Als vis in blik, sta ik tussen honderden Catalanen op Plaça de la Font in Tarragona. Geroezemoes, gelach, muziek. De sfeer is uitgelaten. Geklap en gejuich wanneer de castellers van Tarragona zich voor de trappen van het stadhuis verzamelen. Niet zo gek, want vandaag is het Santa Tecla Tarragona, de belangrijkste feestdag van het grootste en gelijknamige festa major van de stad. De dag dat de Castellers Santa Tecla Taragona de strijd aangaan. Wie bouwt de hoogste menselijke torens?

Castellers Santa Tecla Tarragona
Wil je dit spectaculaire culturele evenement in Tarragona bekijken vanaf je balkon? Klik op de foto voor meer info en boeken van een fijn familiehotel aan Placa de la Font.

Menselijke torens Tarragona 

Tarragona is de wereldhoofdstad is van de menselijke torens. Op Rambla Nova dit bijzondere monument. En regelmatig worden op verschillende plekken in de stad castells torres i pilars gebouwd. Een sterk staaltje Catalaanse cultuur. En laat ik daar nu zo van houden. Dus ik zou zeggen, kom maar op.

Castellers Santa Tecla | De bende van vier

Tijdens Santa Tecla Tarragona draait het  om de bende van vier. In een feestelijke strijd rondom de menselijke torens Tarragona nemen de vier belangrijke Castellers verenigingen van de stad het tegen elkaar op. Wie bouwt de hoogste menselijke torens, kastelen en pijler?  Even voor de beeldvorming, het record telt maar liefst 10 verdiepingen. Een letterlijk hoogtepunt, dat in 1998 werd bereikt door de Castellers van het stadje Vilafranca.

Castells Torres i Pilars | Santa Tecla Tarragona

Het volgepakte plein kijkt ademloos toe wanneer de mannen, vrouwen en kinderen castells torres i pilars vormen. Pas wanneer de gralla klinkt – het teken de de toren bijna is voltooid – en het handje van de kleinste klimmer de lucht in gaat, barst het gejuich van de menigte los.

Joehoe, deze handige gadget is onmisbaar tijdens de strijd tussen de castellers Tarragona

Het evenement dat zondag 23 september om 13:00 uur van start gaat, wordt live uitgezonden door Radio Tarragona en 12 TAC.

Zit jij graag eerste rang bij feesten en evementen? Boek via deze link een hotel of appartement op Placa de la Font

Castells torres i pilars, voor het bouwen van menselijkse torens worden de handen van de dragers kunstig samengevouwen. De zwarte lendeband – faixa – is een meterslange katoenen lap die aan de ene kant de rug van de drager beschermt en biedt ook houvast voor de handen en voeten van de klimmers.

Nou, dat snap ik hoor. Het bouwen van menselijke torens is niet zonder gevaar. Regelmatig stort een toren voortijdig in. Na de ongelukkige dood van een 12-jarig klimmertje in 2012, is het dragen van een helm tijdens het bouwen van castells torres i pilars voor kinderen verplicht.

Meer hotels in Tarragona

Wil jij Santa Tecla Tarragona en de strijd tussen de menselijke torens niet missen? Hieronder deel ik enkele tips voor hotels en vakantie appartementen in Tarragona.

Voor budgetreizigers zijn Hotel Plaça de la Font en Hotel Lauria aan de Rambla Nova aanraders.

Hotel tip Tarragona | Loft Tarragona Part Alta

 

Verblijf je liever in een appartement? Bekijk dan eens dit smaakvol ingerichte LOFT appartement in Part Alta, de zo goed als autoloze binnenstad. Wat een heerlijke plek om je citytrip te starten is dit zeg. Kom op, waar wacht je nog op?

Boeken en meer info Loft Tarragona Part Alta

 

 


Dit fijne
hotel in hartje Tarragona heeft gewoon een zwembad en hottub op het dak.

Praktische informatie

WAT | Castells Torres i Pilars | Santa Tecla Taragona
WAAR | Plaça de la Font, Tarragona
WANNEER | jaarlijks op 23 augustus – van 13:00 uur tot 15:00 uur

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.