Licht geblakerd en enigszins verschrompeld zien ze er niet uit, maar bij de eerste hap, was ik verkocht. Sterker, geef mij een flinke portie pimientos de padron en je hoort mij niet meer.
Padron pepers
Pimientos de padron komen oorspronkelijk uit de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje. Maar bij veel restaurants in Catalonië staan ze gewoon op de menukaart. Padron pepers hebben een milde, nootachtige smaak en kunnen dus ook net als paprika’s rauw worden gegeten. Maar gebakken in olijfolie en bestrooid met zeezout smaken ze wat mij betreft het lekkerst.
Russische roulette tapas
Saai? Absoluut niet. Eén op de tien padron pepers kan pittig zijn. Welke dat is, merk je gauw genoeg. Niet voor niets wordt dit Catalaanse bijgerecht ook wel Russische roulette tapas genoemd.
Dit heb je nodig
- 250 gram pimientos de padron pepers
- milde olijfolie (liever geen extra vierge)
- Zeezoutvlokken naar smaak
Zo maak je Pimientos de Padron
Was de padron pepers en dep ze goed droog. Verhit een eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak onder voortdurend omscheppen drie tot vijf minuten op middelhoog vuur. Laat de olie niet te heet worden, want dan knappen de Padron pepers open. Zodra je kleine blaasjes ziet ontstaan en de pepers verschrompelen, zijn ze klaar. Uitlekken op keukenpapier mag, maar druipend van de olijfolie en besprenkeld met zeezout ….. mjom mjom mjom.
Pimientos de padron, maar dan anders
Bestrooi Pimientos de padron tijdens het bakken eens met gedroogde en gemalen koriander of gemalen komijn. Ook lekker smaken de Padron pepers met blokjes prosciutto of een paar hele tenen knoflook. Als borrelhap doen groene mini paprika’s het ook goed. Gewikkeld in plakjes Serranoham, verrukkelijk.
¡Bon profit!
PS. In Nederland zijn Pimientos de Padron niet bij elke supermarkt en zelfs toko’s verkrijgbaar. Online zijn de pepers ook te bestellen via Westlandpepers (€ 2,50 voor 150 gram)
Van welke gerecht krijg jij nooit genoeg?