Mijn haar wappert in de wind, de zon verwarmt mijn wangen. Ik zit op de punt van Lo Sirgador en geniet van het uitzicht op ‘mijn’ stad Tortosa. Pont Roig, Catedral de Santa Maria, Mercat de Tortosa, dankzij het bijna gladde wateroppervlak aan de oever van rivier de Ebro trekken alle markante gebouwen in de stad in tweevoud aan me voorbij. Een magisch gezicht. Wanneer La Jueva de Tortosa – een Joodse zangeres uit Tortosa – ook nog vol overgave Joodse liederen begint te zingen, kan mijn ochtend niet meer stuk.

Schuitje varen op Lo Sirgador

Lo Sirgador, een historische boot uit Tortosa, ligt aangemeerd aan een steiger voor Mercat de Tortosa. De authentieke boot is 15 meter lang en 4 meter breed en biedt plaats aan 53 passagiers. Lo Sirgador wordt gepacht door het bedrijf Visitur, dat korte en lange boottrips aanbiedt over rivier de Ebro.

Horen, zien &  proeven

Voor een vaartochtje van ongeveer een uur op Lo Sirgador betaal je 10 euro per persoon. Wil je meer van Tortosa zien, horen en proeven? Visitur werkt samen met zangeres La Jueva de Tortosa, Catedral de Santa Maria en een van mijn favoriete restaurants in Tortosa: Forn de La Canonja.Lo Sirgador Tortosa BDT reistip

Lo Sirgador Tortosa BDT reistipStike a pose. Ik maakte deze fijne boottrip over de rivier de Ebro op uitnodiging van het toerismebureau in Tortosa.Lo Sirgador Tortosa BDT reistip‘Benvingut a bord el Sirgador’. De schipper heet ons welkom en vertelt onderweg – in het Catalaans – over de geschiedenis van Tortosa. Voor grotere groepen is op aanvraag een Engels sprekende gids beschikbaar.Schuitje varen Lo Sirgador BDT reistipSpiegeltje, spiegeltje…de wereld op z’n kopLo Sirgador Tortosa BDT reistipMuziek terwijl u vaart…Schuitje varen Lo Sirgador Tortosa BDT reistip La Jueva de Tortosa in actie.Lo Sirgador Tortosa BDT reistipPont de l’Estat e Iglesia del RoserLo Sirgador Tortosa BDT reistip

Lo Sirgador Tortosa BDT reistipOver Franco’s monument ter herdenking van de Slag van de Ebro (Monument commemoratiu de la Batalla de l’Ebre) is veel te doen. Een referendum wees onlangs uit dat het beeld mag blijven staan, maar dat het wel moet worden aangepast. Lo Sirgador Tortosa BDT reistip

Nog meer muziek op het water.Lo Sirgador Tortosa BDT reistip

Lo Sirgador Tortosa BDT reistipPont Roig, de oude spoorburg, werd omgetoverd tot een fiets/loopbrug en verschaft toegang tot de Via Verde.Lo Sirgador Tortosa BDT reistipGeweldig plaatje zo: Pont Roig, Mercat de Tortosa en hoog daarboven het machtige Castell de la Suda, dat tegenwoordig dienst doet als luxueus staatshotel Parador de Tortosa.
Klooster Santa Clara TortosaVanaf het water ziet een stad er toch anders uit.  Rechts Catedral de Santa Maria de Tortosa. Onder de kathedraal loopt een gangenstelsel van 500 meter. Een deel daarvan is geopend en bereik je via het museum.Na een boottocht en een bezoek aan de kathedraal en het museum is het fijn tafelen bij mijn favoriete restaurant/bar/hangout Forn de La Canonja.

Praktische informatie

WAT: Lo Sirgador, Tortosa, historia y riu
MEER INFO: Losirgador.com
WAAR: Tortosa, de steiger voor Mercat de Tortosa.
KOSTEN:
Voor een tochtje met Lo Sirgador, inclusief een bezoek aan het ondergrondse museum van Catedral de Santa Maria de Tortosa en Lunchmenu a la Brasa bij Forn de la Canonja betaal je op ‘normale’ dagen 24 euro pp (14 euro voor kinderen tot 10 jaar) en op feestdagen (28 euro pp, 14 euro voor kinderen tot 10 jaar).

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!