Waar Nederlandse kunstenaars stoeptegels versieren met krijt, gaan Catalaanse tapijtverenigingen ter ere van het katholieke feest Corpus Christi los op zout, zaagsel, gekleurde rijst, koffiedik, zand, steentjes, planten en bloemen.

Kunst op straat

Veel dorpen hebben hun eigen ‘tapijtvereniging’ en de kunstenaars proberen zichzelf elk jaar opnieuw te overtreffen. Ontwerpen worden vaak tot op het laatste geheim gehouden. De één gebruikt meterslange sjablonen, een ander tekent liever rechtstreeks op straat, om de tekening later op te vullen met zout, zand, zaagsel en bloemen.

Nachtbrakers

In de nacht voorafgaande aan Corpus Christi is het stressen geblazen en wordt (vaak met hulp van vrienden en kinderen) keihard doorgewerkt om de kunstwerken op tijd af te krijgen, voor de processie op zondagmiddag.

Catifes de Corpus L’Ametlla de Mar

In vissersdorp L’Ametlla de Mar worden de straten rondom de kerk dit jaar voor de 33-ste keer versierd. Catifes de Corpus trekt elk jaar meer bezoekers. Vanaf tien uur zijn de meterslange lopers in de straten rondom Plaça de l’Església te bewonderen.

Kleine slopers

Om zeven uur ‘s avonds – na de kerkmis – vertrappen kinderen die hun eerste communie hebben afgelegd, de kleurige kunstwerken. Heb je de tijd, blijf zeker even hangt, want ook dit is een ervaring op zich.

Corpus wat?

Corpus Christi is katholiek feest ter ere van Jezus Christus, die zich op deze dag in de vorm van brood en wijn aan de gelovigen gaf. Het brood staat voor Zijn lichaam en de wijn voor het bloed dat Hij offerde voor de mensen.
Catifes Corpus L Ametlla
Foto’s: Anjunament L’Ametlla de Mar

Catifes de Corpus is een feestje voor ogen en neus.  Naast zand, stenen en gekleurde rijst, verwerken de kunstenaars ook koffie, snoeiafval en verse kruiden. De kunstwerken in L’Ametlla de Mar hadden in 2016 het thema vrede, visserij, olijfpluk en voor de kleintjes was er zelfs een Hello Kitty-kunstwerk.

Catifes de Corpus Sitges

Het meest spectaculair zijn de catifes de corpus in Sitges, waar een week wordt gewijd aan Corpus Christi. De tapijten zelf zijn trouwens alleen op zondag te bewonderen. Ook in El Perello worden alfombra’s gelegd en in Tarragona kun je tijdens Corpus Christi een ei zien dansen op een waterstraal boven de fontein van de kathedraal.

Praktische informatie

WAT: Catifes de Corpus
WAAR: L’Ametlla de Mar
STRATEN: Andreu Llambrich, Llibertat, Pau Casals, Prim i Bruc en het plein voor de nieuwe kerk (plaça de l’Església)
WANNEER: zondag 18 juni 2017
TIJD: 10:00 tot 20:00 uur
TOEGANG: gratis

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!