Catalanen hebben iets met poep. Na een blog over Caga Tio, de kakkende boomstronk, deel ik vandaag opnieuw een bijzondere poep gerelateerde Catalaanse kersttraditie. Namelijk die van de kakkers in de kerststal.

El Caganer | Catalaanse kersttraditie
Klik op de foto en kijk eens wie er nog meer kakt….

Caganers | Catalaanse kersttraditie

Kakkers in de kerststal? Ja echt! Catalaanse vrienden hebben stuk voor stuk een beeldje van een gehurkte man met blote billen naast hun kerststalletje staan. Op de grond, onder zijn kont, een flinke hoop. ‘Waarom staat die kakker daar?’ vroeg ik meer dan eens. Geen van hen weet precies hoe het zit. Waarom die half naakte man, met zijn broek op de knieën naast de kribbe een drol heeft gedraaid.

El Caganer | Catalaanse Kersttraditie

Lang leve internet. De eerste afbeeldingen van Caganers op Catalaanse tegelwerk, stammen uit 16-de eeuw. Rond 1700 doken de kakkers voor het eerst op in de kerststal. De caganer zelf staat voor geluk, zijn drol is het symbool voor vruchtbaarheid. De reden dat elke Catalaanse boer sowieso een caganer naast zijn kerststal heeft staan. Zonder zijn poepende vriend zou het namelijk wel eens een heel slecht oogstjaar kunnen worden.

Kakkers in de kerststal

In de Catalaanse stad Girona ontwerpt en produceert Caganer.com sinds 1992 jaarlijks tientallen nieuwe uitvoeringen van kakkers voor in de kerststal. En met succes, de afgelopen 25 jaar steeg de productie van 400 caganers  naar ruim 40.000 beeldjes per jaar. Wil jij ook meedoen aan deze gekke Catalaanse kersttraditie van kakkers in de kerststal? De kakkers zijn online te bestellen via El Racó del Cagener.

El Caganer | Beroemde kakkers

In de weken voor Kerstmis worden kakkers massaal verkocht op kerstmarkten in Catalonië. Catalanen geven de beeldjes vaak cadeau. Traditioneel ziet de Caganer eruit als een simpele boer, maar Caganers zijn ook verkrijgbaar als dier of stripfiguur. De laatste jaren worden steeds vaker beroemdheden ’te kakken’ gezet.  In 2017 gaat de Caganer van de zelfbenoemde Catalaanse president Carles Puigdemont het vaakst over de toonbank. Met liefde betalen Catalanen € 16 euro om het beeldje van hun held. Deze kakker kocht ik vorige week. We waren nog niet vertrokken uit de winkel in Tortosa of meneer moest alweer.

En de Caga Tio Kakker mag natuurlijk niet ontbreken.

Fijne Kerstdagen
Bon Nadal
Feliz Navidad

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.