Zonlicht kleurt de natuurlijke spa in Els Ports feloranje. Een groepje jongeren trekt baantjes in kristalhelder water. Anderen springen van een metershoge klif. Hier en daar gezinnen picknickend op kleedjes. Plop! Een fles cava wordt ontkurkt. Gelach. Mensen toasten. Ben ik in het paradijs?

Warmwaterbron Fontcalda Els Ports

Ik loop dieper de kloof in. Tegen een schuine bergwand ligt een zoenend stelletje. Even verderop, in het ondiepe, maar koude water van rivier de Canaletes spelen kinderen met stenen. In een rechthoekig uitgehakt bad kwekken Catalaanse dames op leeftijd. Ze genieten zichtbaar van de warmwaterbron Els Ports.

Natuurlijke spa in Els Ports

Ingebed tussen de bergen van de Mola en Crestall, in de buurt van het dorp Prat de Comte en rivier de Canaletes, verstopt onder eiken, pijnbomen en kalkstenen kliffen, ligt La Fontcalda. Een heiligdom en natuurlijke spa in Els Ports die haar naam bovendien dankt aan een geneeskrachtige bron.

Meer over natuurparken in Catalonië lees je in dit inspirerende reisboek van journalist Edwin Winkels die al 30 je in deze regio woont en werkt

Mineralen

Het water uit de ondergrondse warmwaterbron Els Ports heeft bij het naar buiten komen namelijk een aangename temperatuur van 28 graden en zit boordevol mineralen.

Het water bevat bovendien hoge concentraties calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en natriumchloride. Mineralen waar je in natuurwinkels veel geld voor moet betalen. Plonsen in deze natuurlijke spa in Els Ports is dus ook nog eens heel goed voor je huid.

Hoteltip BOT

Can Josep ligt in het bergdorp Bot in de regio Terra Alta, op 80 km van Tarragona. Het restaurant beschikt over 2 eetzalen, waarvan 1 met een WAANZINNIG uitzicht op de bergen.

Vind hotels in Horta de Sant Joan


Booking.com

Via Verde

Fontcalda is bereikbaar met de auto, maar een sportievere route is die met de fiets. Fontcalda ligt namelijk zo goed als ‘onder’ de geasfalteerde spoorlijn Via Verde Terra Alta. (in de buurt van station El Prat del Comte)

Zet je fiets op slot en loop naar beneden. Je moet ten slotte ook weer omhoog.

Praktische informatie

WAT | La Fontcalda / Natuurlijke Spa Els Ports
WAAR |  Prat de Comte / Via Verde

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.