië.
Middeleeuwse Markt Tortosa | Festa del Renaixement Tortosa | Middeleeuwse Markten Tarragona
Festa del Renaixement (3-de weekend van juli)
Het Renaissance Festival zet je met twee benen in de middeleeuwen. Vier dagen lang is Tortosa het decor voor optredens, muziek en straattheater en natuurlijk heel veel en lekker eten.
 • Festa de la Cinta (rond het eerste weekend van september)
  De festa major van Tortosa staat in het teken van onzinnige wedstrijden, dans, vuurwerk en parades. Ik kijk vooral uit naar de optocht van de vuurduivels (vrijdag 21:00 uur www.ebrecorrefoc.com) en de vuurwerkshow boven de Ebro (zaterdag 23:30 uur)

Stranden in de buurt | Ontdek Tortosa

 • Platja a la Bassa Riumar
  Hondenstrand, fijn voor hond en baasje, xiringuito een en restaurant. Minpunt: rond zonsondergang stikt het van de muggen in de waterrijke Ebro Delta.
 • Platja Santa Llucia
  Paradijselijke baai, snorkelen, pier, krabbetjes vangen op de rotsen, rustig, xiringuito en een restaurant. Minpunt: geen zand, maar steentjes in deze baai, waterschoenen zijn een must.
 • Platja Cap Roig
  Familiestrand, zandstrand, xiringuito en een (vis)restaurant met uitzicht op zee. Minpunt: de baai is populair, in de zomer lig je hutjemutje.

Dagtrips | Vakantie Tortosa

Miravet (35 km)
In het hart van het wijngebied ligt een sprookjesachtig pottenbakkersdorp dat wordt gedomineerd door een kasteel met een bloedige geschiedenis.

Park Natural Els Ports (10 km)
Tortosa ligt letterlijk aan de voet van Els Ports. Het bergmassief is de plek voor avontuurlijke hikes, adembenemende vergezichten, de plek om roofvogels en wilde steenbokken te spotten en te zwemmen in verkwikkende, maar kraakheldere verborgen poelen en watervallen.

Delta del Ebro (15 km)
Rijstvelden zo ver het oog reikt, natuurstranden, watersport en wel 300 vogelsoorten.

Hoteltips | Ontdek Tortosa

Semana Santa in Tortosa is een bijzondere Paas week met drie totaal verschillende paasprocessies, die samen het verhaal van Jezus vertellen. Wil jij Semana Santa meemaken in Tortosa? Lees snel verder en ontdek mijn hotel tips Tortosa voor elk budget!

Hotel tip Tortosa | Parador Hotel Tortosa
Slaap als een vorst in het luxueuze Parador Hotel dat uitkijkt over de Ebro en de oude binnenstad van Tortosa. Het kasteel was in de middeleeuwen onder andere het onderkomen van een islamitische koning en later in bezit van de machtige ridderorde De Tempeliers.
Klik op de foto voor meer info en boeken.
Hoteltip Tortosa | Landhuis Torre del Prior Tortosa
Altijd al willen logeren in een uitkijktoren uit de 12-de eeuw? Dit bijzondere en smaakvol ingerichte landhuis ligt op 5 minuten rijden van Tortosa. Dit huis heeft alles dat ik wens tijdens mijn vakantie: historie versus design, seizoensgebonden buitenbad, een mooi aangelegde tuin, prachtige vergezichten, een luxe (gedeelde) keuken en een lounge. Klik op de foto voor meer info en boeken.
Hoteltip
Dit modern ingerichte hotel met kamers en familieappartementen heeft een mooie binnentuin met zwembad, een restaurant en een lounge. SB Corona en ligt bovendien op loopafstand van de winkels en het oude centrum van Tortosa en op nog geen kwartier rijden van natuurpark Els Ports. Klik op de foto voor meer info en boeken.

Ontdek Tortosa |  Beste reistijd

Tortosa is op haar mooist wanneer de stad feest viert. Gelukkig is het bijna elke maand raak. In januari doen de Drie Koningen Tortosa aan. Februari staat in het teken van carnaval. Maart is leuk vanwege het historische festival …. Bovendien staan de meeste fruitbomen in deze maand in bloei.

April is de paasmaand en Semana Santa in Tortosa is een must. Het foodtruck festival Nomads in juni is ook altijd een succes. In juli gaat het los met Mostra Jazz Tortosa en Festa del Renaixement. Augustus is de vakantiemaand in voor Catalanen, dus dan is het stil in de stad.

Maar zo tegen begin september viert Tortosa Festes de la Cinta, de festa major van de stad. In oktober staat Tortosa in het teken van Halloween en de Castanyada en in december is de oude binnenstad in kerstsferen.

Praktische informatie

WAT | Stedentrip Tortosa | Ontdek Tortosa
WAAR | Terres del Ebre

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.