Pottenbakkersdorp Miravet is zo’n sprookjesdorp dat de gebroeders Grimm vast voor ogen hadden, toen ze hun verhalen schreven. Met een beetje fantasie zie ik voor me hoe een gemene draak, een mooie prinses in de hoogste toren van Castell de Miravet, gevangen houdt. De enorme burcht torent hoog boven het dorp uit. Sprookjes bestaan niet, maar ook zonder gemene draak, vloeide veel bloed in pottenbakkersdorp Miravet.

Pottenbakkersdorp Miravet aan de Ebro
Klik op de foto voor meer info en boeken van een superfijne B&B in Miravet.

Bloedige geschiedenis Miravet

In pottenbakkersdorp Miravet wandel je letterlijk door de geschiedenis. Door de strategische ligging aan de Ebro, werd hier door de eeuwen heen veel gevochten. De grootste slachtpartij vond plaats tijdens de Spaanse Burgeroorlog, in 1936. Tijdens deze zogeheten La batalla del Ebro stierven ruim 100.000 mensen. Een slag die werd gewonnen door de aanhangers van de Spaanse dictator Franco.

 Petra TIPT!  Casa Petita Townhouse in Miravet

Bezieswaardigheden Pottenbakkersdorp Miravet

 • Bezichtig Kasteel Miravet (Let op! Op maandag is het kasteel gesloten)
 • Neem een duik in piscina Miravet (openbaar zwembad).
 • Scoor bijzondere potten en kruiken bij de beroemde pottenbakker en keramist Ferran Segarra
 • Steek de Ebro over met El Pas de Barca, de nog enige door stroming aangedreven pont in Catalonië
 • Loop, fiets of rijd in maart met of zonder gids de Bloesemtocht van Miravet naar Benissanet.
 • Vanuit de historische stad bereik je lopend drie bergroutes die natuur en geschiedenis combineren. De gekleurde bordjes geven de route en moeilijkheidsgraad aan.
  Lila: 3,5 km – 160m klimmen. Groen: 8,2 km – 350 m klimmen. Blauw: 19 km – 1300 m klimmen.
 • GR99 is een hiketrail van ruim 81 kilometer tussen Riumar in de Ebro Delta en Miravet.
 • Kajakken op rivier de Ebro

Feesten in Miravet

 • Festa de Sant Antoni. Op 17 januari laten de bewoners van Pottenbakkersdorp Miravet hun huisdieren zegenen. Over dit fenomeen dat ook plaatsvindt in El Perello schreef ik deze blog De gelukkige huisdieren van El Perello
 • Festes Majors de Tardor is het herfstfeest in oktober.  Het feest is ter ere van Onze Lieve Vrouw van Genade, de patroonheilige van het dorp. Vier dagen vol parades, concerten en wedstrijden.
 • Mirarock Headbangen en eten tijdens het spectaculaire rockconcert in kasteel Miravet
 • Festa de la cirera Het feest van de kersen en kruiken (Tweede zondag in juni)
 • Festes majors d’Estiu Zomerfestival ter ere van de heilige Dominicus, de patroonheilige van de pottenbakkers. Eerste weekend van augustus, van vrijdag t/m zondag.

Petra TIPT! Bed & Breakfast Els Canterers Miravet

Smullen in Pottenbakkersdorp Miravet 

 • Restaurant Pizzo is een familierestaurant naast het openbare zwembad van Miravet. Handig, want dan kunnen de kinderen na de maaltijd lekker zwemmen.
  Van de buitenkant ziet dit familierestaurant er misschien niet zo gezellig uit, maar vanaf het terras is het uitzicht op de bergen spectaculair. Voor rond de € 12 geniet je van een overheerlijk driegangenmenu inclusief wijn, water en koffie.
 • Restaurant Moli Xim We love cooking, staat er op de Engelstalige website van dit familierestaurant, dat verstopt ligt in de smalle straten van Miravet. Eten kan je hier inderdaad als de beste en daar is de prijs ook naar.  De prijs voor een menu ligt rond de 25 euro.

Miravet aan de Ebro Weetjes

 • Rechts van Miravet ligt de pottenbakkerij van de beroemde keramist Ferran Segarra. Wedden dat je met een aandenken, of misschien zelfs een heel servies naar huis gaat. 
 • In maart is pottenbakkersdorp Miravet op haar mooist, omdat dat kersenbomen rondom het dorp dan in bloei staan.
 • Pottenbakkersdorp Miravet was ooit in de handen van de Moren. Later drukten ridderorde De Tempeliers hun stempel.
 • Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd Eglesia Vella geplunderd en de beelden verbrand. In de jaren dertig werd de Renaissance-kerk gerestaureerd. En vervolgens in gebruik genomen als expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Bloesemtocht langs de Ebro? Lees mijn blog Miravet – Verdwalen in een roze wereld

Logeren in Miravet aan de Ebro

Casa Petita Townhouse Rustiek ingericht, terras aan rivier de Ebro, uitzicht op de bergen en bovendien gelegen aan de voet van het middeleeuwse centrum van pottenbakkersdorp Miravet.

Els Canterers – Ik begrijp wel waarom deze Bed & Breakfast in een landhuis in Miravet wordt beoordeeld met een 9.3. Jij ook?

4 comments

 1. Ja inderdaad! Baskenland staat ook nog op onze verlanglijst ;-)! We zijn hier tot 5 augustus en we kijken ook zeker bij jouw andere tips! Het is echt heerlijk om de blogs en super tips te lezen! Ik zal het iedereen aanraden die deze kant op gaat. Het is hier prachtig, ik heb zelf langere tijd in Barcelona gezeten, daar gaan we uiteraard ook heen. Morgen waarschijnlijk fietsen. Jullie ook fijne tijd in Baskenland !

 2. Carola, Wat leuk, wat goed. Je bent gewoon in de buurt. En net nu wij op vakantie zijn Baskenland. Geniet van de tijd, de natuur, de lekkere keuken en het relaxte leven. PS. Op BonDiaTarragona vind je nog veel meer leuk en fijne reistips. Enjoy. Ps wanneer ben je weer weg?

 3. Wat een superleuke tip is dit! Vandaag hebben we dit bijzondere kasteel bezocht naar aanleiding van jouw blog. Heel mooi en vooral de klim er naar toe is een speciale ervaring! En daarna een lekker drankje op het plein met zicht op de Ebro.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.