Vanuit ons keukenraam hebben we zicht op het bergmassief van Els Ports, één van de vier natuurparken die de Catalaanse provincie Tarragona rijk is. Kijk je beter, ontdek je bovenop de hoogste top, drie puntjes. ‘Dat daar,’ wijst Fernanda ‘is Cim del Mont Caro. Met 1447 meter letterlijk en figuurlijk het absolute hoogtepunt van deze streek.

Vergezichten

Op heldere dagen kijk je vanaf uitzichtplatform Mirador de Caro links naar de Balearen en rechts over de Pyreneeën. Daarheen gaat onze volgende excursie.’ In de stem van mijn Catalaanse buurvrouw hoor ik een zweem van trots. Sinds onze emigratie in juli 2016 is Fernanda mijn vaste wandelmaatje. Win-winsituatie, ik wil niets liever dan mijn nieuwe leefomgeving verkennen en anders dan buurvrouw, houdt buurman niet van hiken.

Haarspeldbochten

Vanaf Roquetes is het via Cami del Caro nog 19 kilometer naar de top. Een spectaculaire route vol haarspeldbochten. We rijden langs Font del Cargol, een puntige rots met daarop een steenbok van steen, het beeldmerk van het natuurpark. Op een steile berghelling ontdekken we tussen pijnbomen en bloeiende vetplanten een kudde wilde berggeiten, die we met liefde voorrang verlenen. Hoog boven ons cirkelen adelaars en andere roofvogels op zoek naar een maaltje, terwijl naast me angstaanjagend diepe afgronden voorbij trekken. Na een half uur slingeren, bereiken we enigszins misselijk en ik met het zweet op mijn rug de magische plek waar we vandaag de zon achter de bergen zullen zien zakken.

Horizonvervuiling

De ‘puntjes’ op Cim del Mont Caro blijken bij aankomst immense telecommunicatie-antennes, strategisch opgesteld rondom de beeltenis van Mare de Deu de la Cinta. Een altaar dat – gezien de stapel volgeschreven notitieblokken, verstopt achter een luikje onder Maria’s voeten – door veel Catalanen wordt bezocht. De rood-wit geblokte zendmasten behangen met schotels, mogen dan pure horizonvervuiling zijn, veel tijd om me te ergeren, is er niet. Voor mijn ogen voltrekt zich namelijk de mooiste zonsondergang ever. Boeien, die masten. Met mijn rug naar de techniek, de wind in mijn haar en mijn blik op oneindig oranje, vergeet en vergeef ik alles.

 

ESPANJE!

Mont Caro en de kattebelletjes aan Maagd Maria  is ook verschenen op de pagina Blogs van locals van Espanje!, een Nederlandstalig reis- en cultuurmagazine over Spanje en de Spaanstalige wereld.

Praktische informatie

WAT: Cim del Mont Caro
WAAR: Parc Natural Els Ports

Bewaren

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.