Zonlicht kleurt de kloof feloranje. Een groepje jongeren trekt baantjes in kristalhelder water. Anderen springen van een vier meter hoge rots. Tegen een schuine bergwand ligt een zoenend stelletje. In het ondiepe, maar koude water van rivier de Canaletes spelen kinderen met stenen.

Paradijs

Ernaast, in een rechthoekig uitgehakt bad kwekken Catalaanse dames op leeftijd. Ze genieten zichtbaar van de warme bron. Tenslotte de gezinnen picknicken op kleedjes. Ergens wordt een fles cava ontkurkt. Ik hoor gelach. Mensen toasten. Ben ik in het paradijs?

Natuurlijke spa

Ingebed tussen de bergen van de Mola en Crestall, in de buurt van het dorp Prat de Comte en rivier de Canaletes, verstopt onder eiken, pijnbomen en kalkstenen kliffen, ligt Fontcalda. Een heiligdom en natuurlijke spa die haar naam bovendien dankt aan een geneeskrachtige bron.

Mineralen

Het water uit de ondergrondse bron heeft bij het naar buiten komen namelijk een aangename temperatuur van 28 graden. Sterker, het bevat hoge concentraties calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en natriumchloride. Stuk voor stuk mineralen waar we in in natuurwinkels veel geld voor betalen.

La Fontcalda BDT reistip

La Fontcalda BDT reistipLangs de rosten is een smal pad uitgehakt, dat je dieper in de kloven brengt. La Fontcalda BDT reistip

La Fontcalda BDT reistipHet water in de bron van Fontcalda – ook wel fontein van Chorros genoemd- heeft een temperatuur van 28 graden en bevat veel natuurlijke mineralen zoals calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en natriumchloride. La Fontcalda BDT reistipNa het ontdekken van de medicinale bron werd in de veertiende eeuw een heiligdom gebouwd voor Mare de Deu de La Fontcalda.La Fontcalda BDT reistipIn de jaren dertig, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, werd het heiligdom in brand gestoken en het altaar en de beeltenis van de heilige Maagd Maria vernietigd. Een kopie is gemaakt door beeldhouwer Innocensi Soriano Montagut.

Via Verde

Fontcalda is bereikbaar met de auto, maar een sportievere route is die met de fiets. Fontcalda ligt namelijk zo goed als ‘onder’ de geasfalteerde spoorlijn Via Verde Terra Alta. (in de buurt van station El Prat del Comte)

Zet je fiets op slot en loop naar beneden. Je moet ten slotte ook weer omhoog.

Praktische informatie

WAT: La Fontcalda
WAAR: Prat de Comte / Via Verde

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!