Sinds ik op internet een foto heb gezien van Catedral del Vi, de wijnkathedraal El Pinell del Brai, staat een bezoek aan het wonderlijke wijnhuis in de Terra Alta, bovenaan mijn wishlist. Dat het er maar niet van kwam, is omdat het dorpje El Pinell de Brai op een uur rijden ligt van ons huis. En de kinderen niet echt zaten te springen om een rondleiding door een alweer een ‘kerk’, ook al is ie voor wijn.

Catedral del Vi | Wijnkathedraal El Pinell de Brai
Meer zien van en lezen over deze bijzondere bezienswaardigheid in Catalonië? Klik op de foto!

Wijnkathedraal El Pinell de Brai

Goed, het bleef knagen. Dus dacht ik op een dag – mijn lief was in Nederland voor werk en de meisjes op school – ik ga gewoon alleen op pad. Blij dat ik naar mezelf heb geluisterd. De foto’s die ik op internet tegenkwam zijn prachtig, maar de wijnkathedraal in El Pinell de Brai moet je gewoon ervaren.Houd jij ook zo van wijn? Dan moet je deze bijzondere Jerrycan Wijnbar eens zien. Wedden dat je hem wilt hebben?

Catedral del Vi | Wonderschoon wijnpaleis

Spaans rood voor maar 3,99 met code ADNOS

Alsof je een wijnglas binnenstapt, zo ruikt het in het wonderschone wijnpaleis in El Pinell de Brai. Dwalend tussen gigantische betonnen opslagvaten, word ik op een aangename manier bedwelmd door de geur van rood fruit en kruidige aroma’s.

Het is voorjaar en een doordeweekse dag. Op drie personeelsleden na, ben ik de enige bezoeker. Het is stil in de wijnkathedraal, ik kan een speld horen vallen. Catedral del Vi voelt ook net zo sereen als een kerk. Als ik niet in mijn eentje was geweest, zou ik spontaan gaan fluisteren.

Of ik aan het einde van de toer wil proeven? Nou vooruit, een nipje dan. Ik heb – jammer genoeg – nog een heel lange weg vol haarspeldbochten voor de boeg.  Maar ik kom terug. En snel. Want in wijnkathedraal El Pinell de Brai huist Restaurant Catedral del Vi De keuken is het domein domein van chefkok Fran López, die een Michelin ster op zijn naam heeft staan. Hasta la proxima Wijnkathedraal El Pinell de Brai.

De wijnkathedraal & Gaudi

Beton, steen, staal, hout, stoere materialen in combinatie met kleurig glas in lood en het allermooiste keramiek. César Martinell – leerling van de wereldberoemde architect Antoni Gaudi – was net als zijn meester zijn tijd ver vooruit, toen hij de modernistisch wijnkathedraal El Pinell de Brai ontwierp. Wijnkoeler nodig? Check deze bijzondere met de grappige naam Jansen+Co

Catedral del Vi weetjes

  • De architect, die net zoveel van wijn hield, als van zijn werk, wilde vooral een mooie werkomgeving creëren. Want, zo zei hij:  ‘Een bijzondere omgeving stimuleert het maken van echt bijzondere wijn.’
  • De langgerekte voorgevel van Catedral del Vi in Pinell de Brai. Zo breed dat ik ‘m met mijn groothoeklens niet volledig in beeld krijg.
  • De voorgevel van de wijnkathedraal is versierd met een satirisch stripverhaal in lintvorm, dat alle facetten van de druivenpluk laat zien. Dus ook die van de dronken boeren.
  • Het keramiek is bijna puntgaaf, omdat de tegels tot 1950 in opslag lagen.
  • De bouw van de toch al extreem dure kathedraal viel natuurlijk hoger uit dan begroot. Vlak voor de oplevering in 1917 konden de laatste rekeningen niet meer worden betaald. Waaronder die van schilder Xavier Nogués. De kunstenaar was natuurlijk not amused en hield het plaatsen van zijn keramiek 33 jaar tegen. Geluk bij een ongeluk, want daarmee kwamen de kunstwerkjes ongeschonden uit de Spaanse burgeroorlog.
  • Op de begane grond staan 46 betonnen kolossen die ooit elk 30.000 liter wijn bevatten. Ondergronds liggen ook nog 25 opslagtanks. De totale capaciteit van Catedral del Vi bedraagt 2,5 miljoen liter.

Maar liefst 52 gedetailleerde wijnroutes naar bekende en onbekende wijnstreken in de wereld. Een must read voor elke wijnliefhebber.

Hotels Tips in de buurt van Catedral del Vi

Hostel tip Benifallet | Antiga Estacio de Benifallet

Dit tot luxe hostel verbouwde treinstation in Benifallet ligt aan de fietsroute Vía Verde en op enkele kilometers van Wijnkathedraal el Pinell de Brai. Het hostel biedt eenvoudige, maar stijlvolle kamers. Antiga Estació de Benifallet beschikt over eigen fietsverhuur.
Boeken en meer info Estacio Antgua de Benifallet

Vakantiehuis tip Benifallet | Landhuis Benifallet

Dit mooie landhuis biedt alle vrijheid, heeft een prachtige tuin met buitenzwembad en speeltuin. Het landhuis in Benifallet heeft van 3 slaapkamers en een uitgeruste kitchenette en BBQ. Oh ja, en gratis is de snelle WiFi-verbinding.
Boeken en meer info La Caseta de Mallet in Benifallet

Hotel tip Bot | Can Josep Bot

Het restaurant van dit eenvoudige, maar zeer nette hotel heeft een eetzaal met een WAANZINNIG uitzicht op de bergen van natuurpark Els Ports.  Bovendien koken ze in dit hotel met biologische streekproducten en kun je hier dus ook heel lekker eten.
Boeken en meer info Hotel Can Josep in Bot

Vakantieappartementen Tip Horta de Sant Joan | Casa Rural Santana

Casa Rural Santana ligt in het centrum van bergdorp Horta de Sant Joan, ligt dit fantastische rural vakantiehuis, met meerdere mooi gerestaureerde appartementen.
Boeken en meer info Casa Rural Santana in Horta de Sant Joan

Praktische informatie

WAT |  Wijnkathedraal El Pinell de Brai / Pagos de Hibera / Catedral del Vi
WAAR |  El Pinell de Brai / Terra Alta

OPENINGSTIJDEN: Dagelijks van 10:00 tot 19:00 uur. Op zaterdag tot 20:00 uur.
ENTREE: 4,80 euro / 4 euro voor groepen (vanaf 15 personen), 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Inclusief audiotoer en proeverijtje.

De coöperatie biedt tegen betaling grotere proeverijen met 2, 4 of 8 wijnen, olie en snacks. Respectievelijk 2,60 euro 6 euro en 15 euro per persoon. Ook hier geldt korting voor groepen vanaf 15 personen.

In het weekend en tijdens de vakantie is op aanvraag voor groepen een gids aanwezig. Vraag bij de balie naar de mogelijkheden.

Restaurant Catedral del Vi is alleen op zaterdag en zondag geopend voor de lunch. De bar en het terras zijn dagelijks geopend. Reserveren kan via bodega@catedraldelvi.com of bel 0034 977426234

2 comments

  1. Bon Dia Fattoria, Beetje late reactie, maar bedankt! Ik weet zeker dat je geen spijt van je bezoek zult krijgen. Fijne vakantie in Spanje. Groetjes Petra

  2. Ziet er prachtig uit. Ik ga van de zomer naar Spanje, ik zal el pinell de brai zeker op mijn lijstje zetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.