‘Genoeg keuze bij de Asia. Staat in twee minuten. Houden we meer tijd over voor andere dingen,’ appt Lief onder een foto van de meest afschuwelijke nep kerstbomen die ik ooit heb gezien. Gevolgd door een knipoog smiley en Je Moet Toch Wat Schat! Je raadt het al. Een kerstboom kopen in Spanje is een dingetje.

Operatie Kerstboom | Kerst in Spanje
Mooi en voordelig. Hadden we dat maar in Spanje. Kerstboom bestellen? Klik op de foto!

Kerstmis in Spanje

Lijkt in Nederland de ‘tweede kerstboom’ dit jaar de nieuwste trend, in Catalonië doop ik mijn zoektocht naar een mooie, volle, echte en betaalbare boom gekscherend ‘Project Kerstboom.’ Het is namelijk nogal een dingetje, een natuurlijke kerstboom scoren in de provincie Tarragona. Of beter gezegd GEEN dingetje. De kerstboom mag dan shinen op pleinen, in kerken en etalages, in Catalaanse huizen draait het vooral om de belem en de caga tio (de kakkende boomstam, daarover later meer 🙂

Kerstboom kopen in Spanje | Keiharde Euro’s

Op mijn vraag naar arboles naturales de navidad wijst de eigenaresse van het plaatselijke tuincentrum naar tien lullige tafelmodelletjes. Ik beeld uit dat ik een boomboom zoek, een van minstens twee meter. De dame gaat ons voor. Marvy en Pip juichen in koor bij het zien van de megaboom met kluit. ‘Ja, die is groot genoeg voor onze cadeautjes.’ De meisjes hebben voor het eerst in hun leven geen Sinterklaas gevierd, vandaar. Aan een van de takken hangt een label: 320, lees ik. Zo hoog is ie toch niet? denk ik nog. Helaas, de cijfers vertellen niet de maat, maar blijken keiharde euro’s. Sorry girls. In geen 320 jaar.

Kerstboom kopen in Spanje | China Chique

In Asia – de Chinese Action, schuin tegenover het tuincentrum – is de keuze reuze. Moet je wel van plastic fantastic houden. Of van kitscherig roze! En dan die takken met absurd bolle uiteinden en witte sneeuweffect stipjes. Bovendien wil ik geen nep, ik wil echt. De geur van hars, een kronkel in de stam, naalden op de grond en dan begin januari de fik erin.

Kerstmis in Catalonië | Cultuurverschillen

“>’Waar koop ik een natuurlijke, grote en een beetje betaalbare kerstboom?vraag ik de volgende middag aan Buurvrouw. Fernanda’s ogen beginnen te twinkelen. ‘Neem je een echte kerstboom in huis?’ Ze kan het bijna niet geloven. Eenzelfde reactie kreeg ik onlangs toen ik een bosje knalroze anjers cadeau deed (de enige bloemen die de bloemist verkocht). ‘Zet jij in bloemen in een vaas?’

Kerst Kamerplant

Helaas zijn verse bloemen in de provincie Tarragona net zo zeldzaam als natuurlijke kerstbomen. En voor de meeste Catalanen onbetaalbaar. Voor de prijs van een grote bos gladiolen in Nederland, koop je hier een steel! Dé reden dat Catalanen elkaar voor een etentje verwennen met een kamerplant. Een bloeiende, dat dan weer wel.

Kerstboom kopen in Spanje | De aanhouder wint

Goed! Een kerstboom kopen in Spanje dus. Na een half uur surfen stuit Fernanda op de website van Jardiland in Reus. Een tuincentrum met een heuse kerstshow en echte kerstbomen. Die van 2 meter en hoger kosten ‘maar’ 42.50 euro. Dat we 140 kilometer moeten rijden, nemen we op de koop toe.

Fijne Kerstdagen
¡Feliz Navidad!
Bon Nadal

Bewaren

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.