Kom je uit Holland, dan houd je natuurlijk van fietsen. Neus in de wind en trappen maar. Helaas wonen wij tegenwoordig op een berg. Nou ja, helaas. Op een berg wonen is geweldig natuurlijk, met betrekking tot het uitzicht en zo. Maar voor een fietstochtje naar het één of ander’ is het onmogelijk. Ik zie me al gaan met de meisjes, in een rotvaart de berg afvliegen, kuilen ontwijkend. Om vervolgens in colonne over de snelweg richting Tortosa te trappen. Gekkenwerk al die fietsers langs de snelweg. Maar gelukkig is vlakbij de Via Verde Els Ports. Ga je mee de Via Verde fietsen?

Via Verde Fietsroute in Els Ports
Die tunnels langs de Via Verde zijn zo donker….. vertrek niet zonder …… klik op de foto!

Via Verde Els Ports

Maar ik mis het wel, fietsen. Of beter gezegd, de spontane tochtjes. Want je kunt in Tarragona heus goed fietsen. De oevers langs rivier de Ebro zijn deels voorzien van degelijke fietspaden.  De Ebro Delta ligt bij ons om de hoek (het rijstgebied van Spanje is  zo vlak en groen als de Beemster, maar dan met palmbomen). En natuurlijk de Via Verde Els Ports. Deze letterlijk groene weg, is een oude, geasfalteerde spoorlijn tussen Alcaniz en Tortosa.

Via Verde Fietsen

Eind negentiende eeuw zocht deelstaat Aragon een toegang naar de Middellandse zee. Er werd gekozen voor het bouwen van een spoorweg. Pas zestig jaar later, in 1942, werd de verbinding met Tortosa in gebruik genomen. De zee werd nooit bereikt. In 1973 werd de spoorlijn uit gebruik genomen. De oude spoorweg werd geasfalteerd en sindsdien is de Via Verde del Val de Zafan y de la Terra Alta een paradijsje voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Geasfalteerde spoorlijn Via Verde

In totaal is Via Verde del Val de Zafan y de la Terra Alta, zoals de geasfalteerde spoorlijn officieel heet, 100.2 kilometer. Mijn favoriete deel loopt van station Horta de Sant Joan naar station Benifallet. (zo’n 25 km verderop. Omdat de route licht afloopt, is de route ook goed te doen met kinderen die nog maar net zelfstandig kunnen fietsen). En houd je van trappen, dan fietst je m andersom. Of lopen natuurlijk, als je meer van wandelen houdt.

Via Verde Fietsen | Fietsverhuur Horta de Sant Joan

We huren fietsen bij  Esgambi in Horta de Sant Joan en spreken af dat we om zeven uur in de middag worden opgepikt bij station Benifallet. zo’n 25 kilometer downhill. Het is begin augustus en bloedheet. Bij de plaatselijke cerveceria op het dorpsplein slaan we extra water in als oppepper.  En dan.  Off we go.

Spooky tunnels | Fietsen over de Via Verde

Aan het einde van een tunnel is het altijd licht. Maar wanneer een stroomstoring de peertjes laten doven, is het in de langste van de geasfalteerde spoorwegtunnels best eng. De spoorwegtunnels aan de Via Verde Els Ports variëren van 60 meter tot zelfs langer dan een kilometer. De meesten zijn slecht verlicht, andere zelfs helemaal niet. Een keer viel de stroom zelfs uit en stonden we in het pikkedonker. Geloof me, dan zet je zonder dit op je kop geen stap meer.

El Tren Bot | Het Treinrestaurant aan de Via Verde

El Tren de Bot is dé stop voor een een drankje. Kom trouwens niet aan tussen half drie en zes uur aanwaaien – zoals wij, trage starters – want dan houdt de eigenaar van dit bijzondere restaurant siësta. Oh ja, en de keuken is trouwens niet fantastisch. Maar me chips en olijfjes kan niet veel mis.

Via Verde Fietsen

Na station Pinell de Bray gaat het snel. Vanaf hier is het nog vier kilometer over de geasfalteerde spoorlijn Via Verde fietsen en dan bereik je station Benifallet. Waar je overigens ook kunt logeren. Zie de hoteltips hieronder. Goed zo, je hebt het gered. Nu alleen nog een ijskoud biertje in de schaduw op het terras. En dan is het wachten tot je weer wordt opgehaald door het fietsverhuurbedrijf. Dag Via Verde Els Ports. Dat was een heerlijke sportieve middag. Tot hopelijk heel snel.

Fietsen over de Via Verde | Petra tipt!

  • Het eerste stuk van de fietstocht – vanaf het dorpsplein in Horta de Sant Joan naar  het begin van de Via Verde Els Ports is behoorlijk stijl (zeker voor kinderen). Om valpartijen te voorkomen, kun je het eerste stuk het best met de fiets aan de hand naar beneden. Valt mee hoor, het gaat om nog geen tweehonderd meter.
  • Het fietsverhuurbedrijf verhuurt ook kinderzitjes, aanhangfietsen, karretjes, mandjes, bandenplaksets en zaklampen (best handig als de verlichting uitvalt) Je moet er wel speciaal naar vragen.

Hoteltips langs de Via Verde Tarragona

Vakantiehuis tip Benifallet | Landhuis Benifallet

Dit mooie landhuis biedt alle vrijheid, heeft een prachtige tuin met buitenzwembad en speeltuin. Het landhuis in Benifallet heeft van 3 slaapkamers en een uitgeruste kitchenette en BBQ. Oh ja, en gratis is de snelle WiFi-verbinding.
Boeken en meer info
La Caseta de Mallet in Benifallet

Vakantieappartementen Tip Horta de Sant Joan | Casa Rural Santana

In het centrum van bergdorp Horta de Sant Joan, in het hart van natuurpark Els Ports en aan de Via Verde, ligt dit fantastische rural vakantiehuis met meerdere mooi gerestaureerde appartementen.
Boeken en meer info
Casa Rural Santana

Hotel tip Bot | Can Josep Bot

Het restaurant van dit eenvoudige, maar zeer nette hotel heeft een eetzaal met een WAANZINNIG uitzicht op de bergen van natuurpark Els Ports.  Bovendien koken ze in dit hotel met biologische streekproducten en dus kan je hier ook heel lekker eten.
Boeken en meer info
Hotel Can Josep in Bot

Hostel tip Benifallet | Antiga Estacio de Benifallet

Dit tot luxe hostel verbouwde treinstation in Benifallet ligt aan de fietsroute Vía Verde en op enkele kilometers van Wijnkathedraal el Pinell de Brai. Het hostel biedt eenvoudige, maar stijlvolle kamers. Antiga Estació de Benifallet beschikt over eigen fietsverhuur.
Boeken en meer info
Estacio Antgua de Benifallet

Praktische informatie

WAT | Geasfalteerde spoorlijn Via Verde
WAAR | Van Horta de Sant Joan naar Benifallet
WANNEER  De Via Verde Fietsen kan in elk seizoen. In de winter staan de amandelbomen in bloei. Een paar maanden later fiets je langs velden met klaprozen. Tijdens de herfst is het niet zo warm. En hoogzomer kan je lekker afkoelen door een duik te nemen in het kraakheldere water van natuurlijke Spa Fontcalda

via verde

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.