Waar Nederlandse kunstenaars stoeptegels versieren met krijt, gaan Catalaanse kunstenaars los met zout, zaagsel en gekleurde rijst. Maar ook koffiedik, zand en steentjes worden gebruikt. Zelfs planten en bloemen sieren de straten van het Catalaanse vissersdorp. Dan ziet Amettla de Mar er voor de viering van Corpus Cristi dus niet alleen mooi uit, ze geuren ook lekker. Wandel mee? Geniet van de allermooiste Catifes de Corpus!

Kunst op straat

Veel dorpen hebben hun eigen ’tapijtvereniging’ en de kunstenaars proberen zichzelf elk jaar opnieuw te overtreffen. Ontwerpen worden vaak tot op het laatste geheim gehouden. De één gebruikt meterslange sjablonen, een ander tekent liever rechtstreeks op straat, om de tekening later op te vullen met zout, zand, zaagsel en bloemen. In de nacht voorafgaande aan Corpus Christi is het stressen geblazen en wordt (vaak met hulp van vrienden en kinderen) keihard doorgewerkt om de kunstwerken op tijd af te krijgen, voor de processie op zondagmiddag.

Meer over de schat van Corpus Christi lees je hier

Catifes de Corpus Ametlla de Mar

In vissersdorp Ametlla de Mar worden de straten rondom de kerk dit jaar voor de 33-ste keer versierd. Catifes de Corpus trekt elk jaar meer bezoekers. Vanaf tien uur zijn de meterslange lopers in de straten rondom Plaça de Església te bewonderen.

Kleine slopers

Om zeven uur ’s avonds – na de kerkmis – vertrappen kinderen die hun eerste communie hebben afgelegd, de kleurige kunstwerken. Heb je de tijd, blijf zeker even hangen, want ook dit is een ervaring op zich.

Catifes de Corpus is een feestje voor ogen en neus.  Naast zand, stenen en gekleurde rijst, verwerken de kunstenaars ook koffie, snoeiafval en verse kruiden. De kunstwerken in Ametlla de Mar hebben elk jaar een andere thema. Van vrede en visserij tot de olijfpluk. En ook aan de kleintjes wordt gedacht, zo liggen er bijvoorbeeld ook zouttapijten Hello Kitty in de hoofdrol.

Corpus Christi is katholiek feest ter ere van Jezus Christus, die zich op deze dag in de vorm van brood en wijn aan de gelovigen gaf. Het brood staat voor Zijn lichaam en de wijn voor het bloed dat Hij offerde voor de mensen.

Hotel tips Ametlla de Mar

Mas de la Forastera puur Spanje gevoel deze mooi gerestaureerde, volledig ingerichte mas.

Casa Lupe fietsen, barbecue, vaatwasser, flatscreen tv. Gemak dient de mens in dit fijne appartement met uitzicht op zee.

Cases del Pescadors ligt op 1 minuut lopen van het strand. Dit ruime appartement heeft 2 slaapkamers, een gemeubileerd terras, gratis WiFi en parkeergelegenheid.

Catifes de Corpus Sitges

Het meest spectaculair zijn de catifes de corpus in Sitges, waar een week wordt gewijd aan Corpus Christi. De tapijten zelf zijn trouwens alleen op zondag te bewonderen.

Catifes de Corpus El Perello

Ook in El Perello worden alfombra’s gelegd en in Tarragona kun je tijdens Corpus Christi een ei zien dansen op een waterstraal boven de fontein van de kathedraal.

Praktische informatie

WAT | Catifes de Corpus | De zouttapijten Ametlla de Mar
WAAR |  L’Ametlla de Mar
STRATEN | Andreu Llambrich, Llibertat, Pau Casals, Prim i Bruc en het plein voor kerk (plaça de l’Església)
WANNEER | Elk jaar op 3 juni
TIJD | 10:00 tot 20:00 uur
TOEGANG | gratis

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.