Sinds ik op internet een foto heb gezien van Catedral del Vi in Pinell del Brai, staat een bezoek aan de wijnkathedraal in de Terra Alta bovenaan mijn wishlist. Dat het er maar niet van kwam, is omdat het wijndorp een uur rijden is – overigens een prachtige route door de bergen – en in Tarragona is zoveel meer leuks te doen. Goed, het bleef knagen, dus dacht ik op een dag – mijn lief was in Nederland voor werk en de meisjes op school – ik ga gewoon alleen. Blij dat ik gewoon ben gegaan, want hoe mooi de plaatjes ook zijn, dit wijnpaleis moet je echt ervaren.

Wijnkathedraal

Alsof je een wijnglas binnenstapt. Eenmaal tussen de gigantische betonnen opslagvaten word ik op een aangename manier bedwelmd door de geur van rood fruit en kruidige aroma’s. Het is voorjaar en een doordeweekse dag. Op drie personeelsleden na, ben ik de enige bezoeker. Het is stil in de kathedraal, je kunt een speld horen vallen. Catedral del Vi voelt ook net zo sereen als een kerk. Als ik hier met mijn lief was, zou ik spontaan gaan fluisteren.

Wonderschoon Wijnpaleis

Beton, steen, staal, hout, stoere materialen in combinatie met kleurig glas in lood en het allermooiste keramiek. César Martinell – leerling van de wereldberoemde architect Antoni Gaudi -,was zijn tijd ver vooruit, toen hij het modernistisch wijnhuis ontwierp. De architect,  die net zoveel van wijn hield, als van zijn werk, wilde vooral een mooie werkomgeving creëren. Want, zo zei hij:  ‘Dat stimuleert het maken van echt bijzondere wijn.’
De langgerekte voorgevel van Catedral del Vi in Pinell de Brai. Zo breed dat ik ‘m met mijn groothoeklens niet volledig in beeld krijg. Deze foto is dus niet van mijn hand, maar gemaakt in opdracht van het wijnpaleis.
Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistip
Kijk, dat ziet er toch anders uit, met al die muurtjes.
Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipDe voorgevel van de wijnkathedraal is versierd met een satirisch stripverhaal in lintvorm, dat alle facetten van de druivenpluk laat zien. Dus ook die van de dronken boeren.Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipHet keramiek is bijna puntgaaf, omdat de tegels tot 1950 in opslag lagen. De bouw van de toch al extreem dure kathedraal viel natuurlijk duurder uit. Vlak voor de oplevering in 1917 konden de laatste rekeningen niet meer worden betaald. Waaronder die van schilder Xavier Nogués. De kunstenaar was natuurlijk not amused en hield het plaatsen van zijn keramiek 33 jaar tegen. Geluk bij een ongeluk, want daarmee kwamen de kunstwerkjes ongeschonden uit de Spaanse burgeroorlog. Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipOeh, wat zou ik dit patroontje graag in mijn keuken zien hangen.BDT Fotodagboek april2017Entree inclusief audiotoer (0ok in het Engels) en een proeverijtje (brood met olie en zout, plakje manchego en een glaasje wit) kost 4,80 euro.Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipOp de begane grond staan 46 betonnen kolossen die ooit elk 30.000 liter wijn bevatten. Ondergronds liggen ook nog 25 opslagtanks. De totale capaciteit van Catedral del Vi bedraagt 2,5 miljoen liter. Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipTijdens de autiotour krijg je de kans te snuffelen aan allerlei aroma’s. Welke ingrediënten herken jij?Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipTegenwoordig is Catedral del Vi de standplaats van wijnhuis Pagos de Hibera, een kleinschalige coöperatie, die naast wijn ook olijfolie produceert.Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistip

Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipAdemloos.  Kijk hier het filmpje dat ik maakte op deze verdieping.Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipBinnen is deze coöperatie vrijwel geheel in oorspronkelijke staat.Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipBeton, glas, hout en staal, ik zou hier zo kunnen wonen.Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipWat in het vat zit…Wijnkathedraal El Pinell de Brai BDT reistipIn de bodega wordt wijn, vermut, olijfolie, wijnazijn en kruidenzout verkocht. Op aanraden van de barman vertrok ik met enkele flesjes L ‘India (rood en wit). Aanrader.Nou vooruit, een nipje dan. Ik heb – jammer genoeg – nog een heel lange weg vol haarspeldbochten voor de boeg.  Maar ik kom terug. En snel. Want in Catedral del Vi heeft ook een restaurant. La Sala de las Olivas is het domein van chefkok Fran López, die een Michelin ster op zijn naam heeft staan. Hasta la proxima.

Praktische informatie

WAT: Pagos de Hibera / Catedral del Vi
WAAR: Pinell de Brai / Terra Alta

OPENINGSTIJDEN: Dagelijks van 10:00 tot 19:00 uur. Op zaterdag tot 20:00 uur.
ENTREE: 4,80 euro / 4 euro voor groepen (vanaf 15 personen), 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Inclusief audiotoer en proeverijtje.

De coöperatie biedt tegen betaling grotere proeverijen met 2, 4 of 8 wijnen, olie en snacks. Respectievelijk 2,60 euro 6 euro en 15 euro per persoon. Ook hier geldt korting voor groepen vanaf 15 personen.

In het weekend en tijdens de vakantie is op aanvraag voor groepen een gids aanwezig. Vraag bij de balie naar de mogelijkheden.

Het restaurant van Catedral del Vi is alleen op zaterdag en zondag geopend voor de lunch. De bar en het terras zijn dagelijks geopend. Reserveren kan via bodega@catedraldelvi.com of bel 0034 977426234

Geef een reactie / Deel jouw reistips

2 comments

  1. Ziet er prachtig uit. Ik ga van de zomer naar Spanje, ik zal el pinell de brai zeker op mijn lijstje zetten.

  2. Bon Dia Fattoria, Beetje late reactie, maar bedankt! Ik weet zeker dat je geen spijt van je bezoek zult krijgen. Fijne vakantie in Spanje. Groetjes Petra

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!