Festes de la Cinta Tortosa staat voor vijf dagen feest. De festa major Tortosa wordt gevierd ter ere van Virgen de la Cinta, de beschermheilige van de stad. Tijdens het stadsfeest Tortosa, dit jaar van 29 augustus tot 2 september is ontzettend veel te zien, doen en beleven.

Fiesta mayor Tortosa

Festes de la Cinta Tortosa

Je kunt natuurlijk de Catalaanse programmering downloaden (onderaan deze blog), maar wat is wat? En belangrijker, welke festiviteiten van dit grootste stadsfeest zijn écht de moeite van de rit naar Tortosa waard? Lees snel verder voor mijn persoonlijke top 7.

Festa major Tortosa | Dit wil je niet missen

Ebre Correfoc Tortosa
Hoe voorzichtig in Nederland met vuurwerk wordt omgesprongen, hoe heftig gaat het eraan toe tijdens een correfoc.
 1. Ebre Correfoc
  Met stip op één, de Ebre Correfoc. Angst, blijdschap, paniek. Net als de vuurduivels, die met hun vonken schietende hooivorken op en neer springen, vliegen mijn emoties alle kanten op. Verwondering, extase, verbijstering. Dat laatste vooral. 
  LOCATIE: Avenida Generalitat (tegenover de trappen van parc municipal Teodor González), carrer Doctor Vilà en Plaça de Ajuntament
  TIJD: Vrijdag van 21:00 tot 00:00 uur

Meer info en foto’s? Lees mijn blog Ebre Correfoc | Het bal van de vuurduivels

Zaterdag

2.Monumental castell de focs d’artifici Cinta 2018
De Festes de la Cinta vuurwerkshow boven de Ebro is een spektakel voor oud en jong. En dan na middernacht nog even lekker een rondje over de kermis met je kinderen. In Tortosa kijkt niemand daar vreemd van op.
LOCATIE: Rechteroever van de Ebro
TIJD: Zaterdag rond middernacht

Zondag | De dag van beschermheilige Cinta

3. Processie ter ere van la Mare de Déu de la Cinta
Ik ben niet gelovig, maar deze plechtige optocht ter ere van de beschermheilige Virgen de la Cinta de Tortosa maakt diepe indruk. De processie begint en eindigt in Catedral de Santa Maria en duurt ruim anderhalf uur. Probeer voor het einde van de parade (rond een uur of negen) ook een plekje te bemachtigen in de kathedraal. De ontvangst van Cinta, zorgde bij mij letterlijk voor kippenvel.

LOCATIE | Start en einde bij de Catedral Santa Maria de Tortosa. Verder zie je door heel de binnenstad mensen langs de kant van de weg zitten en staan.
TIJD | van 19:30 tot 21.15 uur

Reuzen, bigheads, pubillas, meisjes in witte communiejurken, mensen met kaarsen, draken, castellers, priesters, nonnen, de aartsbisschop en zijn bewakers, er komt van alles voorbij tijdens de processie ter ere van de heilige maagd Cinta.

Lees ook mijn blog Citytrip Tortosa | Liefde op het tweede gezicht

4. Nit de Musica | start 23.45 uur
Op zaterdagavond rond middernacht verandert Parc Municipal Teodor Gonzals in een open lucht concertzaal. Nit de música met zanger Joan Rovira. Na het concert in samenwerking met Festa Radio Tortosa, voetjes van de vloer met Deejay OGT.

Maandag | Dag van de Ebro

5. Een tochtje met Lo Sirgador
De Maandag is traditiegetrouw Diade del Riu. Op de dag van de rivier is er sport en spel langs het water. Viswedstrijden, roeiwedsrijden en meer. Hoe leuk is het dan om een boottochtje te maken met Lo Sirgador, een antieke schuit die langs de oevers van de Ebro vaart.
PRIJS | € 6
TIJD | 10:30 uur
LOCATIE | Op de oever van de Ebro, naast de gemeentelijke markt Mercat de Tortosa
RESERVEREN | 652 398 288 & 616 905 748

6. Xocolatada in het park
Geen Spaans kinderfeest zonder chocolade. Als after school snack gaan hele repen op stokbrood, maar ook veel worden ook door hun ouders getrakteerd op een xoxolatada. Vandaag trakteert de gemeente jong en oud op deze typische Catalaanse lekkernij, die nog heet meest weg heeft van warme chocoladevla met lange vingers.
TIJD | 18.00 uur
LOCATIE |  Hoofdingang Parc municipal Teodor González

7. Inici del Cos Iris
Geen bloemencorso, zoals ik onze tijdens onze eerste Festes de la Cinta dacht, maar een parade met pubillas, de koninginnen van de stad. De parade gaat op en neer, heen en weer langs Parc Teodor Gonzalez. Een beetje saai, dacht ik nog. Totdat de optocht uitmondde in een megagroot confetti-gevecht (Festa de l Aigua, 20:00 uur)
LOCATIE | Avenida Generalitat
TIJD | 19:30 uur

Festes de la Cinta Tortosa | Kermis in het park

Tijdens Festes de la Cinta Tortosa is Parc Teodor Gonzalez omgedoopt tot festivalterrein. In het park staat gedurende de festa major foodtrucks, marktkraampjes en zelfs een serieuze kermis met uitzicht op rivier de Ebro.

Vind hotels in Tortosa

Vijf dagen Festes de la Cinta, vraagt om een hotel, landhuis of appartement in de buurt van Tortosa. Drie tips voor jou, van mij, op een rij.

 

 

2 comments

 1. Bon Dia Aik en Jeanne. Wat goed te horen dat jullie zo hebben genoten van jullie verblijf in Tarragona en natuurlijk van de uitjes, met dank aan mijn blog. Bedankt voor de tip, ik vind het heel fijn als mensen meedenken over de inhoud van mijn site. Ik weet wat jullie bedoelen, want Catedral del Vi is ook mijn favoriete wijnkathedraal. Ik schreef er zelfs al een blog over 🙂
  https://bondiatarragona.nl/wijnkathedraal-el-pinell-de-brai/
  Veel leesplezier! Hartelijk groet Petra

 2. Hallo Petra,

  Wij zijn weer net terug van een maandje in ons huis bij Tortosa. We hebben weer volop genoten, de omgeving verkend en dankbaar gebruik gemaakt van jouw tips! De hangbruggen bij Bitem vonden we wel een beetje eng. Zeker na alle waarschuwingen dat je er geheel op eigen risico op gaat. Het bergmeertje bij Beceite was top op een hete dag.

  Wat we jou graag willen aanraden is de Catedral del Vin in Pinell del Brai. Een geweldig gebouw (van architect Martinel, leerling van Gaudi), waarin je een audiotour kunt nemen, een reukspoor kunt volgen (leuk voor kinderen!) en je bezoek kunt afsluiten met een heerlijke proeverij van wijnen, olies en hapjes. Op het moment dat wij er waren (begin augustus) werkte er een Vlaams meisje die ook net een jaar met haar vriend is geëmigreerd naar Catalonie en in Pinell del Brai woont (en dus ook werkt). Veel plezier!

  groet, Aik en Jeanne

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.