Pa Amb Tomaquet– letterlijk vertaalt tomaat op brood – is een Catalaans bijgerecht. Men neme geroosterd wit brood en wrijven dat in met knoflook. Snijd de tomaat. Snufje zout erover, scheutje goede olijfolie erop en…. smullen maar.
Dit heb je nodig voor tomatenbrood
zuurdesem of stokbrood
4 teentjes knoflook
6 tot 8 rijpe trostomaten
zout
olijfolie, extra verge
De lekkerste tomaten koop je natuurlijk op de ….. En deze Markten in Tarragona zijn zoooo mooi
Zo maak je pa amb tomaquet
Pa amb tomàquet is in Catalaanse restaurants vaak het eerste dat op tafel komt. Met tomatenbrood kun je alle kanten op. Het past bij rauwe ham, worst (botifara, chorizo, fuet), kazen, ingelegd zuur, escalivada, gemarineerde vis en gewoon zo als het komt.
Pa amb tomaquet in een handomdraai
Tomatenbrood staat met stip op nummer één van makkelijke recepten. Eigenlijk kan pan con tomate of pa amb tomaquet in het Catalaans kan eigenlijk niet mislukken. Zolang je de juiste volgorde voor de ingrediënten aanhoudt. Want daarmee komt de smaak het best tot z’n recht.
- Snijd zuurdesem of stokbrood in gelijke sneetjes en rooster de plakken aan beide zijden onder een gril goudbruin.
- Halveer de knoflookpartjes en wrijf de nog warme toast aan twee kanten in.
- Doe vervolgens aan de bovenzijde hetzelfde met een doormidden gesneden tomaat, waar je het vruchtvlees een beetje uitknijpt.
- Bestrooit de sneetjes met zou.
- Besprenkel elk sneetje tot slot met enkele druppels goede olijfolie.
Dus doe als de Catalanen en besmeren je (stok)brood niet met margarine, maar met de binnenkant van een tomaat. Makkelijk, lekker, gezond en dé manier om van je oude bammetjes af te komen.
¡Bon profit!
Bon Dia Wilhelmus…zonder knoflook is waarschijnlijk beter in de ochtend 🙂
Lekker ik eet dit s’ochtends maar zonder knoflook ,woon in Estepona