Vanuit ons keukenraam hebben we zicht op het bergmassief van Els Ports, één van de vier natuurparken die de Catalaanse provincie Tarragona rijk is. Kijk je beter, ontdek je bovenop de hoogste top, drie puntjes. ‘Dat daar,’ wijst Fernanda ‘is Mirador Mont Caro. Het absolute hoogtepunt van natuurpark Els Ports.

Mont Caro Het hoogste punt in natuurpark Els Ports
Wie van wandelen houdt, moet zeker een keer naar natuurpark Els Ports. En als je dan toch onderweg bent, blijf dan lekker eten en slapen in deze knusse boshut. Klik op de foto voor meer info en boeken.

Mirador Mont Caro | Hoogste punt in Els Ports

Mirador Mont Caro is met 1447 meter letterlijk het hoogste punt in Els Ports. Op heldere dagen kijk je vanaf uitzichtplatform Mirador Mont Caro links naar de Balearen en rechts over de Pyreneeën. Daarheen gaat onze volgende excursie.’ In de stem van mijn Catalaanse buurvrouw hoor ik een zweem van trots. Sinds onze emigratie in juli 2016 is Fernanda mijn vaste wandelmaatje. Win-winsituatie, ik wil niets liever dan mijn nieuwe leefomgeving verkennen en anders dan buurvrouw, houdt buurman niet van hiken.

Wilde steenbokken spotten in Els Ports

Vanaf Roquetes is het via Cami del Caro nog 19 kilometer naar Mont Caro. Een spectaculaire route vol vervaarlijke haarspeldbochten. We rijden langs Font del Cargol, een puntige rots met daarop een steenbok van steen. Het beeldmerk van natuurpark Els Ports, omdat hier zoveel wilde steenbokken leven. Op een steile berghelling ontdekken we tussen pijnbomen en bloeiende vetplanten een kudde wilde berggeiten. We verlenen met liefde voorrang.

Mont Caro | Haarspeldbochten 

Hoog boven ons cirkelen  gieren en andere roofvogels, op zoek naar een maaltje. Van links zie ik een angstaanjagend diepe afgrond aan me voorbij trekken. Na een half uur slingeren, bereiken we enigszins misselijk en ik met het zweet op mijn rug de magische plek waar we vandaag de zon achter de bergen zullen zien zakken.

Mont Caro Els Ports | Horizonvervuiling

De ‘puntjes’ ter hoogte van het uitkijkpunt, blijken bij aankomst immense telecommunicatie-antennes. Strategisch opgesteld rondom de beeltenis van Mare de Deu de la Cinta. Een altaar dat met daarin een luikje vol met volgeschreven notitieblokken. Briefjes aan beschermheilige Cinta, in de hoop dat zij de wensen van haar bezoekers zal laten uitkomen. 

Zonsondergang

De rood-wit geblokte zendmasten behangen met schotels, zijn pure horizonvervuiling. Maar veel tijd om mij te ergeren, is er niet. Voor mijn ogen voltrekt zich namelijk de mooiste zonsondergang ever. Boeien, die masten. Met mijn rug naar de techniek, de wind in mijn haar en mijn blik op oneindig oranje, vergeet en vergeef ik alles.

Blog voor ESPANJE!

Mont Caro en de Kattenbelletjes aan beschermheilige Cinta, is ook verschenen op de pagina Blogs van locals van tijdschrift Espanje!

Praktische informatie

WAT | Cim del Mont Caro Els Ports
WAAR | Parc Natural Els Ports in Tarragona

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.