Kom je uit Holland, dan houd je natuurlijk van fietsen. Neus in de wind en trappen maar. Helaas wonen wij tegenwoordig op een berg. Nu ja, dat is geweldig natuurlijk, met betrekking tot het uitzicht en zo, maar voor een fietstochtje naar het één of ander’. Onmogelijk. Ik zie me al gaan met de meisjes, in een rotvaart de berg afvliegen, kuilen ontwijkend. Om vervolgens in colonne  over de snelweg richting Tortosa te trappen. Gekkenwerk al die fietsers langs de snelweg. Maar gelukkig is daar de Via Verde Tarragona. 

Fietsen over de Via Verde

Maar ik mis het wel, fietsen. Of beter gezegd, de spontane tochtjes. Want je kunt in Tarragona heus goed fietsen. De oevers langs rivier de Ebro zijn deels voorzien van degelijke fietspaden.  De Ebro Delta ligt bij ons om de hoek (het rijstgebied van Spanje is  zo vlak en groen als de Beemster, maar dan met palmbomen). En natuurlijk de Via Verde Tarragona – letterlijk de groene weg – de geasfalteerde spoorlijn tussen Alcaniz en Tortosa.

Spoorlijn wordt fietspad

Eind negentiende eeuw zocht deelstaat Aragon een toegang naar de Middellandse zee. Er werd gekozen voor het bouwen van een spoorweg. Pas zestig jaar later, in 1942, werd de verbinding met Tortosa in gebruik genomen. De zee werd nooit bereikt. In 1973 werd de spoorlijn uit gebruik genomen. De oude spoorweg werd geasfalteerd en sindsdien is de Via Verde del Val de Zafan y de la Terra Alta een paradijsje voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Via Verde Tarragona

In totaal is Via Verde del Val de Zafan y de la Terra Alta, zoals de geasfalteerde spoorlijn officieel heet, 100.2 kilometer. Mijn favoriete deel loopt van station Horta de Sant Joan naar station Benifallet. (zo’n 25 km verderop. Omdat de route licht afloopt, is de route ook goed te doen met kinderen die nog maar net zelfstandig kunnen fietsen). En houd je van trappen, dan fietst je m andersom. Of lopen natuurlijk, als je meer van wandelen houdt.

Fietsverhuur Horta de Sant Joan

We huren fietsen bij  Esgambi in Horta de Sant Joan, en spreken af dat we om 7 uur worden opgepikt bij station Benifallet, 25 kilometer downhill. Het is begin augustus en bloedheet. Bij de plaatselijke cerveceria op het dorpsplein slaan we extra water in als oppepper.  En dan.  Off we go.

Spooky tunnels | Via Verde Tarragona

Aan het einde van een tunnel is het altijd licht. Maar wanneer een stroomstoring de peertjes laten doven, is het in de langste van de geasfalteerde spoorwegtunnels best eng. De spoorwegtunnels aan de Via Verde Tarragona variëren van 60 meter tot zelfs langer dan een kilometer. De meesten zijn slecht verlicht, andere zelfs helemaal niet. Een keer viel de stroom zelfs uit en stonden we in het pikkedonker. Geloof me, dan zet je zonder zaklamp op je kop geen stap meer.  

El Tren Bot | Het Treinrestaurant aan de Via Verde

El Tren de Bot is dé stop voor een een drankje. Kom niet aan tussen half drie en zes uur aanwaaien- zoals wij, trage starters – want dan houdt de eigenaar van dit bijzondere restaurant siësta. Oh ja, en de keuken is niet fantastisch, maar een aan chips en olijfjes kan niet veel mis.

Hoteltip BOT

Can Josep ligt in het bergdorp Bot in de regio Terra Alta, op 80 km van Tarragona. Het restaurant beschikt over 2 eetzalen, waarvan 1 met een WAANZINNIG uitzicht op de bergen.

Na station Pinell de Bray gaat het snel. Nog vier kilometer en dan bereik je station Benifallet, waar je in de schaduw en met een ijskoude cerveza kunt wachten tot je weer wordt opgehaald door het fietsverhuurbedrijf. Dag Via Verde Tarragona. Tot hopelijk heel snel.

Vind hotels in Horta de Sant Joan


Booking.com

Praktische informatie

WAT | Geasfalteerde spoorlijn Via Verde
WAAR | Horta de Sant Joan naar Benifallet
WANNEER  Deze route is in elk seizoen weer anders, in de winter staan de amandelbomen in bloei, een paar maande later fiets je langs velden met klaprozen, in de herfst is het niet zo warm en hoogzomer kun je een verfrissende duik nemen in het kraakhelder water tussen de rotsen bij  Fontcalda

Fietsen over de Via Verde | Petra tipt!

  • Het eerste stuk van de fietstocht – vanaf het dorpsplein in Horta de Sant Joan naar  het begin van de Via Verde Tarragona is behoorlijk stijl (zeker voor kinderen). Om valpartijen te voorkomen, kun je het eerste stuk het best met de fiets aan de hand naar beneden. Valt mee hoor, het gaat om nog geen tweehonderd meter.
  • Het fietsverhuurbedrijf verhuurt ook kinderzitjes, aanhangfietsen, karretjes, mandjes, bandenplaksets en zaklampen (best handig als de verlichting uitvalt) Je moet er wel speciaal naar vragen.

via verde

STEL EEN VRAAG / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.