Mijn lief vindt Escalivada er niet smakelijk uitzien en GELIJK heeft hij. Jammer dan voor het oog, mijn mond vindt dit typisch Catalaanse groentegerecht (van gegrilde paprika, ui en aubergine) niet te versmaden. Catalanen eten Escalivada vaak warm, ik vind ‘m koud het lekkerst.
On the side
Geroosterde groenten smaken fantastisch bij Catalaanse pizza (coca) en pa amb tomàquet (tomatenbrood). Gegrild ansjovisje erbij of een stuk tonijn en mij maaltijd kan niet meer stuk.Traditioneel wordt escalivada geroosterd in hete as. In de oven kan ook, (voorverwarmen op 180 graden en 3 kwartier grillen) Echter komt de smaak dan minder tot z’n recht, want juist de houtskool geeft dit eenvoudige gerecht z’n bijzondere smaak.
Na het roosteren help je de zwartgeblakerde paprika’s en aubergines voorzichtig uit hun jasje.Snijd de groenten in reepjes en besprenkel met zout en olijfolie.
Dit heb je nodig
2 aubergines
2-3 rode/gele paprika’s
1 ui
azijn
olijfolie
(zee)zout
Zo maak je Escalivada
- Was de aubergines en paprika’s en pel een (rode) ui.
- Leg de groenten op aluminiumfolie, besprenkel ze met olijfolie en zeezout en vouw de pakketjes dicht.
- Stoof de groente in drie kwartier gaar tussen de hete kolen (in de oven kan ook, maar dat gaat ten koste van de smaak).
- Laat de pakketjes afkoelen en verwijder dan pas alle pitjes en schillen.
- Breng de escalivada op smaak met een goede olijfolie, azijn, zout en peper.
Tip!
Versnel het afkoelproces nooit met koud water.
Dan verliezen de groenten hun sappen en die geven dit gerecht juist z’n karakteristieke smaak.