Prat de Comte ligt in het hart van natuurpark Els Ports. Ontelbare keren reden we hier voorbij, onderweg naar outdoor activiteiten in de bergen. Nooit stopten we voor een drankje. Zonde, want het Catalaanse dorpje is de moeite waard. Dat weet ik, omdat we hier in oktober – op uitnodiging van Catalaanse vrienden – Festa de l’Aiguardent vierden, het brandewijn festival in Prat de Comte.

Brandewijn festival Prat de Comte

Tijdens Festa de l’Aiguardent openen de inwoners van het Catalaanse bergdorp Prat de Comte de deuren van hun schuren, garageboxen en kelders voor publiek. Speciaal voor het brandewijnfestival in Els Ports hebben ze deze normaal gesproken donkere hokken omgetoverd tot brandewijncafé. En elke buur verkoopt een andere smaak.

Brandewijn voor een prikkie

Het idee is simpel, je koopt voor 5 euro een aardewerk bekertje, dat je mag houden als aandenken.  Vervolgens laat je het kopje bij elke deelnemer ‘gratis’ bijschenken. Plakje kaas erbij, een croquetje, een stuk chocola of gesuikerde cake en smullen maar. Hoe simpel en lekker kan het zijn.

Glaasje op? Laat je rijden

Er is maar één nadeel aan Festa de l’Aiguardent in Prat de Comte. Want wie wordt de BOB?  Want ook al gaan het steeds om bodempjes, de mierzoete zelfgestookte brandewijn in 101 smaken,  heeft een alcoholpercentage van 40 procent en stijgt in no time naar je hoofd. Ik spreek uit ervaring.

Hoteltips Prat de Comte

Veiligheid voorop, want Prat de Comte ligt namelijk echt in de middle of darkness, in het hart van natuurpark Els Ports. Het middeleeuwse dorp wordt omringd door levensgevaarlijke haarspeldbochten. En we willen natuurlijk geen ongelukken, na het feest.. Dus op pad met een BOB of boek anders een kamer in Can Miqueló, een rustieke, maar luxe Casa Familiar in Prat de Comte of het eenvoudiger Ca L´Ángels 

Praktische informatie

WAT | Festa de Aiguardent, brandewijn festival
WAAR | Prat de Comte in Els Ports
WANNEER | Tweede weekend van oktober

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.