Prat de Comte is een klein Catalaans dorp in het hart van natuurpark Els Ports. Ontelbare keren reden we hier voorbij, onderweg naar outdooractiviteiten in de bergen. Nooit stopten we voor een drankje. Zonde, want Prat de Comte is een heel schattig dorpje. Dat weet ik omdat we hier in oktober 2017 op uitnodiging van Catalaanse vrienden, het brandewijnfestival Festa de l’Aiguardent vierden.

Brandewijn festival Prat de Comte

Tijdens Festa de l’Aiguardent openen de inwoners van het Catalaanse bergdorp Prat de Comte de deuren van hun schuren, garageboxen en kelders voor publiek. Speciaal voor het brandewijnfestival in Els Ports hebben ze deze normaal gesproken donkere hokken omgetoverd tot brandewijncafé. En elke buur verkoopt een andere smaak.

Brandewijn voor een prikkie

Het idee is simpel, je koopt voor 5 euro een aardewerk bekertje, dat je mag houden als aandenken.  Vervolgens laat je kopje bij elke deelnemer ‘gratis’ bij schenken. Plakje kaas erbij, een croquetje, een stuk chocola of gesuikerde cake en smullen maar. Hoe simpel en lekker kan het zijn.

Glaasje op? Laat je rijden

Er is maar één nadeel aan Festa de l’Aiguardent in Prat de Comte. Want wie wordt de BOB?  Want ook al gaan het steeds om bodempjes, de mierzoete zelfgestookte brandewijn in 101 smaken,  heeft een alcoholpercentage van 40 procent en stijgt in no time naar je hoofd. Ik spreek uit ervaring.

Hoteltips Prat de Comte

Veiligheid voorop, want Prat de Comte ligt namelijk echt in de middle of darkness, in het hart van natuurpark Els Ports. Het middeleeuwse dorp wordt omringd door levensgevaarlijke haarspeldbochten. En we willen natuurlijk geen ongelukken, na het feest.. Dus op pad met een BOB of boek anders een kamer in Can Miqueló, een rustieke, maar luxe Casa Familiar in Prat de Comte of het iets eenvoudiger Ca L´Ángels 

Prat de Comte is niet heel groot en gebouwd in de heuvels.

Les Borraines is een plant die in Spanje veel in het wild groeit. De stengels zijn lang en stekelig, de bloemen paars en de bladeren groot en groen.  Bezoek je het brandewijn festival in Prat de Comte, proef dan zeker deze gefrituurde bladeren.

Tijdens Festa de l’Aiguardent  worden de bladerenvan Les Borraines op smaak gebracht met een deegje, gefrituurd en geserveerd met honing. Bon profit.

In de rij voor een glaasje mierzoete brandewijn.

Wat mag ik voor je inschenken?

In de versierde straatjes slingert een markt met streekproducten.

En hier en daar wordt ook aardewerk verkocht.

In verschillende kelders demonstreren ze met liefde het brouwproces.

Elke editie van Festa de l’Aiguardent heeft z’n eigen bekertje. Inmiddels is er een ware run op deze kopjes. Ook wij hebben er een in de kast staan.

Zeg het maar Pip, wat wil je drinken?

Al na een paar shotjes krijgen we trek in een vette ….

en het bleef nog lang onrustig in Prat de Comte. Salut!

Praktische informatie

WAT | Festa de Aiguardent
WAAR | Prat de Comte in Els Ports
WANNEER | 12 & 13 oktober 2019
MEER INFO | Download hier het programma van dag tot dag 

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.